Így válassz ágymatracot

Életünknek nagyjából egyharmadát az ágyban töltjük, ezért érdemes időt és pénzt is szánni arra, hogy a megfelelő körülmények között aludhassunk.

A pihentető alvás egyik feltétele pedig a kényelmes matrac. De ez mégis mit jelent, és mikor érdemes lecserélni megszokott fekhelyünket? 

Mikor kell váltani?

Talán nem mindenki tudja, de az ágyukon a matracot legalább félévente meg kell fordítani, hogy mindkét oldalát megfelelően érje a terhelés. Persze ezzel sem lehet a végtelenségig meghosszabbítani az élettartamukat, általában 7-10 év után kezdenek teljesen elhasználódni, és itt nemcsak arra gondolunk, hogy koszosak lesznek, hanem arra is, hogy már nem támasztják ugyanúgy a gerincet, besüppednek, az alvás rajtuk nem lesz annyira pihentető, sőt akár a hátunk, derekunk is megfájdulhat tőlük. Ezekkel persze újabb, viszonylag frissen vásárolt matracoknál is találkozhatunk, és szintén azt jelzik, hogy váltani kell, csak éppen érdemes alaposabban odafigyelni a vásárlásnál, mert a fájdalom annak a jele, hogy mellényúltunk.

 A WebMD-nek nyilatkozó szakértő, Michael Breu szerint gyanús lehet, ha a derék- vagy a hátfájdalom némi nyújtással, 15-30 percccel az felkelés után elmúlik.  Ha reggel úgy ébredsz fel, hogy fáj a derekad, de némi nyújtózással elmúlik 15-30 percen belül, akkor bizony ideje új matracot beszerezni. És az az igazi, ha úgy érzed, mintha lebegnél rajta.

A vásárlás menete

Bizony, a matracvásárlásnak komoly módszertana van. Jó, nem annyira életszerű sajnos, de a cél érdekében muszáj áldozatokat hozni. Szóval: az üzletben érdemes a lehető legtöbb matracot kipróbálni, ami jónak tűnik, azon 10-15 percet is érdemes eltölteni. És ez nem minden, lehetőleg olyan pozícióban helyezkedjünk el, amiben egyébként is aludni szoktunk, és érdmes saját párnát is vinni, hogy minél jobban szimulálni tudjuk az otthoni körülményeket. és persze érdemes párban menni, egyrészt mert mindenkinek mások a preferenciái, másrészt mert a partnerünk segít ellenőrizni, hogy tényleg kellően alá van-e a támasztva a testünk, vagyis nem hajlik-e meg a gerincünk U-alakban, mert ez egészségügyi problémákhoz vezethet. 

shutterstock 99501446
Shutterstock

Remek, de mik egy jó matrac ismérvei pontosan? 

Ami úgy támaszt alá, hogy picit bele is süppedünk (igen, a váll és a csipő is, hogy egyenes legyen a gerinc), és amin nem kell folyamatosan mocorognunk a kényelmes pozíciót keresve, mert ha állandóan helyezkedünk, akkor nem lesz megfelelő sem az alvás mennyisége, sem a minősége, és ha nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, akkor annak ugye komoly lelki és fizikai következményei is lehetnek - foglalnánk össze a Guardian cikkében leírtakat.

"A pácienseim azt hiszik, hogy kemény, ortopéd matracon kell aludniuk, de ha túl kemény a fekhelyünk az hiperlordózishoz vezethet, ami a gerinc fokozott görbületét jelenti. Minél több ponton érintkezik a testünk a matraccal, annál kisebb lesz az ízületek, például a csípő és váll terhelése" - nyilatkozta Deane Halfpenny, a Londoni Ortopédiai Klinika munkatársa. Hozzátette, ha jó matracot választunk, akkor bármilyen pozicióban jól tudunk majd aludni.  

Rehana Kapadia csontkovács viszont nem ért vele egyet, szerinte arra kell törekedni, hogy az oldalunkon, felhúzott lábakkal feküdjünk. És nem lehet kifogás az, hogy álmunkban úgysem tudunk odafigyelni arra, milyen pozícióban alszunk, ugyanis a szakértők szerint igenis rá tudjuk magunkat szoktatni adott testtartásra. (Más szakértőnk szerint egyébként a háton fekvés az igazi, és hasukon alvók szúrnak ki magukkal a legjobban.) Ha mégsem tudsz szakítani régi szokásaiddal, akkor annyi tipped tudunk adni, hogy háton fekvőként kemény matracot is választhatsz, de ha inkább az oldaladon fekszel, akkor puhábbat, ha pedig hason, olyat, aminek belse kemény, felülete pedig idomul a testhez. 

Plusz igények 

Esetleges ortopédiai panaszoknál érdemes kikérni egy szakértő tanácsait, de más szempontok is vannak még. Akik izzadékonyak, azoknak érdemes olyan matracon aludni, amelynek anyaga felszívja a nedvességet, antibakteriális tulajdonságai pedig megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását. Nekik egyébként ágykeretet is ennek megfelelően kell választani, az alul rácsos, nyitott keretekre helyezett matracok jobban át tudnak szellőzni. Az allergiásoknak a természetes latexet javasolják a szakértők, az időseknek (vagy azoknak, akik más okból nehezebben tudnak kikelni az ágyból) pedig olyat, ami magasabb, így könnyebb lesz kikászálódni belőle.  Náluk fontos lehet az is, hogy a matrac ne akadályozza a vérkeringést és ne nyomja az ízületeket.

Milyen lehetőségek vannak?

Habmatracok: Olcsó, viszont nem szellőzik és a formakövetése sem az igazi. Persze magasabb árfekvésben már vannak olyan hideghab matracok, amiknek azért kdvezőbbek a tulajdonságaik.

Bonell-rugós matracok: Igazi klasszikus, amit már meghaladott a kor, mivel a rugók össze vannak drótozva ezért nem igazán követik a test formáját, az alátámasztással és az ergonómiával is van probléma. A huzat nem levehető, nem mosható.

Zsákrugós matracok: A rugók kis tasakokban vannak, és viszonylag külön-külön is tudnak mozogni, és jobban lekövetik a test formáját. Túlsúllyal rendelkezőknek is ajánlják. 

Memóriahabos matracok:  Ezek aztán idomulnak a testhez, és ajánlott minden párnak, ahol az egyik fél sokat hánykolódik, hiszen egy ilyen matracon ebből viszonylag keveset érez a hálótárs. Az izzadósoknak nem annyira ajánlják, mivel jobban körülölel mint a többiek, és persze a pároknak lehet külön matracot is venni, ha a memóriahab annyira nem lenne szimpatikus, viszont nem tudnak aludni a másiktól. 

Latexmatracok: Kellő alátámasztást biztosít, miközben ugyanolyan kényelmes mint az előző kategóriába tartozó matracok. Derék- és hátfájás esetén ajánlott, de figyeljen oda, aki nem szeret kemény felületen aludni. 

Légmatracok: Nem itt nem a felfújhatós ágyakra gondolunk, és nagyon kell figyelni arra, hogy jól állítsuk be a keménységet, különben fájós háttal/derékkal ébredünk. Az olcsóbb termékeknél az is előfordulhat, hogy ha ráfekszünk, az egyik oldal benyomódik, a másik pedig felemelkedik, mondanunk sem kell, hogy ez sem az igazi.

Ha szeretnél többet tudni az alvásról, érdekel, hogy miért alszol rosszul, és mit tehetsz ellene, gyereke el dr. Purebl György előadására április 21-én a MOM Kultba. Jegyeket a képre kattintva vásárolhatsz, további rendezvényeinkről pedig mindent megtudhatsz, ha feliratkozol hírlevelünkre.

A bennunk ketyego orak 640x360
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek