Így rázódjon vissza a munkába nyaralás után

A nyaralás előtti, végtelennek tűnő munkanapoknál már csak egy valami rosszabb: nyaralás után visszatérni a végtelennek tűnő munkanapokhoz. Épp, hogy végre mögött hagyta a munkahelyi gondokat, és ki tudott kapcsolódni, már jöhet is haza, és kerül vissza a mókuskerékbe? Ezek bizony kétségkívül nehéz napok, de létezik pár praktika, amivel megkönnyítheti a visszarázódást.

Ne kezdje a munkát a hét elején

A legtöbben úgy időzítik a nyaralást, hogy hétfőn már kezdhessék a munkát. De Őri Júlia HR tanácsadó és coach szerint érdemes inkább a hét közepére tenni a kezdést, mivel így csak pár napból áll a hét, amit ki kell bírni.

„Érdemes nem a hét elején belevetnie magát a munkába: a szerda, vagy csütörtöki kezdés megkönnyíti a visszarázódást, mivel ott lebeg az ember szeme előtt, hogy mindjárt jön a hétvége. Még inkább megkönnyítheti mindezt, ha a hazautazás után hagy magának még otthon pár napot, akkor van egy kis ideje ráhangolódni lélekben is munkakezdésre. Ezeken a napokon próbáljon meg reggel már abban az időben felkelni, amikor a szokványos hétköznapokon szokott, és kezdje el végiggondolni az előtte álló feladatokat. Ahogy a nyaralásra, úgy a visszaállásra is készülni kell!„- javasolja a szakember.

Hordja magával az emlékeit

Szinte nincs is olyan ember, aki a nyaralás alkalmával ne szerezne be kisebb-nagyobb szuveníreket, legalább pár kavicsot, kagylókat, képeslapot. Érdemes ezeket magánál hordania, vagy tegye ki az íróasztalára, aztán ha úgy érzi, nem megy a munka, akkor pillantson rájuk. A kellemes emlékek feltöltik energiával és jobb kedvre derítik, és gondolhat arra is, hogy ha dolgozik, újabb utazásokat engedhet meg magának.

Élje át a jelent

Sokan már nyaralás közepén azon filóznak, milyen rossz lesz majd újra munkába állni. Ezzel egyrészt a saját hangulatukat húzzák le, másrészt azon kívül, hogy sok energiáját felemésztenek vele, nem is tudják kiélvezni a szabadságukat. Éppen ezért a következő tanács nagyon egyszerű: a nyaralás legyen nyaralás, koncentráljon csakis arra! Bár a munkára való rákészülés fontos, írtuk is az imént, hogy jó pár nappal korábban elkezdeni, de semmiképp se a tengerparton tegye!

„Igyekezzen a jelenben lenni, és azt megélni! Kár elrontania az utolsó napokat azzal, hogy azon sopánkodik, milyen rossz, hogy mindjárt letelik a szabadsága és újra munkába kell állnia. Ez csak arra lesz jó, hogy már ott se érezze jól magát, és jóelőre szorongjon egy olyan helyzettől, ami még be sem következett. Érdemes? Egyébként minden jó és rossz is elmúlik egyszer, mi lenne, ha mindig ünnep lenne? Megunnánk, elveszne a varázsa - így van ez a szabadsággal is” - mutat rá a coach.

Ne hagyja, hogy hirtelen sok munka szakadjon a nyakába

Fontos, hogy mielőtt szabadságra megy, próbáljon úgy dolgozni, hogy mikor hazajön, ne várja hihetetlen mennyiségű munka. Ha mégis így adódna, kérje meg egyik kollégáját, hogy segítsen, és a legsürgősebbeket adja át neki! Azonban ekkor a lehető legtöbb információval és segítséggel lássa el őt, hiszen ön sem díjazná, ha valaki a nyakába zúdítana mindent. Hasznos az is, ha még elutazás előtt közli a főnökével és a kollégákkal, hogy szükség esetén a nap bizonyos időszakában elérhető lesz, és az emaileket is elolvassa. Ezt mindenki jó néven veszi majd, ön pedig az elkötelezettségét bizonyítja a cég iránt.

Tervezzen

Azzal, hogy véget ért a nyaralás, még nem jelenti azt, hogy lehúzhatja a redőnyt, és már soha nem fogja jól érezni magát. Hogy ne szippantsa be magát a melankólia, szervezzen magának programokat, amiket várhat, és amik feltöltik! Beszéljen meg találkát a barátaival, menjenek el kirándulni, fürödni, moziba, vagy bárhova. A lényeg, hogy ne sirassa a múltat, hanem tekintsen a jövőbe!

Végezzen önelemzést

A nyaralás remek lehetőséget ad arra, hogy átgondolja az életét, és rájöhet arra, hogy valóban az való-e önnek, amit épp csinál. Mert ha minden fenti jótanács ellenére is hetekig lelkibeteg már a munka gondolatától is, akkor meglehet, hogy rossz úton halad.

„A szabadság alatt mindenkinek van ideje végre saját magával is foglalkozni, és elgondolkodni azon, vajon azt a munkát és ott végzi-e, amit és ahol szeretne. Így ahogy hazaér, akár arra a döntésre is juthat, hogy elérkezett az idő a váltásra, és elkezdhet valami olyat keresni, ami örömmel tölti el” - mondja a karrier tanácsadó.

Nem véletlen tehát, hogy sokan a szabadságuk után mondanak fel: ekkor jönnek rá, hogy váltaniuk kéne.

Oszd meg másokkal is!
Mustra