Fekete teával is küzdhet a csontritkulás ellen

Napi három csésze tea – mindössze ennyi is elég ahhoz, hogy harmadával csökkentse a csípőtáji töréseket. A DailyMail ugyanis egy friss kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy a fekete teában található flavonoidok segítenek lassítani az öregedést, beleértve a csontok állapotát is.

Az Egyesült Királyságban élő minden harmadik nőt és minden tizenkettedik férfit érint a csontritkulás valamilyen formája – jelenleg ez hárommillió embert jelent. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akik szteroidokat szednek, dohányoznak, isznak és a családjukban korábban már előfordult hasonló betegség, és legalább ennyire fontos az is, hogy ki milyen étrendet követ.

A betegség akkor jelenik meg, amikor a csontlebontó oszteoklasztok száma bőven meghaladja az csontépítő oszteoblasztokét. Ilyenkor sokkal nagyobb a valószínűsége egy-egy törésnek, és csak az Egyesült Királyságban évente 75 ezer csípőtöréses eset van, ezeknek orvosi költsége pedig körülbelül 2 milliárd font, azaz több mint 800 milliárd forint. 

GettyImages-171722968
Getty Images

Ausztrál kutatók korábbi vizsgálatok eredményeit elemezve rájöttek, hogy a tea fogyasztása növelheti a csontsűrűséget, és arra is kíváncsiak voltak, hogy ha többet isznak belőle az idős nők, akkor vajon kisebb valószínűséggel törik-e el a csontjuk. Ehhez több mint ezer 70 év feletti nőt vizsgáltak tíz éven át. Mindegyikőjüket megkérdezték a teafogyasztásai szokásaikról, és feljegyezték, hogy előfordult-e náluk csontritkulás okozta törés.

A vizsgált időszakban 288 nő esett el és törte el a csontját, közel felük a csípőjét. Az eredmények rávilágítottak, hogy azok, akik legalább három csésze teát ittak naponta, 30 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el csonttörést, mint azok, akik hetente egy pohárnál is kevesebbet fogyasztottak. Innen már nem nehéz kiszámolni, hogy minden egyes csésze nagyjából 9 százalékkal csökkentette az esélyeket. „Arra jutottunk, hogy a magas flavonoidtartalmú ételek és italok, például a gyümölcsök, zöldségek és a tea, fogyasztása összefügghet a törésekkel” – mondta dr. Jonathan Hodgson kutató. „Ugyanakkor további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az eredményeket átültessük a csontritkulás elleni védekezéshez kapcsolódó étrend javaslatai közé” – tette hozzá.

A likopin is segít

Kanadai kutatók ugyanakkor arra jutottak, hogy azoknak a menopauzán átesett nőknek, akik 30 milligramm, egyébként leggyakrabban a paradicsomban megtalálható likopint fogyasztanak, alacsonyabb az esélyük a csontritkulásra. És bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a flavonoidok miatt erősebbek a csontjaink, azt jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a kalciumban változatos étrend miatt viszont igazoltan azok.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra