Egy módszer, amivel kevésbé fáj a szakítás

Segíthet a szívfájdalmon, ha őszintén elhisszük, találtunk kiutat. A kiút pedig lehet a pizzázás is.

Nehéz bizony

Szakítani egyáltalán nem könnyű. Sőt, van, hogy átkozottul nehéz. De van remény, már létezik olyan módszer, amivel könnyíthetünk a szívünkön!  A lifehacker beszámolója alapján úgy tűnik, segíthet a szakítás után érzett fájdalmon, ha sikerül elhitetnünk magunkkal, hogy valami olyasmit csinálunk, ami működőképes ellenszernek mondható. 

Darabokra törted a szívem!

A Journal of Neuroscienceben közzétett kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy egy egyszerű trükkel képesek lehetünk befolyásolni az agy azon részét, amely az érzelmi szabályozásért felelős. A kutatás során a placebo hatás a viselkedést befolyásoló, és neurológiai következményeit vizsgálták, méghozzá olyan embereken, akiknek nem sokkal a kutatás előtt törték össze a szívét.

A szakításon frissen túlesett résztvevőknek hozniuk kellett egy képet az exükről, és egy barátjukról, majd egy az agy feltérképezését kutató laboratóriumban fMRI vizsgálaton estek át. A vizsgálat közben felváltva mutogatták nekik a barátjuk és az exük képét, és fizikai fájdalomnak is kitették őket. Az idegi aktivitás hasonló volt a megfigyeltek esetében az exük miatt érzett lelki fájdalom és fizikai fájdalom tapasztalása közben.

shutterstock 572127607

A megoldás: sóoldat!

Ezután jött az érdekes rész. A résztvevők kaptak egy sóoldatos orrspray-t, amiről egy részüknek azt mondták, hogy az egy új készítmény, ami képes csillapítani a szakítás után érzett lelki fájdalmat, a többieknek viszont elmondták, hogy csupán sóoldatról van szó. Akik azt hitték, hogy egy új fájdalomcsillapítót használnak, kevesebb fájdalmat éreztek a megismételt fMRI vizsgálat során, és az agyuk érzelmi szabályozással kapcsolatba hozható területe is nagyobb aktivitást mutatott. Tor Wager, a kutatás egyik vezetője azt mondja, arról van szó, hogy a szerrel kapcsolatos pozitív elvárások befolyással vannak a prefrontális kéreg aktivitására, ami ezután eléri, hogy a középagy olyan vegyületeket állítson elő, amik gyakorlatilag fájdalomcsillapítóként működnek.

Pizzázz!

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben valamiről elhisszük, hogy segíteni fog jobban éreznünk magunkat, legyen az jégkrém, pizza, vagy a kedvenc sorozatunk, az agyunk a segítségünkre siet, és természetes gyógyszeres megoldást nyújt a fájdalomra. Nincs tehát más dolgunk, mint kiválasztani egy személyre szabott kúrát, legyen az sport, csoki, vagy egy romantikus film, és várni, hogy elmúljoin a fájdalom. Persze a véget ért kapcsolat érzelmi feldolgozását ezzel sem ússzuk meg. És ha akarunbk még valaha jó kapcsolatban élni, akkor nem is érdemes. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra