A harmadlagos dohányfüst is ártalmas

Jól ismerjük már az aktív és passzív dohányzás negatív hatásait, a legújabb vizsgálatok szerint azonban a harmadlagos dohányfüst sem „csak” a májat és a tüdőt károsítja, de inzulinrezisztenciához, és ezáltal a 2-es típusú diabétesz kialakulásához is vezethet - írja a Science Daily a Kalifornia Egyetem kutatására hivatkozva. 

Mitől harmadlagos?

A harmadlagos dohányfüst a cigaretta elszívása során keletkező, annak eloltása után is megmaradó mérgező, potenciálisan rákkeltő hatású lerakódás. A kifejezés viszonylag új, amelyet a Dana–Farber/Harvard Cancer Center kutatócsoport alkotott 2009-ben. Az elsődleges dohányfüstöt a cigarettát elszívó személy lélegzi be, míg a másodlagos dohányfüstöt a kilélegzett füst, illetve a cigaretta parázsló végéből felszabaduló füst és más vegyületek elegye alkotja, amit a dohányzó környezetében tartózkodó más személyek is belélegezhetnek, a harmadlagos dohányfüst pedig a dohányzó környezetében található tárgyakon keletkező, a másodlagos füstből származó lerakódás.

Az egérkísérletek eredményei

Martins-Green és csapata megállapította, hogy a harmadlagos dohányfüstnek kitett egerek szervezetében fokozódik a celluláris oxidatív stressz (a reaktív oxigén vagy nitrogén eredetű szabadgyökök keletkezése és az antioxidáns védő rendszerek közötti egyensúly megbomlása), ami a fehérjék és a DNS károsodásához, illetve hiperglikémiához (túl sok glükóz kerül a véráramba) és inzulinrezisztanciához vezet.

Kísérletükben először gondoskodtak arról, hogy a füstgépből érkező cigarettafüst lerakódjon a ketrecek felületein, majd betették a kísérleti állatokat. Természetesen kontrollcsoport is volt, ezeknek az egereknek teljesen tiszta és füstmentes volt a lakhelyük. A dohányfüstnek kitett kísérleti állatok egy része hagyományos rágcsálóknak való tápot kapott, míg a többi egér módosított tápszeren élt, ami az emberek magas zsírtartalmú étrendjéhez, vagyis az úgynevezett nyugati diétához hasonlítható.

DSC 4030
Bődey János

A PLOS ONE című szaklapban közölt vizsgálati eredmények szerint a „nyugati” diétán élő, harmadlagos dohányfüstnek kitett egerek szervezetében nőtt az oxidatív stressz és az inzulinrezisztencia mértéke, ráadásul sokkal csekélyebb súlygyarapodást állapítottak meg náluk, mint a kontroll alanyoknál. Ez talán megmagyarázza, hogy az elsődleges vagy másodlagos dohányfüstnek kitett emberek miért veszítenek a súlyukból. (A nikotin egyrészt az agyra, illetve bizonyos hormonok szintjére hatva csökkenti az étvágyat, a káros következmények között szerepel az oxidatív stressz is.)

Hogyan tovább?

Egyelőre nem sokat tudunk a harmadlagos dohányfüstnek az emberi szervezetre tett hatásáról. A jelenlegi tanulmány - és más hasonló állatkísérletek - azonban hozzájárulhat annak meghatározásához, hogy a harmadlagos dohányfüst milyen egészségügyi kockázatot jelent, és így a lehetséges betegségek megelőzésére is nagyobb esély lehet. A kutatók következő lépése, hogy azonosítsák a harmadlagos dohányfüst által indukált biomarkereket, amelyek a májkárosodással állnak összefüggésben. 

„Különösen a legkisebbek és az idősek vannak kitéve a harmadlagos dohányfüst káros hatásainak, a totyogó kisgyerekek ugyanis a padlón és szőnyegen mászva olyan felületekkel és tárgyakkal érintkeznek, amelyekben lerakódik a harmadlagos dohányfüst. Az idősebbeknél pedig egyszerűen azért magasabb a kockázat, mert szervezetük sokkal fogékonyabb a megbetegedésre” – magyarázza Manuela Martins-Green, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. „Dohányzás hatására a tárgyak felületén vagy a porban lerakódó dohányfüst idővel még toxikusabbá válik, mivel a mérgező anyagok ismételten a levegőbe kerülnek és más vegyi anyagokkal is reakcióba léphetnek, így új szennyezőanyagok születnek, amelyek közül néhány ráadásul rákkeltő” – figyelmeztet a szakértő.

Csak így szabadulhat meg tőle

Aki nem szeretné kockára tenni saját és családja egészségét, annak talán az lenne a legegyszerűbb, ha elköltözne, hiszen a harmadlagos dohányfüst a lakás minden felületén lerakódik, és a bútorok, a berendezés, a festés vagy kárpit, a csatornák, a szellőzőberendezések és a ruhák teljes mértékű tisztíttatásáról is gondoskodni kell, ami nem kis felhajtással jár. Természetesen vannak speciális tisztítóeszközök, amiket használhatunk, ez esetben viszont számolnunk kell más vegyi anyagoknak való kitettséggel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek