IGAZI Spaghetti alla carbonara

Nem véletlen, hogy Liz Gilbert az Ízek, imák, szerelmek című filmben Rómába megy enni. Az olasz kaját nem szeretni nem lehet, én legalábbis nem ismerek olyan embert, aki fintorra húzná a száját egy tökéletesen elkészített spagetti vagy pizza láttán. De milyen is a tökéletes?

Julia Roberts a forgatás olaszországi etapján állítólag 5 kg-ot hízott, ami nem csoda, hiszen a filmben rengeteget esznek, patakokban folyik a bor, és tekerednek a villákra a csodálatosabbnál-csodálatosabb olasz tészták. A film megtekintése után egészen biztos, hogy mindenki éhes lesz, és nem pattogatott kukoricára vágyik majd. A bemutató után én is hazafelé vettem az utam, és az éjszaka közepén egy "szénégető" módon elkészített spagettit faltam be.

Nyerj velünk jegyet az Ízek, imák, szerelmek premier előtti vetítésére!

Van egy jó olasz recepted?
Vagy neked is volt már részed hasonlóan meghatározó utazási élményben?
Küldd el nekünk emailben, így jegyet nyerhetsz az
Ízek, imák, szerelmek premier előtti vetítésére!


Fotó: Mika Alatalo
Fotó: Mika Alatalo

A spaghetti alla carbonara nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, a siker megint csak az odafigyelésen és az alapanyagokon múlik. Szerencsére semmi különleges, itthon beszerezhetetlen hozzávaló után nem kell szaladgálni, ez pont az az étel, amit a hűtőben megbúvó maradékokból össze lehet kalapálni.

Az itthon carbonara spagettiként árult ragacsos förmedvényekkel ellentétben az eredeti receptúra nem tartalmaz tejszínt, az étel a tojástól és a mártáshoz adagolt tésztafőzőlétől nyeri el krémes állagát. Fontos, hogy a mártást ne melegítsük túl, mert rántottás tészta lesz az eredmény. Az sem árt, ha a tésztát nem főzzük túl, hanem valóban al dente fogyasztjuk.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg spagetti

10 dkg pecorino romano vagy parmezán

10 dkg pancetta vagy bacon

3 tojás

fekete bors

A tojásokat kissé verd fel, a sajtot reszeld le, majd keverd a reszelt sajt felét a tojáshoz és tekerj bele bőségesen fekete borsot.

Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott szalonnát. Szedd ki, és a serpenyőben hagyj 3 evőkanálnyi zsíradékot.

A tésztát főzd al denténél egy kicsit keményebbre, majd 3 evőkanálnyit keverj a főzőléből a tojásos keverékhez. Fél liter főzőlevet tegyél félre. A tésztát szűrd le.

Innen felgyorsulnak az események: a tésztát és a pirított szalonnát tedd a serpenyőbe, és önts rá annyit a főzőléből, ami éppen ellepi. Közepesen magas lángon, a serpenyőt folyamatosan rázogatva főzd a tésztát al dentére - a főzőléből eddigre csak 1-2 evőkanálnyi marad. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a tojást és a maradék sajtot, ha úgy szereted, borsozd még meg. Rázogasd tovább a serpenyőt alacsony láng fölött, amíg a tojás és a főzőlé selymes mártást képez a tésztán. Szórj rá egy kevés sót, ha szükséges, és azonnal tálald.

Oszd meg másokkal is!
Mustra