A kutyaiskola életmentő vagyis nem pénzkidobás

A kutyák hét hónapos korban érik el azt a szintet, mint az embergyerekek hétévesen - képessé válnak koncentrálni, figyelni, tanulni. Mimit rögtön be is írattam egy alapfokú tanfolyamra a Népszigeti kutyaiskolába, amiről az a hír járja, hogy a leghaladóbb intézmény. De mégis mire jó ez az egész? Kutyanapló, 5. rész.

1. rész: Hirtelen lett egy kutyám

2. rész: Hogyan tartsunk életben egy kiskutyát?

3. rész: Kétmillió kutya országa - Dilemma a nevelés

4. rész: A feszült kutya a lakást rombolja: mit tehetsz ellene?

Fotó: Karádi Róbert
Fotó: Karádi Róbert

A szüleim kutyájához hetente kétszer járt Fritz, a kutyaoktató, akivel a kertben, kettesben gyakorolták az engedelmesség alapjait. A gazdik néha fél szemmel rápillantottak, mi történik odakint, de a tanulást alapvetően a kutya magánügyének tekintették, és nagyon csalódottak voltak, amikor látták, hogy csak Fritz jelenlétében hatnak a varázslatos vezényszavak, amiket megtanított neki. Séta közben rángatta a pórázt, csak ritkán volt hajlandó vezényszóra lefeküdni, és esze ágában sem volt bemenni a kennelbe, amikor a helyére küldték – pedig nem keveset költöttek rá. Csak mostanában értettem meg, mi volt a hiba.

Tévhitek a kutyaiskoláról

Sokan úgy képzelik, egy kutya hibátlan háziállattá nevelhető, amit akár más is elvégezhet helyettünk. A jó kutyaiskola valójában gazdiképző - látszólag a kutya a főszereplő, igazából a gazdákat tanítják meg rá, hogyan irányíthatják a kutyájukat. Úgy, hogy közben mindenki jól érzi magát.

Ha kimondom a kutyaiskola szót, sokaknak egy katonás intézmény ugrik be, ahol böhöm németjuhászok menetelnek körbe szöges nyakörvben, terepnadrágos gazdáik pedig pattogós vezényszavakat üvöltenek. A mai napig léteznek ilyen iskolák, de Mimit érthető okokból nem ilyen helyre vittem. Olyan intézményt választottunk, ahol pozitív megerősítésen alapuló módszerrel tanítanak.

Az agarakról még mindig sokan azt gondolják, hogy magas intelligenciájuk ellenére nehezen taníthatóak. Ezt csak egy olyan közegben tudtuk Mimivel megcáfolni, ahol minden kutyát egyformán kezelnek. Jó volt látni, hogy a Népszigeten a törpekutyák csoportjában a mini-csivavával szemben éppen olyan elvárásokat támasztanak, mint a másik foglalkozáson egy vizslával szemben. A bernáthegyi és a yorki látványra és habitusra nagyon különböznek, de egy fajhoz tartoznak, így szinte minden szempontból hasonlóan működnek.

Mimi iskolába megy

Két hónapja kezdtük el a tanfolyamot, és nagyon nagy sikerélmények állnak mögöttünk. Emlékszem, hogy első alkalommal Mimi mennyire szétszórt volt, minden végrehajtott feladat után futott egy kört, odament játszani az osztálytársaihoz – most már hosszú perceken át képes koncentrálni.

Minden közös élmény szorosabbá tette és teszi a viszonyunkat, de egy közös kirándulásnál intenzívebb az iskolai óra, ahol folyamatosan egymásra figyelünk. Meg kellett tanultunk együttműködni, közösen megoldani feladatokat, és ezt a hétköznapi életben is tudjuk hasznosítani. Például a lábnál követést akkor használom, amikor el akarunk sétálni egy csapat focizó gyerek mellett anélkül, hogy Mimi elvenné a labdájukat.

Miben segíthet a kutyaiskola?

Nem merem elengedni!

Az egyik leggyakoribb probléma. Egy agárkölyökkel nem tehettem meg, hogy nem engedem el, hiszen hatalmas mozgásigénye van, le kellett győznöm a félelmeimet. De nagyon sok kutya éli le úgy az életét, hogy minimális szabadságot sem engednek neki – puszta féltésből a lehető legrosszabbat teszik neki. A kutyaiskolában megtanulhatják a gazdik, hogyan lehet biztosan behívható a kutyájuk extrém körülmények közt is. (Ki gondolná, hogy egy macska után rohanó kutyát is vissza tudunk hívni?)

Folyton verekszik!

Szerencsére olyan iskolát választottam, ahol a tanfolyam alatt többnyire póráz nélkül dolgozunk a kutyákkal, és egy külön oktató figyel az ebekre – azonnal közbelép, ha problémás viselkedést tapasztal. Nem könnyű felismerni a határt a heves játék és az agresszív megnyilvánulások közt. Nagy megkönnyebbülést jelenthet, ha a kutyánk megtanulja, hogyan kell viselkedni más kutyákkal, nem kell félni, mi történik, ha séta közben találkozunk egy másik kutyával.

Hetente rohangálunk állatorvoshoz…

A kutyaiskolában nagyon sok tanácsot kapnak a gazdik, hogyan maradhat egészséges a kutyájuk. Nem pusztán a helyes táplálással kapcsolatos tanácsokra gondolok, hanem arra, hogy megtanítják, mit kell kezelni a kutyákban rejlő hatalmas energiával, ami levezetés híján beteggé teheti őket. Nem csak a mozgásról van szó, a tanítás szerepe, hogy képessé válunk olyan feladatokat adni a kutyának, ami az agyát fárasztja le.

Megtanulni kutyául?

A Népszigeti kutyaiskolában a klikker-módszerrel folyik a munka, ami egy pozitív megerősítésen alapuló technika, segítségével egészen bonyolult dolgokat is képesek vagyunk elmagyarázni. Mimi tanításának az az élmény a legfontosabb tapasztalata, hogy két ennyire különböző faj, mint az ember és a kutya is képes hatékonyan kommunikálni egymással.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek