#ÉLETEM

Asztro Diéta: A ragadozók étrendje

2010. május 10., hétfő 00:35

astrodieta_mA tűz típusú embereknek kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, ezt nehéz betartaniuk, mert született ragadózók. Most induló, Asztro Diéta sorozatunkban a csillagjegyek ideális étrendjéről írunk.

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben.

A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. Az alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

1. A TŰZ ELEM

Az orvosi asztrológia a tűz elem hatása alá sorolja az anyagcsere folyamatokat, tehát a táplálék megemésztését, felszívódását. A különböző méreganyagok, vírusok, baktériumok, gombák, stb. elégetése révén a szervezet öntisztulási folyamataiban is fontos szerepet játszik. . Ha szervezetünkben egyensúlyban van a tűz elem, immunrendszerünk kitűnően működik, a betegségekből könnyen - gyorsan felépülünk. A tűz típusú emberek (akiknek képletében hangsúlyos szerepet játszik a Kos, Oroszlán, Nyilas) nem csupán a szó átvitt értelmében lángolnak, hanem testhőmérsékletük is magasabb az átlagosnál.

Ha túl sok a tűz elem a horoszkópban:

A tűz elem túltengése a születési képletben gyors anyagcsere folyamatokat, zaklatott élettempót eredményez. Ezek az emberek addig égetik két végén a gyertyát, amíg úgy fizikailag, mint lelkileg, érzelmileg is kiégnek. A túlsúly nem csupán nem jellemző rájuk, de az ügy, ami miatt épp lelkesednek, annyira leköti figyelmüket, hogy egyéb fizikai igényeik kielégítése mellett az étkezésről is megfeledkeznek. Ha épp eszükbe jut, kutyafuttában bekapnak valamit. Jó esetben talán beülnek egy gyorsétterembe, de gyakoribb, hogy az utcán, volánnál, munka közben falnak. Táplálkozási ritmusuk egyébként is kiegyensúlyozatlan. Mindez természetesen emésztési rendellenességekhez, akár gyomor fekélyhez is vezethet.

Általában nem betegesek, inkább gyors lefolyású, lázas betegségekre, gyulladásokra hajlamosak. Magas vérnyomástól és más keringési rendellenességektől, álmatlanságtól is szenvedhetnek, türelmetlenségük dührohamba torkollhat, örökös száguldozásuk miatt pedig a hajlamosak a balesetekre is hajlamosak.

Született ragadozók

Étkezési szokásaikat nehéz kordában tartaniuk. Ha mégis rászánják magukat, olyan étrendet érdemes összeállítaniuk, amely részben lehűti őket és megóvja szervezetüket a kiszáradástól (pl. sok zöldség, gyökerek, pl. répa, petrezselyem, salátaféle, főzelékek ), másrészt pedig elég „sűrű", nehéz, ahhoz, hogy kissé lassítson iramukon (pl. burgonya, gabonafélék).
Lehetőleg kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, amit megint csak nehéz betartaniuk, hiszen született ragadózók. A kamillatea, frissen facsart citrom - vagy narancslé szintén jótékonyan hűti őket.

Esetükben valószínűleg szó sincs arról, hogy elhanyagolnák a mozgást, sőt, valószínűleg hiperaktív alkatok. Ha van hozzá egyáltalán türelmük, nagy hasznát vennék valamilyen meditációs - relaxációs technika elsajátításának, esetleg a testüket is rugalmasabbá tevő hatha jóga gyakorlatoknak. A különböző harcművészeti irányzatok szintén segíthetnek szelidíteni a természetüket.

Túl kevés tűz elem

A fentebbiek után szinte magától értetődő, hogy ha túl kevés a tűz elem a képletben az anyagcsere lelassul, a táplálék megemésztése, felszívódása. nem probléma mentes. Gyengülhet az immunrendszer, a szülött hajlamosabb lehet a hízásra, megfázásra, kedélybetegségekre.

Lehetőleg kerülje el a hideg ételek- italok fogyasztását, használjon az emésztést serkentő fűszereket (pl. cayenne bors, mustár, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, stb), állítson össze könnyű, száraz étrendet. Citrusfélék mellett fogyasszon sok joghurtot, kelkáposztát. Húst, sajtféléket csak mértékkel fogyasszon.

A tűz elem elégtelen működése valószínűleg a képlet tulajdonosa kezdeményező készségét, önbizalmát is megnyírbálja, a test edzés pedig bizonyára nem tartozik kedvelt foglalatosságai közé. Bármennyire ódzkodik is azonban tőle, az elemi egyensúly helyreállításához kénytelen lesz beiktatnia. Ha másra nem is kapható egyhamar, legalább bizonyos, egyebek mellett az anyagcsere működést serkentő jóga gyakorlatokat érdemes lenne elsajátítania (pl. ún. fordított ászanák, pl. gyertya), de dinamikusabb mozgás formáknak (pl. tánc, harcművészetek, esetleg kocogás) is hasznát venné.

Szerzőnk asztrológus.

cikk-tipus-linkek A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.10 09:25:00lol

  "A folytatásban a Kosok étrendjével foglalkozunk"
  Gondolom valami kemény kaját esznek. Talán kókuszdiót.
  Kati for president!

 • 2010.05.10 10:16:25kovacsbela

  Még annyival kiegészíteném, hogy:
  Akinek a horoszkópjában sok a tűzjegy, ne egyen naponta 10 kg vörös húsnál többet, mert potenciálisan elhízhat, de úgyanígy igaz lehet az alkoholfogyasztásra is, éhgyomorra 1 liter pálinka fogyasztása nem ajánlatos, illuminált állapotba kerülhet az illető. Ilyenkor, amikor a nap, a hold, a szaturnusz, a jupiter és az uránusz, no meg a neptunusz, külön és együtt áll, akkor hajlamosabbak és kevésbé hajlamosabbak vagyunk az elhízásra, a fogyásra, a fejfájásra, a jókedvre, a depresszióra, a balesetekre, az öngyilkosságra, és a házasságkötésre.
  Jól, vagy rosszul teszi mindenki és senki, ha figyel, vagy nem figyel saját és nem saját életére és halálára!

 • 2010.05.10 10:26:00Martian

  Sajnos ez a cikk megint csak bulvárasztrológia és így az ellen dolgozik, hogy az asztrológiát komolyan lehessen venni. Még a tüzes jegyekben lévő bolygók száma alapján sem lehet mindig tüzesnek értékelni valakit. Akkor meg honnan ismerje fel valaki, hogy ő "tüzes alkat"?
  Vagy igaz-e mindez, ha pl. a kínai öt elem tana alapján vannak tüzes jellemzői?


  "A folytatásban a Kosok étrendjével foglalkozunk"

  Az asztrológiában nincs olyan, hogy valaki "Kos" legyen. Valakinek a Napja, Holdja, Aszcendense, születési uralkodója egyaránt hozhat "kosos" jegyeket... de ezt csupán a születési dátumból nem lehet összehozni, pontos radix híján ezzel nem sokat lehet kezdeni.

 • 2010.05.10 10:31:35Martian

  És ami azt illeti, asztrológiai értelemben erősen tűz dominanciájú lennék, ezzel együtt soha nem szerettem a nehéz, fűszeres ételeket, a húsokat... nem okozott nehézséget vega életmódot folytatnom.
  Ugyanakkor van olyan ismerősöm, akinél a tűz elem elég gyenge, mégis nálam jobban húsimádó és szereti a csípős fűszereket is.

 • 2010.05.10 11:16:00lol

  "bulvárasztrológia" Ez de jó szó! Ezentúl használni fogom. Sőt, továbbfejlesztem: bulvárezoterika.
  Egyébként miért kellene komolyan venni? Vedd már észre, hogy ez is csak egyfajta szórakoztatás - mint a Mónika show. (Nem véletlen a hasonlat, bocs)
  Persze ha megmagyarázod, hogy miért kellene komolyabban venni egy asztrológiai "szakkönyvet" mint a Blikkben megjelenő horoszkópot, akkor hamut szórok a fejemre.

 • 2010.05.10 11:32:59lol

  Nem figyeltél az órán. Köztudott, hogy a holdnak semmi köze a vörös húsokhoz. Égi kísérőnk a sajtfogyasztásunkat befolyásolja.
  Vedd komolyabban légyszíves! Ők is komolyan gondolják és láthatod mennyire hasonlítanak:
  Tihanyi professzor: http://www.youtube.com/watch?v=OBcPGORIq1o
  Bikicsunáj: http://www.youtube.com/watch?v=kI9hCWcXzow

 • 2010.05.10 12:28:49Martian

  http://divany.hu/Spirit/asztrologia-babona-vagy-tudomany

  Érdemes elolvasni a hozzászólásokat pro és kontra... az asztrológia rendszerében meg lehet fogalmazni ellenőrizhető állításokat, a "bulvárasztrológia" viszont túl általános kijelentéseket tesz.
  Milyen lenne, ha pl. a "bulvárgenetika" olyan kijelentéseket tenne, hogy "négerek butábbak, mint a fehérek"... holott biztos sok olyan eset van, amiben a fehérnek alacsonyabb az IQ-ja, mint egy afrikai őslakosnak.

 • 2010.05.10 13:17:35lol

  Talán azért nem létezik "bulvárgenetika", mert az ő anyukája, vagyis a valódi genetika tőle is megkövetelné, hogy állításait igazolja.
  Az asztrológia ezt még saját magától sem követeli meg, miért várnánk, hogy a "bulvárasztrológia" megtegye?

  PS. Visszaolvastam a hozzászólásokat, de én nem találtam egyetlen ellenőrizhető állítást se. Ha te tudsz ilyen állítást tenni az asztrológiai tudásod alapján, légy szíves írd meg egy kommentben, de ne ide, hanem a másik cikk alá! Ne "offoljuk" már ezt a csodás asztro-gasztronómiai témát! ;)

 • 2010.05.10 14:18:38Szamok Embere

  Ha a szerző diétájára kellene tippelni, Duracell battériát mondanék, mert megállíthatatlan.

 • 2010.05.11 10:10:16kovacsbela

  Kedves Lol!
  Mi itt elpoénkodunk, de Martian munkája nem lebecsülendő. A nyitottság, és az alaposság, amit ő képvisel, mindenképpen minta értékű. Azt hiszem, hogy a tudományos életben is nélkülözhetetlen.

 • 2010.05.11 10:11:42kovacsbela

  Kedves Martian!
  Továbbfejlesztettem a problémámat az asztrológiával kapcsolatban. Ne ítéljünk kutatómunka nélkül, rendben. Hátha a mundán és a kérdő asztrológia működik.
  De mivel a gyógyszereket és vakcinákat is mielőtt eladnák, letesztelik. Nem lenne szükséges az asztrológiát ugyanúgy letesztelni, és igazolni mielőtt alkalmazzák? Ugyanarra az emberre irányul mind a két tudomány, csak más - más dimenzióban. Miért "gyógyítanak, vagy segítenek" asztrológiával, ha ezidáig nincs alátámasztva?
  Ki örülne neki, ha reszelt téglaport adnék el fejfájásra, mondván az agyag a földanyától van, aki szellemi energiáival formálta meg? Amíg nem igazolom a működését, milyen alapon adom el?
  Továbbá az is elgondolkoztató, hogy az asztrológia olyan korban jelent meg, amikor a tapasztalatokat nem minden esetben magyarázták helyesen. Sőt Empedoklész négy eleme és az egyensúly kérdése is jól példázza, hogy ez csupán egy kísérlet volt az ontológiai kérdések megválaszolására. Filozófiai szempontból gyönyörűszép és izgalmas téma. Táplálkozásban is hivatkozási alap lehet, de amikor már ennyire fejlett az orvostudomány, miért ragadunk le ennél?
  Ez nem olyan, mintha kőbaltával szeretnénk fát vágni láncfűrész helyett?

 • 2010.05.11 11:56:04lol

  "Nyitottnak kell lenni, de nem annyira, hogy kiessen az agyunk."
  Hirtelen ez az idézet jutott eszembe a nyitottságról. (Ha jól emlékszem Carl Sagantól származik, aki csillagászként jóval közelebb vitt minket a valóság megismeréséhez mint bármelyik mai asztrológus.)

  A nyitottság tehát nem azt jelenti, hogy minden légből kapott állítást vizsgálni kell. (A télapó felkutatására se indítunk expedíciót Lappföldre csak azért, mert néhányan hisznek a létezésében.)
  Az asztrológia esetében sincs ez másképp. Először igazolni kellene az alapfeltevést - hogy a bolygók és a csillagok születéskori (Miért pont akkor, miért nem a fogantatás pillanata számít?) állása hatással van a sorsunkra/személyiségünkre - és csak utána volna értelme a vizsgálatnak.
  Addig ez is csak mese. Az se lehet érv, hogy ez több ezer éves hagyománya van, hisz' ugyanez elmondható például az emberáldozatokra is. Mégse mondja senki szárazság idején, hogy áldozzunk fel X embert és esni fog. Pedig régebben működött a dolog. Legalábbis azt hitték...

 • 2010.05.11 14:00:41kovacsbela

  Igen ez igaz!
  Jó kérdés, hogy hol a nyitottság határa.
  Egy tegnapi baráti beszélgetésen hallottam először ezt az idézetet, de durva hogy most mégegyszer hallom! Mennyi ennek a statisztikai esélye? Bizonyára mostan olyan a bolygók állása :D

 • 2010.05.12 10:51:10Rekettye

  De, szükséges lenne. Ezt mondom folyamatosan, és ehhez szeretnék szövetségest, támogatót találni.

 • 2010.05.12 11:07:14Rekettye

  Az asztrológia esetében többről van szó. Az asztrológia egy hatalams üzletággá vált. Fontos politikai és gazdasági döntések születnek ez alapján. Reagennek asztrológus tanácsadója volt, miként Mitterand elnök is igélnybevett ilyen szolgáltatásokat. A Szovjetúnióban 300 fős asztrológus csapat súgott a kormánynak, az Egyesült Államokban pedig a haditengerészet állományába tartozó 150 tiszt alkotta az asztrológus stábot.
  A második világháborúban a háttérben mindkét oldalon asztrológusok dolgoztak. A munkájuk lényege az volt, hogy megpróbálják saját asztrológiai elemzéseik alapján kitalálni, hogy a másik fél asztrológusai milyen tanácsot adnak a hadvezetésnek.
  Montgomery és Rommel Afrikai hadjáratának tervezésében szintén részt vettek az asztrológusok. Másik példa, hogy az osztrák államszerződés alaáirásnak idejét is asztrológusok állapították meg.

  De lehetne példákat hozni a biztosítótrásaságok és a tözsdespekulációk területéről is. Igenis ennek komoly anyagi kihatásai vannak.

  Ezeket onnan tudom, hogy alaposan utánanéztem, és a könyvemben ("'Mi az igazság az asztrológiáról?") le is írtam.

  Igenis úgy gondolom, hogy érdemben foglakozni kellene ezzel a témával, és valahogy segítséget kellen hogy kapjak, hogy a már elkészült újabb kutatásom eredményei napvilágra kerülhessenek.

 • 2010.05.18 11:44:15a11ho1e

  Tűz Ló vagyok, mit zabáljak?

 • 2010.05.18 14:38:38Rekettye

  parazsat

 • 2010.05.25 10:50:06a11ho1e

  Nem jó, parazsat köpök

 • 2010.06.03 10:30:51Anti Oxidáns

  Jót röhögtem. Mert a hasnyálmirigyem, az epém, a májam "tudja, hogy milyen jegyű", mi? Legközelebb a doki is így kezdi, aztán "Kálmopirin" az oroszlánnak, "Ámidozofén" az ikreknek és "Mixtura Pektorálisz" a bakoknak. Hófehérke és a hét törpe, na az való nektek gyerekek! LOL.

 • 2010.06.03 10:38:22Anti Oxidáns

  Szovjetúnió, Szovjetúnió, ismerős, de nem tudom honnan!?:) Gorbacsov is csak azért szüntette meg, mert az asztrológusok azt tanácsolták, nem azért, mert eleve életképtelen volt. Akkor nem is kellenek a katonák, majd az asztrológusok megoldják, minek tözsde, hisz minden benne van a csillagokban. Melyik csillag mutatja a HUF/EUR áfolyam alakulását? Vigyetek a vezetőtökhöz Földlakók! Beszélnem kell vele, mert itt komoly baj van!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta