ÉLETMÓD

Közösségi kabátajándékozással üzentünk hadat a mínuszoknak

2017. január 7., szombat 19:11

Nagyon hideg hétvége köszöntött ránk, ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élő emberekre. Szerencsére már több olyan kezdeményezés is elindult, amivel bárki segíthet a rászorulókon - akár egy megunt sapkával vagy kabáttal is!

Ilyen közösségi kezdeményezés a Szabadfogas is, amelynek a ötletgazdái és szimpatizánsai arra kérnek mindenkit, akinek a munkahelyén vagy otthon akad egy felesleges fogasa, hogy helyezze el közterületen, nagyobb, forgalmas tereken, aluljárókban, és mellékelje az alábbi szöveget egy táblácskán: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!” A kiállított fogasok pontos helyét és a róluk készült fotókat az esemény Facebook-oldalán várják.

Hasonló, szabadtéri vállfás megoldást választott egy balassagyarmati turkáló is, ahol az üzlet elé tettek ki olyan ruhákat, amelyeket bárki felvehet, ha fázik:

És a Rákosmenti Adományház segélyszervezet is hasonló szabad fogasokat üzemeltet a helyi városháza kerítésén:

Ez a szívmelengető kezdeményezés nem magyar találmány: napok óta terjednek a Facebookon és más közösségi oldalakon a hasonló feliratú táblákkal ellátott, köztéri ruhafogasok fotói. Az biztos, hogy a New York államban található Saranac Lake-ben hétfőn tett ki egy ilyen táblával ellátott, közösségi ruhafogast a bejárata elé egy ecuadori használtcikkeket áruló bolt tulajdonosa, és péntekre már rengetegen követték a példáját. Állítása szerint ő is a neten látta ezt, szerinte St. Louisban tették ki az első ilyen ruhatartó fogast, és miután többen is posztoltak róla, a fotó villámsebesen elterjedt a neten.

Nemcsak fogasra tett kabátokkal segíthetünk!

A MagNet Bank, az AdjMeleget! Program keretén belül idén is segít segíteni a rászoruló hajléktalanokon, és a fiókjaikból bárki szabadon elviheti és odaadhatja az ingyenes, izolációs fóliából készült takarókat az arra rászorulóknak.

De csatlakozhat a Budapest Bike Maffia hétvégi akciójához is, és ha szeretne nekik besegíteni a teák, ételek készítésében vagy kiosztásában, akkor itt minden információt megtalál a kezdeményezésről.

A hatóságok azt kérik, hogy aki utcán fekvő hajléktalant lát, főleg takaró nélkül, azonnal értesítse a Menhely Alapítvány diszpécser-szolgálatát. Budapesten a +36 1 338 41 86 telefonszámon, országszerte pedig több regionális központban is várják a hívásokat. Ha pedig úgy látja, hogy egészségügyi vészhelyzet van, akkor a 112-es segélykérő telefonszámot hívja!

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés