#ÉLETEM

Ne dobja ki a cipősdobozban talált kis tasakokat!

2015. március 26., csütörtök 13:22

Lehet, hogy a SILICA GEL elnevezés nem cseng önnek ismerősen, viszont ha azt mondjuk, ez az a kis tasak, amit minden cipővásárlás után megtalál a dobozban? A zacskót a legtöbben élből kihajítjuk, kevesen tudják ugyanis, hogy a cipő frissen tartása mellett (nedvességszívó és -megtartó hatásának köszönhetően) a szilikagél számos más dologra is felhasználható. Dr. David Elks terméktesztelő-specialista a Daily Mailnek adott tippeket. Nézze meg, mire használhatja a szilikagélt!

Hogy ne feketedjen be az ezüst

A feketedés leegyszerűsítve attól alakul ki, hogy az ezüst levegővel érintkezik. A levegő páratartalma viszont alaposan felgyorsítja ezt a folyamatot, így az ezüst étkészlet, de akár az ezüstből készült ékszerek tárolásánál is nyugodtan bevethetjük a szilikagélt – mégiscsak mutatósabb, mintha nejlonba csavarva tárolnánk őket.

543854275
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Edzőcucc szagmentesítésére

Dobjon be pár tasakkal az edzőtáskájába (vagy öltözői szekrényébe), ezzel csökkentheti az átizzadt ruhákból párolgó nyirkosságot és az ennek következtében kialakuló oroszlánszagot. A szakértő szerint a tornacipőnkbe külön is tehetünk párat.

A nesszeszer szárazon tartására

Ugye milyen irritáló, amikor nyaralásnál még egy utolsót zuhanyozna hazaindulás előtt, és így vizesen kell elraknia a tusfürdőt vagy a borotvát, hazaérve meg minden nyirkos a neszeszerben? A szilikagél – mivel tele van apró pórusokkal - a saját tömegének 20-40%-át képes megkötni vízből: fejben is kiszámolható, hogy a cipőkhöz és táskákhoz adott apró, 10 grammos tasak akár 4 gramm vizet is képes magába szívni. Azért ne bízzuk rá az egész munkát: szakértők szerint érdemes kitörölni a nesszeszert (vagy megtörölni a belekerülő dolgokat).

Nedves fürdőruháknál

Strandról hazafelé sokan csak bedobják a táskájuk tetejére vizes fürdőruhát, de előfordulhat az is, hogy hazautazásnál, a bőröndbe kerülnek még nedvesen, ha nem száradtak meg az utolsó fürdés után másnap reggelig. Ilyenkor pedig pár óra utazás után a bőrönd teljes tartalma dohosan szaglik, szóval az előbbi pontok alapján talán nem meglepő, hogy a fürdőruhák mellé is érdemes bepakolni a szagokat elnyelő szilikagélből. Természetesen a táskában vagy bőröndben található többi ruhadarabot vagy tárgyat megóvandó érdemes nejlonzacskóba tenni a nedves cuccot és velük egybe a szilikagélt.

A könyvek dohos szagának eltüntetésére

Bár sokan szeretik az öreg könyvek jellegzetes illatát, van az a szag, ami már nem kellemes: az, ha az öreg könyvek bedohosodnak. Jó hír lehet, hogy a nyirkosság miatti szagok ellen is bevethető a szilikagél – mégpedig úgy, ha egy táskába tesszük a könyveket és melléjük szórjuk a (fenti listát elnézve már-már mágikus erejű) golyókat.

107645543
Fotó: Epics / Europress / Getty

Virágcsokor megőrzésére

A szilikagél segítségével könnyen kiszáríthatóak a növények, amelynek segítségével elteheti emlékbe mondjuk egy jól sikerült randi vagy esküvő "kellékét". Csak állítsa a virágokat egy műanyag zacskóba, melléjük pedig szórjon szilikagolyókat, akár annyit, hogy ellepje. Csodát azért ne várjunk, így sem fognak egy óra alatt kiszáradni a növények, de sokkal gyorsabban és alaposabban, mint szabad levegőn tennék..

A borotvapengék élettartamának meghosszabbítására

A szilikagélnek köszönhetően a borotvapenge is gyorsabban szárad meg, szóval nem kezd el rozsdásodni és hosszabb élettartama lesz. Persze időnként érdemes cserélni a golyócskákat, mivel az ő kapacitásuk sem véges.

Alig várja, hogy kipróbálhassa a fenti tippeket, de mostanában nem vett cipőt?

Szilikagélhez hozzájuthat a kisállatboltokban is: szilikonos macskaalom néven fut, 3-5-10 literes kiszerelésben vásárolhatja meg, szóval egy életre elegendő edzőcuccot, ezüstöt és menyasszonyi csokrot tud velük szárazon és szagtalanul tartani. De persze a cipővásárlásról se beszélnénk le, ilyen hasznos ügy érdekében nyugodtan vehet cipőket, sokat!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta