#ÉLETEM

Egy módszer, amivel kevésbé fáj a szakítás

2017. május 16., kedd 17:39

Segíthet a szívfájdalmon, ha őszintén elhisszük, találtunk kiutat. A kiút pedig lehet a pizzázás is.

Nehéz bizony

Szakítani egyáltalán nem könnyű. Sőt, van, hogy átkozottul nehéz. De van remény, már létezik olyan módszer, amivel könnyíthetünk a szívünkön!  A lifehacker beszámolója alapján úgy tűnik, segíthet a szakítás után érzett fájdalmon, ha sikerül elhitetnünk magunkkal, hogy valami olyasmit csinálunk, ami működőképes ellenszernek mondható. 

Darabokra törted a szívem!

A Journal of Neuroscienceben közzétett kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy egy egyszerű trükkel képesek lehetünk befolyásolni az agy azon részét, amely az érzelmi szabályozásért felelős. A kutatás során a placebo hatás a viselkedést befolyásoló, és neurológiai következményeit vizsgálták, méghozzá olyan embereken, akiknek nem sokkal a kutatás előtt törték össze a szívét.

A szakításon frissen túlesett résztvevőknek hozniuk kellett egy képet az exükről, és egy barátjukról, majd egy az agy feltérképezését kutató laboratóriumban fMRI vizsgálaton estek át. A vizsgálat közben felváltva mutogatták nekik a barátjuk és az exük képét, és fizikai fájdalomnak is kitették őket. Az idegi aktivitás hasonló volt a megfigyeltek esetében az exük miatt érzett lelki fájdalom és fizikai fájdalom tapasztalása közben.

shutterstock 572127607

A megoldás: sóoldat!

Ezután jött az érdekes rész. A résztvevők kaptak egy sóoldatos orrspray-t, amiről egy részüknek azt mondták, hogy az egy új készítmény, ami képes csillapítani a szakítás után érzett lelki fájdalmat, a többieknek viszont elmondták, hogy csupán sóoldatról van szó. Akik azt hitték, hogy egy új fájdalomcsillapítót használnak, kevesebb fájdalmat éreztek a megismételt fMRI vizsgálat során, és az agyuk érzelmi szabályozással kapcsolatba hozható területe is nagyobb aktivitást mutatott. Tor Wager, a kutatás egyik vezetője azt mondja, arról van szó, hogy a szerrel kapcsolatos pozitív elvárások befolyással vannak a prefrontális kéreg aktivitására, ami ezután eléri, hogy a középagy olyan vegyületeket állítson elő, amik gyakorlatilag fájdalomcsillapítóként működnek.

Pizzázz!

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben valamiről elhisszük, hogy segíteni fog jobban éreznünk magunkat, legyen az jégkrém, pizza, vagy a kedvenc sorozatunk, az agyunk a segítségünkre siet, és természetes gyógyszeres megoldást nyújt a fájdalomra. Nincs tehát más dolgunk, mint kiválasztani egy személyre szabott kúrát, legyen az sport, csoki, vagy egy romantikus film, és várni, hogy elmúljoin a fájdalom. Persze a véget ért kapcsolat érzelmi feldolgozását ezzel sem ússzuk meg. És ha akarunbk még valaha jó kapcsolatban élni, akkor nem is érdemes. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta