A McDonald's eteti az olimpikonokat

Miután az Olimpiai Bizottságot és a gyorsétteremláncot egyaránt komoly támadások érték a szponzoráció miatt, a McDonald's gyorsan előállt egy alacsony kalóriatartalmú, “egészséges” imiddzsel az olimpiára. 400 kalória alatti hamburgert ehetnek az olimpiai falu lakói, és bár a brit orvosok továbbra is ellenzik a McDonald's jelenlétét a képben, de a szerződést 2020-ig meghosszabbították.

Ha eddig nem tudták volna, a McDonald's ételei alacsony kalóriatartalmúak és egészségesek. Legalábbis ezt póbálja velünk elhitetni a gyorsétteremlánc, amikor bemutatta az új, 400 kalória alatti menüsort – számolt be róla az Eater.com. A meki ráadásul nem is törte össze különösebben magát: az újnak nem mondható kínálatban az étteremlánc eddig is kapható, 400 kalória alatti ételei szerepelnek. Ilyen például a kolbászos McMuffin, a közepes burgonya, vagy az Oreo-s McFlurry. Az ételek természetesen csak önmagukban tartalmazzák a kellően alacsony 400 kalóriát, így együtt, menüben fogyasztva már bőven meghaladják ezt az értéket. A lényeg, hogy a tudat meglegyen, hogy alacsony kalóriás ételeket eszünk.

A 400 kalória alatti menüsor feltételezhetően válasz a gyorsétteremláncot érő támadásokra és kritikákra, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újra jóváhagyta, hogy az ötkarikás játékokat a McDonald's is támogassa, köztudottan egészségtelen ételei ellenére.

mcdonalds-under-400

Az olimpiai faluban a McDonald's egy kétszintes és 1500 férőhelyes gyorsétteremmel várja vendégeit. A kínálat ugyanaz lesz, mint a világ bármelyik pontján megtalálható McDonald'sban, vagyis itt is hamburgert, sült krumplit és shake-et lehet majd kapni. A mekinek még azt is sikerült elérnie a támogatói szerződésre hivatkozva, hogy az olimpiai falu 800 étterme közül kizárólag ők árusíthassanak sült krumplit. A brit orvosok kifejezetten ellenzik, hogy a McDonald's mellett a Coca-Cola és a Heineken is főszponzorként szerepel, főként mert az országban rengetegen küzdenek az elhízással.

McDonalds a londoni olimpiai faluban
McDonalds a londoni olimpiai falubanOli Scarff


A gyorsétteremlánc már 1976 óta hivatalos szponzora az olimpiai játékoknak, miután az 1968-as Grenoble-ben rendezett olimpiára repülőgéppel szállították az amerikai atlétáknak hiányzó hamburgereket. A szerződést 2020-ig meghosszabbították, ugyanígy a Coca-Colával is. Az étteremláncot rengeteg kritika érte, amiért gyorskaják fogyasztását ajánlják egy olyan esemény alkalmával, mikor az embereknek a sportot és az egészséges életmódot kéne ünnepelnie. “London többek között azzal az ígérettel nyerte el a 2012-es Olimpiai Játékok rendezésének lehetőségét, hogy ennek segítségével is több egészségesebb és aktív életmódot folytató gyerek legyen a világon. Az Olimpiai Bizottság viszont továbbra is fenntartja a szponzori kapcsolatot a magas kalóriatartalmú gyorskaják terjesztőivel, ami hozzájárulhat a veszélyes és tömeges elhízáshoz. Az olimpia ezzel aláássa az eddig magáról kialakított képet, és azt az üzenetet közvetíti, hogy a magas kalóriatartalmú ételekkel és italokkal együtt is elérhetjük azt, amit az olimpián résztvevő versenyzők, pedig a magas zsír-, só-, és cukortartalmú ételek reklámozását a gyerekcsatornákon is korlátozzák” – fogalmazta meg kritikáját Jenny Jones, a Zöld Párt egyik tagja a Daily Mailnek.

Jacques Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke egy a Financial Times-nak adott interjúban meglepően őszintén reagált minderre: mint elmondta, nehéz döntés volt, de az olimpia növekvő pénzügyi igényei miatt kényszerültek rá, hogy meghosszabbítsák a szerződést a leghíresebb gyorsétteremlánccal. Rogge – aki a négy évvel ezelőtti újraválasztási kampányában az elhízással kapcsolatosan is aggodalmát fejezte ki – elmondta, hogy a szponzorok pénzügyi támogatásával biztosították az Olimpiai Játékok fennmaradását. Vagyis a pénz nagy úr, és az egészség az olimpián is kilóra megvehető.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek