Tíz téli tévhit, amikkel mostantól nem mentegetőzhet

Most, hogy már tényleg tél van, vagyis igazán hideg és a hó is megérkezett, itt az ideje, hogy a Health magazin segítségével megcáfoljuk azokat a mítoszokat, amik minden télen előjönnek, de valójában teljesen hamisak. 

1. A hideg levegőtől nem lesz beteg

Attól, hogy megfázásnak hívják, a hideg levegőnek önmagában semmi köze ahhoz, hogy megbetegszik, sőt éppen hogy nő a szervezet védekezőképessége. Dr. Rachel C. Vreeman az egészséggel kapcsolatos tévhitekről foglalkozó könyvében ír erről, másrészt a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete) szerint a megfázásos megbetegedéseket okozó vírusok 32 fok körül érzik jól magukat, és a hidegben ez azért nem olyan gyakori. 

2. Hidegben is lehet edzeni

Nem lehet kifogás az sem, hogy túl alacsony a hőmérséklet a futáshoz, ugyanis egy kutatás szerint a hidegben jobb részidőt lehet elérni, a gyorsabb ütem miatt pedig rövidebb idő alatt is több kalóriát égethet el. Ráadásul a keményebb és gyorsabb edzés megdobja az endorfintermelést, ami egyébként már annak hatására is növekszik, hogy szimplán kimegy a hidegbe. Az viszont tény, hogy néhány dologra ügyelnie kell, ha télen is fut, de ha ezeket betartja, akkor akár hóban is nekiindulhat. 

D ATI20140123002
Balázs Attila / MTI

3. Nem lélegezhetnek fel az allergiások télen sem

Nem is feltétlenül a megfázás, hanem az allergia is állhat az orrfolyás és a kaparó torok mögött. Az Asthma and Allergy Foundation of America (Amerikai Allergia és Asztma Alapítvány) szerint azok, akik olyan dologra allergiásak, amik zárt térben találhatóak, ilyenkor nagyon szenvednek. Ennek egyrészt az az oka, hogy a házi kedvencek nem töltenek sok időt a szabadban, és hidegben a szellőztetés is gyakran elmarad otthon, a nyirkos és meleg levegő pedig kedvez a penésznek. Ha a tünetei tíz nap után sem múlnak, érdemes felkeresni egy allergológust is. 

4. Télen is le lehet égni

Persze nem akkora felületen éri napfény, mint nyáron a strandon, de télen is jól jönnek a fényvédőfaktoros krémek és a napszemüveg, főleg ha síelni megy, mert ugye nem újdonság, hogy hó és a jég is visszaveri a káros UV-sugarakat?

5. Nem a fején keresztül veszíti a teste a legtöbb hőt

Az egész elképzelés egy 1950-es kísérletnek köszönhető. "A kísérletben a sarkkörhöz vittek embereket, akiknek a fejét nem védte semmi, és nem meglepő módon arra a következtetése jutottak, hogy ott vesztik a legtöbb hőt. Ugyan hol máshol tudták volna, mikor minden más testrészük be volt bugyolálva?" - mesélt a kísérletről Dr. Rachel C. Vreeman. Vagyis ott veszít hőt az ember, ahol nincs megfelelően felöltözve. Ha a kesztyűjét nem veszi fel, akkor a kezén, ezért érdemes télen tetőtől-talpig fel- és beöltözni. 

6. Nem a napsütés hiányától lesz depressziós

Persze nem segít az állandó szürkeség abban, hogy jókedve legyen, de nem is csak ez váltja ki a téli lehangoltságot, hanem több szerencsétlen tényező együttállása. Nem segít például a téli hajtás, ami az évzárással jár, ahogyan az ünnepek miatti stressz sem. Az orvosilag is alátámasztott depresszió azonban az emberek csak kis százalékát érinti, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy betegséget is jelezhet a levertség. 

shutterstock 162548666
Shutterstock

7. Nem természetes, ha 4-5 kilót hízik karácsonykor

A karácsonyi ünnepek, a nagy zabálások és persze az, hogy mindig jobb a melegben heverészni, mint kimenni a hidegbe, általában azt eredményezik, hogy a nők nagy része hízásnak indul ilyenkor. De a közhiedelemmel ellentétben nem mindenki szed fel 4-5 kilót, átlagosan fél-1 kilóval nyomnak többet a nők ebben az időszakban. Ez az átlagos éves súlygyarapodás több mint fele, ráadásul mindössze hat hét elég ahhoz, hogy összeszedje ezt a kis pluszt. Ami még elkeserítőbb, hogy a nők többsége ezt tavaszra sem adja le, hanem megtartja egészen következő karácsonyig, amikor erre szed fel még egy kicsit és így tovább. 

8. A C-vitamin nem elég a betegségek ellen

Nagyon sok mindenre jó a C-vitamin, de sajnos nem csodaszer, és az sem mindegy, hogy mennyit szed belőle. A Helsinki Egyetem kutatói szerint napi 75 mg C-vitaminra van szükség az immunrendszer megfelelő működéséhez, ami ugye elengedhetetlen megfázás megelőzésében és leküzdésében. Ha nem volt szerencséje, és jelentkeznek az első tünetek, érdemes növelnie a C-vitamin adagot, mert az is segíthet lerövidíteni és megkönnyíteni a szenvedéseit.

9. Nem a hidegtől hullik a haja

A zürichi kutatók 823 nőt figyeltek hat éven keresztül és arra jöttek rá, hogy nyáron jobban hullik a haj mint télen. Ennek evolúciós háttere is van, elég ha megnézi, hogy mennyivel vastagabb a kutyája bundája lesz télen. Ha mégis úgy érzi, hogy télen nagyon hullik a haja, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy kiszárad a fejbőre, ami tényleg gyakori télen. Próbáljon ki kimondottan száraz fejbőrre ajánlott termékeket, hátha segíteni fog. 

10. Az alkohol nem segít

Az alkohol a hideg ellen sem segít. Lehet, hogy kipirul tőle, de ezzel csak azt éri el, hogy kevesebb vér áramlik a szerveihez, és csökken a belső hőmérséklete. Sőt, gátolja a reszketést, amivel extra hőt termelne a szervezete.

GettyImages-501527520 master
Chinafotopress / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra