#ÉLETEM

A kreativitás titka az új élményekre való nyitottság

2017. június 12., hétfő 13:32 |

Lehet, hogy aki kreatívabb, egyszerűen jobb lapokat kapott, és szó szerint máshogy látja a világot?

A kreatív emberek máshogy látják a világot, és könnyen lehet, hogy mindez nem csak a gondolkodásukra, de olyan alapvető funkciókra is igaz, mint a látás. Picasso szavaival élve, egy kreatív elme nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehetne. A pszichológusok mindezt olyan feladatokkal szokták felmérni, amik az tesztelik, hány módját képesek felsorolni a tesztalanyok egy-egy teljesen hétköznapi tárgy felhasználásának, vajon pusztán építőelemként tekintenek egy téglára, vagy más ötleteik is vannak. 

A nyitottak jobban teljesítenek

Az alapvető személyiségjegyek közül az új élményekre való nyitottság az, ami meghatározó a kreativitás szempontjából -írja az Iflscience. A nyitott emberek jobban teljesítenek a fent említett, számos lehetőséget megvizsgáló, elágazó gondolkodásmódot tesztelő feladatokon, és a valóságban is képesek kamatoztatni ezeket a képességeiket. Ahogy a Wired to Create könyv szerzői fogalmaztak, a kreativitás a belső és külső világunk gondolati úton való megismerésére való törekvésből fakad, az ilyen emberek egy megszokott, unalmas környezetben is képesek arra, hogy valami újat fedezzenek fel.

Egy a Journal of Research in Personality-ben publikált új tanulmány szerint azonban nem csak a nyitottság határozza meg, mennyire kreatív valaki, könnyen lehet, hogy a „látásmód’ itt szó szerint értendő, és a kreatív emberek valóban máshogy látják a környezetüket. Ezt egy olyan feladat segítségével demonstrálták a kutatók, aminek során két különböző színű foltot helyeznek a 2 szem elé, az egyik elé egy zöldet, a másik elé egy pirosat. Az emberek többsége egyszerre csak egy színt képes felfogni ebben a helyzetben, vagy csak a pirosat látják épp, vagy csak a zöldet. A nyitottabb emberek esetében azonban időnként összeolvad a két szín, és képesek egy piros és zöld színekből összetevődő mintát észlelni. Könnyen lehet tehát, hogy a nyitottabb emberek teljesen máshogy látják a világot, mint az átlagemberek.

Azt is látják, amit mások nem

Mindezt a változási vakság jelensége is alátámasztani látszik, amit az alábbi videóval szokás szemléltetni. A feladat egyszerű, meg kell számolni, hány jó passzt sikerül abszolválnia a fehér csapatnak.

Láttad a gorillát? Nem vagy egyedül, ha nem. Az eredetileg a videóval tesztelt 192 embernek csak a fele vette észre a játékosok között átsétáló gorillát. Természetesen ebben az esetben is a nyitottabb emberek teljesítenek jobban, ők azok, akiknek feltűnnek a gorillák.

Sok lesz az

De akkor sincs okod búslakodni, ha nem láttad a gorillát. A személyiség olyasmi, ami fejleszthető, ezt mutatja az a kísérlet is, ami idősebb emberek kitartó szellemi egzecíroztatásával elérte, hogy nyitottabbá váljon a személyiségük, mint a tétlen kontrollcsoportnak. Ugyanezt egyébként egy adag hallucinogén gomba, vagy az utazgatás is segíthet elérni. Sajnos ebben a helyzetben is igaz azonban, hogy a jóból is megárt a sok: a nyitottabb emberek bizonyos mentális zavarokra is fogékonyabbak, nagyobb a valószínűsége esetükben a hallucinációk előfordulásának is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta