Okinawai étrend - egyél, hogy fiatalodj!

Az anti-aging ma már kulcsszó a kereskedelemben, ezzel szinte bármit el lehet adni, krémet, testkezelést, szállodai programokat, étrend-kiegészítőt és sorolhatnánk. Ha nem szeretnél ennyi termékre, szolgáltatásra költeni, akkor is sokat tehetsz a fiatalos külsőd megőrzéséért, visszanyeréséért. Csak válaszd meg jól, hogy mit eszel és iszol. Dietetikusunk összegyűjtötte a fiatalságfokozó étrend összetevőit.

Száz évig is élhetnél

A Japánban élő Okinawa hosszúéletű lakosainak életmódját vizsgáló Okinawai Százéveseket Kutató Tanulmány eredményei sokat segítettek ennek megismerésében. A kutatás során részletesen felmérték az okinawai száz év körüli és hatvan év feletti lakosok táplálkozási és életmódbeli szokásait, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú és betegségektől mentes élethez.

Az okinawai étrend elsősorban friss, szezonális, többségében nyersen fogyasztott és helyben termesztett ételeket tartalmaz, csökkentett energiatartalmú (vagyis kicsit kevesebbet esznek, mint amennyi szükséges lenne, ezt nevezik kalóriarestrikciónak), lassan esznek, megfelelő energiasűrűségű ételeket fogyasztanak (vagyis adott térfogatban, tömegben a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazza a menüjük), és kerülik az alkoholt.

Az ő példájuk bizonyítja, hogy az étrend és az életmód még a genetikai adottságoknál is jobban befolyásolja az élethosszt és az életminőséget. Sajnos, amikor amerikai katonák érkeztek a szigetre, és elterjesztették a saját, gyorséttermek kínálatával megspékelt étrendjüket, az okinawai lakosok (főleg a külső hatásokra fogékonyabb fiataloké) egészségi állapota drasztikusan leromlott, és nem egyszer előfordult, hogy az idős, hagyományos étkezéshez szokott szülők saját gyermekeiket is túlélték.

A fiatalító étrend valójában gyulladáscsökkentő

Az anti-aging, vagyis inkább healthy aging étrend éppen azon élettani folyamatokat vagy külső hatásokat lassítja le, közömbösíti, amelyek az öregedésért felelősek, azt felgyorsítják (szabadgyökök, gyulladásos folyamatok).

A gyulladáscsökkentőnek is nevezett étrend célja a rosszindulatú, kontrollálhatatlan, megállíthatatlan gyulladásos folyamatok megelőzése, gátlása (nem a látható, érzékelhető, hanem a belső, például az erekben zajló gyulladást jelenti). Ebben fontos szerepet kap a megfelelő zsírbevitel, így a transz-zsírsavakat (részlegesen hidrogénezett növényi olajokat) tartalmazó élelmiszerek kerülésére, valamint a jó minőségű (extra szűz) növényi olajok fogyasztása.

Kerüld a fehérkenyeret!

A szénhidrátok közül a kis és közepes glikémiás indexű élelmiszerek az ajánlottak. Így kerülendő a fehérkenyér, a burgonya, a chips, a sós snackek, sütemények, cukrozott italok, amelyek elősegítenék a vércukor-, ezáltal az inzulinszint hullámzását. Az állati eredetűekkel szemben a növényi fehérjék (hüvelyesek, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, szója) dominanciája a jellemző, ezért egy lényegében vegetáriánus jellegű étrend javasolt, amelybe azért még a kevesebb toxikus anyagot tartalmazó (tehát kisebb méretű) halfélék is beleférnek. A tápanyagok között kiemelkedően pozitív szerepet játszik az E-vitamin (növényi olajokban, olajos magvakban) és a C-vitamin (szinte minden zöldségben, gyümölcsben megtalálható), valamint a szelén (például diófélékből, halakból, barnarizsből).

Út a halhatatlanság felé?

Az „anti-aging” vagy "halhatatlanság enzim"-nek keresztelt telomeráz enzim a 2009-es orvosi Nobel-díj kapcsán került a figyelem középpontjába. A kromoszómák végein található speciális szakaszok, a telomerák védik a kromoszómákat az osztódások során. Ha osztódás során a kromoszómavégek letörnek, megsérülnek, helyreállításuk csak akkor lehetséges, ha azok előállításáért és fenntartásáért felelős telomeráz enzim megfelelően működik. Aktivitása a legtöbb sejtünkben ugyanakkor olyan alacsony, hogy a telomerák minden osztódás alkalmával rövidülnek, mígnem annyira elfogynak, hogy már nem képesek megakadályozni a kromoszómák összecsapzódását. A tudomány mai állása az, hogy az öregedés molekuláris biológiai alapjait a DNS-nek a sejtosztódás során történő rövidülése jelenti. A géneket nem tartalmazó szakasz rövidülése közben a DNS lényegében nem károsodik, azonban előbb-utóbb ez a "szeletelés" mégis eléri a géneket, így fontos rész tűnhet el, és a hiány érzékelhetővé válik. Ez a folyamat a keletkező új sejtek működésének és életképességének csökkenését, lényegében öregedését vonja maga után. A telomeráz enzim feladata, hogy a sejtosztódást követően visszapótolja a telomér leváló szakaszát. Az enzim működéséhez elengedhetetlen feltétel az antioxidáns hatású anyagok jelenléte. Megfelelő antioxidánsszint esetén a telomerázok jól működve kijavítják a DNS-molekulákat és a keletkező új sejtek szinte teljesen olyanok lesznek, mint az előzőek. Így a sejtek, szövetek, szervek és az egész szervezet sokkal kevésbé öregszik. A telomeráz így tulajdonképpen meggátolja az öregedést. Aktivitását számos tényező, így a megfelelő (antioxidánsokban gazdag) étkezés, a rendszeres testmozgás és a stresszhatások csökkentése is segíteni tudja.

Az életmód is meghatározó

Természetesen, ha nagyon odafigyelsz arra, hogy mit eszel, az nem elég a fiatalos nyugdíjaskorhoz, az életmódodat is megfelelően kell alakítanod. Köztudott, hogy a dohányzás jobban öregíti a bőrt, a túlzásba vitt napozás vagy éppen a szoláriumhasználat is csak egy ideig teszi irigylésre méltó árnyalatúvá a bőröd, később ráncosabbá válhat, ami sokat levon a dekoltázsod esztétikai értékéből.

Ha nem mozogsz eleget, akkor harminc felett már egyre kevésbé leszel izmos, feszes és ki akarna integető izmot a karjára? A környezetedet, például a levegő szennyezettségét már kevésbé tudod megváltoztatni, hacsak nem költözöl vidékre vagy egy tanyára, ahol jobb a levegő és kevesebb a stressz. Utóbbi persze mindig körülvesz, az a fontos, hogyan kezeled. Ha sikerül rendszeresen beiktatnod néhány percnyi relaxációt, meditációt a mindennapjaidba (ez lehet akár a kedvenc zenéd hallgatása vagy egy ízletes ebéd lassú, szinte már kéjesen elnyújtott élvezete), máris könnyebben veszed a rád zúduló terheket. A gondolkodásmódoddal is hatsz a testedre, megőrizheted a szellemi frissességed, rugalmasságod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra