#ÉLETEM

6 út, ahogy a természet közelsége megnyugtat

2016. augusztus 19., péntek 14:31

“Az a baj itt a városban, hogy nem látni az eget. Mondjuk, amúgy sem néz fel senki.” - mondta anno egy falun élő iskolatársam. Gőzöm sincs, hogy miért égett ez a gondolat akkor a fejembe, de a lényeg, hogy számtalanszor eszembe jut, hogy vajon mennyit ad hozzá az életünkhöz az, ha közel élünk vagy legalábbis rendszeresen képesek vagyunk kapcsolódni a természethez. A pszichológiai kutatások szerint sokat. Legalábbis, ami a lelki nyugalmunkat illeti. 

A Journal of Health Psychology-bannemrég megjelent vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy vajon milyen kapcsolat áll fenn a szorongás és a természethez való közelség között. Valójában a közelség nem fizikai szempontból volt igazán érdekes, a kutatókat az érdekelte, hogy a vizsgálatban résztvevők mennyire képesek kapcsolódni, lelkileg mennyire vannak közel a természethez. A vizsgálat legfontosabb eredménye, hogy a természet közelsége megnyugtatja a városlakó zaklatott elméjét, és ezt a hatást hat különböző módon is képes elérni. 

shutterstock 166589567
  1. Ellazít. A természet először is megnyugtat, ellazít, békét és nyugalmat sugároz. Voltak, akik arról számoltak be, hogy a természet közelsége a megújulás érzését nyújtja. 
  2. Szabadidőt biztosít. A természet közelsége kiránt a hétköznapokból, a városi környezetből, és ezzel szabadságot hoz. 
  3. Élvezetet nyújt. Ha a szabadban vagyunk az az öröm, boldogság és elégedettség érzését jelentheti. 
  4. Lehetővé teszi, hogy kapcsolódjunk valamihez. A természet közelsége enyhíti a gyökértelenség érzését, biztosítja, hogy valami nálunk nagyobbhoz, fontosabbhoz kapcsolódjunk, hogy a részesei legyünk valami jónak. Ha pedig kapcsolódunk, ha egybeolvadunk a világgal, az megnyugtatja az elménket is. 
  5. Leköti az érzékszerveinket. A friss levegő, a napsütés, a szabad tér, az élővilág változatossága és szépsége mind stimulálja, leköti az érzékeinket. Ez pedig úgy tűnik, jót tesz. 
  6. Egészségesebbé tesz. A vizsgálatban résztvevők közül sokan számoltak be arról is, hogy a természet közelsége a mindennapi életükben is fontos szerepet tölt be, a testi és lelki egészségükre is egyaránt jó hatással van. 

Természethez közel lenni, ahhoz kapcsolódni tehát remek dolog, különösen akkor, ha képesek vagyunk tényleg megélni az adott pillanatot, ha akkor és ott tényleg képesek vagyunk jelen lenni. Hát, hajrá!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta