Egy tábla csokival 1700 liter vizet nassol el

Bár nálunk is közeleg a hőségriadó, azért még nem vagyunk olyan helyzetben, mint Kalifornia. Ott ismét beköszöntött a "szokásos" szárazság, emiatt pedig arra kérik a lakosságot, amennyire tudják, fogják vissza a vízfogyasztásukat. Ön mit tenne hasonló helyzetben? Ha pár perccel rövidebb ideig zuhanyozna, de csokit ugyanúgy enne, van egy rossz hírünk: egy kilogrammnyi édességhez ugyanis 17 ezer liter, azaz egy úszómedencényi víz szükséges. A megdöbbentő adatokat bemutató sorozatEglė Plytnikaitė munkája, mi a BoredPandán bukkantunk rá.

A GRACE névre hallgató kommunikációs alapítvány szerint kevesen tudják, de az ételek előállítása teszi ki a vízfogyasztásunk kétharmadát. Amiből az következik, hogy ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor nem elég az, hogy elzárjuk a csapot fogmosás közben, de az étkezési szokásainkat is meg kell változtatnunk. És hogyan? A megoldás az, ha több növényi alapú ételt választunk.

a4c04d588523ecd86f0524d8cb51c04c.png
Behance.net/Eglė Plytnikaitė

A Guardian szerint a hús feldolgozása sokkal több vízt igényel, mint a zöldségeké: míg előbbiből 1 kilogrammhoz 5-20 ezer, addig utóbbiból ugyanennyihez 500-4000 liter víz szükséges. Az Ecology hangsúlyozta, ez azért van, mert beleszámolják azt a mennyiséget is, amit az állatok életük során megisznak. Ha most arra gondol, hogy mire ön a szupermarket húsosultjához ér, az állatot már úgyis levágták, és ha a felneveléséhez és feldolgozásához elhasználták azt a rengeteg mennyiségű vízet, akkor már együk is meg - azonban, ha megvásároljuk a húsát, azzal az élelmiszeripar csak növekszik és egyre nagyobb lesz.

Ha még mindig kételkedik abban, hogy mennyivel jobb lenne ma estére mondjuk babot készíteni marhahús helyett, a fenti képre vagy ide kattintva nézze meg a sorozat többi darabját!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek