#ÉLETEM

A friss levegő jót tesz az önbecsülésünknek

2016. augusztus 6., szombat 18:10

Azt eddig is tudtuk, hogy természetben lenni egészséges. Most azonban egy tanulmánnyal azt is alátámasztották, hogy az önbizalmunkra is pozitív hatással bír a szabad levegőn töltött idő.

Az mindenki számára evidencia, hogy azok, akik több időt töltenek zöld környezetben, kevésbé hajlamosak a stresszre és a mentális betegségekre mint azok, akik folyamatosan nagyvárosi környezetben forgolódnak. A legújabb kutatások viszont már ennél is tovább mennek: most éppen összefüggést találtak a szabadban töltött idő, az önmagunkról kialakított testkép és a testtel szembeni társadalmi elvárások kezelése között - adta hírül a DailyMail.

shutterstock 281454461

A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem szociálpszichológiai tanszékének munkatársa, Viren Swami közel négyszáz 19 és 76 év közötti férfit és nőt vont be abba az online felmérésre alapuló tanulmányba, amiben a résztvevőknek a testképről szóló állításokat 1-től 5-ig terjedő pontozással kellett értékelniük.

Ebben olyan állítások szerepeltek, minthogy „elfogadom a testemet”, „ha látok egy jó nőt/férfit arra gondolok, milyen távol állok én ettől”, „gyakran nézek tükörbe, csak hogy csekkoljam, vállalhatóan nézek-e ki”, „a családom azzal stresszel, hogy le kéne fogynom” stb. Ezen kívül egy sor kérdés vonatkozott arra is, hogyan kapcsolódnak a természethez az emberek mindennapi életük során. A kísérletből kiderült, hogy azok, akik több időt töltenek a szabadban, sokkal inkább távol tudják tartani magukat a társadalmi nyomástól és az olyan sztereotípiáktól, mely szerint például a nőknek karcsúnak, a férfiaknak izmosnak kell lenniük – mondta Viren Swami.

„A természetben töltött idő során megtanuljuk elfogadni és tudatosan használni a testünket, ami nagyobb komfortérzetet ad, ezáltal megnő az önbecsülésünk. Ha pedig felismerjük, hogy egy nagyobb ökoszisztéma részei vagyunk, akkor talán a saját egészségünk megóvására is nagyobb gondot fordítunk, távol tartjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól” - tette hozzá. Egyúttal megjegyezte, óvatosan kell kezelni a felmérés eredményeit: lehetséges ugyanis, hogy azok, akik nagyobb magabiztossággal rendelkeznek a testük felett, azok eleve jobban keresik a természeti közelségét, tehát alkatilag közelebb állnak a természethez. További kutatások mindenesetre igazolhatják, hogy azok, akik nem szeretik a testüket, javíthatnak önképükön olyan terápiás hatású programokkal, mint a túrázás, kempingezés.

Nincsenek egyedül

Korábban már voltak hasonló kutatások: ezek során bebizonyították, hogy a természetközeli életet élők jobban alszanak, a zöldövezetben lakók 7 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat és körükben kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés mint azok körében, akik a belvárosban laknak. Egy chicagói kutatás szerint pedig még a legszegényebb területek lakói között sem egységes a kép: a fákkal övezett területeken élők körében kisebb arányú a bűnelkövetés mint az ugyancsak szegény, de zöldövezettől menetes betondzsungelek lakói körében.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta