Randira készül? Egyen tökmagot, zellert és humuszt!

Ön emlékszik, hogyan készült az első randijára? Ideges volt és szerette volna a legjobb formáját mutatni, igaz? Ebben az égvilágon semmi szokatlan nincs, a többség feszült az első pár találkozó előtt. Szerencsére azonban a Shape magazin szerint vannak olyan ételek és italok, amik segítenek abban, hogy nyugodtan és kisimultan érkezzen meg a randira. Akkor is érdemes ezekkel megpróbálkozni, ha vacsorázni mennek, a zöld teától például még éberré is válhat egy nyűgös nap végén.

1. Étcsokoládé

Az étcsokoládé fogyasztása azért ajánlott, mert csökkenti a kortizol nevű stresszhormon, valamint a katekolaminok (ide tartozik az adrenalin) szintjét, és ezáltal nem szorong majd annyira. Ezzel párhuzamosan persze nő a szerotonin szint a szervezetben, amitől sokkal jobban érzi majd magát a bőrében – állítja Kristin Kirkpatrick, a Clevelandi Klinika munkatársa. Olyan csokoládét válasszon, aminek minimum 70 százalékos a kakaótartalma, de azét ebből se toljon be egy egész táblával.

chocolate

2. Kókuszvíz

Ha a nap folyamán nem ivott elég folyadékot vagy randi előtt még elment edzeni, akkor mindenképpen igyon egy kis kókuszvizet (nem, ez nem egyenlő a kókusztejjel). Hogy miért? Mert számos hasznos tápanyag található meg benne, például kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, és emellett alacsony a kalóriatartalma. Erin Palinski-Wade, a Belly Fat Diet For Dummies szerzője szerint az az ital pillanatok alatt felfrissít, és sokkal hatásosabb, mintha egyszerű vizet inna az ember.

3. Humusz és zeller

A zeller vízhajtó hatásának köszönhetően segít abban, hogy a has kicsit laposabb legyen – állítja Palinski-Wade. Ráadásul alig tartalmaz kalóriát, viszont rosttartalma miatt eltelít, így nem kell aggódnia amiatt, hogy mindent megeszik partnere tányérjáról. A zellert érdemes egy kis humusszal együtt fogyasztani, ugyanis a benne található telítetlen zsírsavak segítenek abban, hogy egyenletes legyen a vércukorszint. Ez pedig azért fontos, mert alacsony vércukorszint esetén többek között idegessé és ingerlékennyé válhatunk, és hát az, ugye, nem túl szerencsés egy első randin. Meg a másodikon sem.

4. Pulykasonka

A kalóriában szegény, de fehérjében gazdag pulykasonkában megtalálható az triptofán nevű aminosav, amiből a szervezet többek között szerotonint állít elő. És hogy ez miért jó? Mert ez a boldogsághormon segít abban, hogy ne izguljon annyira. A szakértő szerint randevú előtt körülbelül 100 gramm sonkát érdemes elfogyasztani. 

shutterstock 149597912

5. Tökmag

A tökmag fogyasztása is javallott, harminc grammnyival például már le is tudhatja a napi ajánlott magnézium mennyiség felét. Ha ebből az ásványi anyagból eleget fogyaszt, nem lesz sem túl ingerlékeny, sem iszonyú fáradt, sőt, még az is lehet, hogy az állandó gyengeség érzése is elmúlik. A magnézium hiánytünetei közé tartozik még az izomgörcs, a gyors, rendszertelen szívverés, a kimerültség és az álmatlanság is.

6. Fahéjas mandula

Vegyen egy zacskót és töltsön bele másfél teáskanálnyi fahéjat, valamint egy kis mandulát, és rázza össze a tasak tartalmát. A kutatások szerint ez a nassolnivaló 15-90 percen belül beállítja a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzet és így nem kell aggódnia mondjuk amiatt, ha a vacsora előtt egy hosszú sétát tesznek, vagy ha a másik háromnegyed órát késik a dugó miatt. Mondjuk, inkább ne késsen.

7. Zöld tea

Ha plusz energiára van szüksége, a randi előtt 30 perccel igyon egy csésze zöld teát – így 2-3 órán keresztül biztosan nem lankad majd a figyelme. Ráadásul egy tanulmány szerint a zöld teának köszönhetően friss lesz a lehelete is. Állítólag sokkal hatásosabb, mint a fogmosás, a mentolos cukorka vagy a rágó. De azért ezekről se feledkezzen meg.

shutterstock 46012939

8. Mézes sütemény

Szintén a szerotonin szint miatt fontos az is, hogy délben szénhidrátokban gazdag ételt fogyasszon  – állítja Elizabeth Somer, az Eat Your Way To Happiness című könyv szerzője. Ő a teljes kiőrlésű angol muffint javasolja banánnal és mézzel, illetve fahéjas, mazsolás bagelt lekvárral. Ha pedig ez megvolt, már csak a randinak kell jól sikerülnie, hogy aztán beüssön a mentális káosz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra