A nagymama mosolya is sötét titkokról árulkodhat

Nagyon sok erős és megdöbbentő kampányfilm születik a családon belüli, illetve a nők ellen elkövetett erőszakról. A brit segélyszervezet, a Women's Aid  legújabb kisfilmjében például arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a fiatal anyáknak, hanem a nagymamáknak is lehetnek nyomasztó, sötét titkaik, amikről senkinek nem akarnak vagy nem tudnak beszélni. 

"Az idősebb nők sokszor láthatatlanok, és könnyű nem észrevenni, hogy valójában min mennek keresztül. Ezeket a nőket képviselem, meg akarom nekik mutatni, hogy nincsenek egyedül, nekik is joguk van segítséghez, ha bántalmazzák őket" - nyilatkozta a nagymamát alakító színésznő, Tessa Peake-Jones az Adweeknek.

Teresa Parker, a Women's Aid munkatársa elmondta, a kampányfilm a fiatalabb generációknak is szól, hiszen nekik is tudniuk kell, hogy a családon belüli erőszak nem korspecifikus, anyáik, nagyanyáik is érintettek lehetnek. "Azt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni, hogy a bántalmazás csak a szegényebb családokban történik, ezért játszódik a filmünk egy középosztálybeli otthonban " - tette hozzá. Megjegyezte, az áldozatok nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, az abúzusnak komoly lelki vonzata is van, erre is nagy hangsúlyt fektettek a film készítésekor. 

Ennek a kampánynak egy szomorú magyar aktualitása van, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba Szél Bernadett (LMP) és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) közösen benyújtott határozati javaslatát a kapcsolaton belüli erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény elfogadásáról.

 "Ötödszörre szavazta le ma a kizárólag férfiakból álló Igazságügyi Bizottság azt a javaslatomat, hogy a Parlament tegyen határozott lépéseket a nők és gyermekek elleni erőszak megfékezésére. Minden ötödik magyar nőt ér bántalmazás és minden héten meghal egy nő vagy gyermek bántalmazas miatt. Tűrhetetlen!" - írta Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek