ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az anorexiásokat boszorkányoknak hitték a középkorban

2010. február 25., csütörtök 10:13

A 15.-16. században a boszorkányság és az ördögi megszállottság vált az önéheztetés magyarázatává - írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia című hírlevelében.

cikk-tious-rovid
A dietetikusok szövetsége táplálkozási zavarokat fejtette ki a legfrissebb hírlevelében, és ezek történeti áttekintésére is kitért. Ebből kiderült, a legtöbb írásos emlék az anorexia nervosáról maradt fent. A beteges étvágytalansággal és önéheztetéssel járó betegségnek kezdetben vallásos magyarázatot adtak, a vezeklés sajátos formája volt a böjt. Az éhező szentek jelenléte a 13.-14. századot jellemezte, amikor is sokan évtizedekig csak szent ostyán próbáltak élni.

anorexia

Amikor a 15.-16. században boszorkánysággal és ördögi megszállottsággal magyarázták az önéheztetést, akkor ez a betegség üldözötté vált. A középkor vége felé az éhezők egy részét inkvizíció el küldték boszorkányság vádjával. Úgy vélték, ahhoz, hogy valaki seprűnyélen repüljön, fontos az alacsony testsúly, ennek ellenőrzésére az úgynevezett boszorkánymérleget használták, és gyakran úgy manipulálták, hogy az illetőnek egyáltalán ne legyen kimutatható testsúlya. Ez elegendő bizonyítékot jelentett a halálbüntetéshez.


A 16. századtól a koplalás a vásári látványosságok közé kezdett tartozni, az éhezőművészek jövedelemforrása volt az önmaguk sanyargatása. Az éhezőket élő csontvázként mutogatták belépődíj ellenében. Ezzel egyidőben az orvosi magyarázat is megjelent, az önéheztetést a betegségek közt kezdték számontartani.

 

 

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.01 16:15:42Annie

    a cikk jó, de el nem bírom képzelni, mekkora dagadt tehén lehet a cikkszerző, ha egy csinos, normális testalkatő nő képét az anorexiához teszi be illusztrációnak...

  • 2010.03.09 07:22:04aquana

    @Annie: Szomorú, ha neked egy ilyen cérnavékony modell a "csinos, normális testalkatú nő". Ez a lány nagyon vékony - az arccsontjai kiállnak, és az összes bordáját látom a mellkasán.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta