Nyugalom és szabadság – ez a vitorlázás

Nem talál sok tanácsot a neten az, aki élete első vitorlás élményére készül, csupán néhány olyan alapvető dologba akadhat bele, mint például, hogy mit vigyen magával vagy mire számítson. A vitorlázás különleges élményét, a vízreszállásból eredő szabadságérzetet azonban csak testközelből, a fedélzetről lehet megtapasztalni. Lehetőséget kaptam, hogy egy nap alatt pár kört hajózhassak a magyar tengeren Méder Áron, az ismert magyar földkerülő vitorlázó kapitánysága alatt, a lelkes legénység egyik matrózaként. 

meder aron vitorla 0431 david lapos 2592 x 3888
David Laposi

A balatonalmádi kikötőbe reggel érkezünk: a helyszínen régebbi épületrészek fogadnak, a parton itt-ott ladikokkal, a kikötőben kifutásra váró vagy éppen pihenő vitorlásokkal. Méder Áron még a kikötő előtti köszönt, leültet bennünket, majd beszélgetést követően beavat minket a vitorlázás rejtelmeibe. Miután a fedélzetre lépünk,egyből megtudjuk, mi hol található, mire való, és megkapjuk a biztonsági oktatást is. Aztán elindulunk, vigyázva arra, hogy lehetőleg ne menjünk neki semminek: vitorlák kiengedve, tolatunk, fordulunk, manőverezünk.

Fotó: David Laposi Fotó: David Laposi Fotó: David Laposi
Fotó: David Laposi Fotó: David Laposi Fotó: David LaposiDavid Laposi

A pár órás körözés végén várt ránk (illetve rám) egy sikeres parkolás, a vitorlás kikötése, az árbocok összeszerelése. Két szó jutott eszembe a vitorlázásról: nyugalom és szabadság. Vannak extrém sportok, amikre pikk-pakk rá lehet kattanni, nemcsak a mozgás öröme, hanem a velejáró izgalmak és érzések miatt.

Ami fontos:

Naptej, naptej, naptej: feltétlenül vigyen magával! Szüksége lesz szendvicsre, vízre is, valamint törölközőre és fürdőruhára, ha úszna egyet a Balatonban vagy a tengerben. Nem ördöngösség, bárki könnyen megtanulhat egy vitorlást irányítani, ha odafigyel és érdekli a téma.

A részletesebb beszámolót itt olvashatja el!

Hámori Barbara

A Move it, Blondie! sportblog főszerkesztőjének a mozgás csupán pár éve lett az élete szerves része. Olyannyira, hogy úgy döntött, hétről hétre újabb sportokat próbál ki, amelyekből szubjektív beszámolókat ír, ezzel rálátást adva az olvasóknak az óratípusokra és azok részleteire. Az általa készített sztárinterjúkból pedig kiderül, melyik híresség hogyan tartja formában magát és a sportedzők is mesélnek a saját óráik részleteiről. Hámori Barbara fő célja és mozgatórugója, hogy motiváljon mindenkit, aki még nem találta meg a saját sportját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek