no

Betegséget is jelezhet, ha gyakran riad fel éjszakánként

Ha nem alussza ki magát, az számtalan testi-lelki problémát vonhat maga után, így nemcsak zavaró, de káros is, ha éjszakánként fel-felriadva csak álmatlanul forgolódik az ágyában. Ez persze mindenkivel megesik időnként, ha azonban gyakran fordul elő, az akár rejtett egészségi problémákat is jelezhet, melyeket érdemes kivizsgáltatni. A Daily Mail utánajárt, milyen tünetek mely betegségeket jelezhetnek a gyakori ébredések esetén.

Lábgörcsök

Lehetséges okok: túl sok zsír fogyasztása, koleszterincsökkentők

Bár a konkrét okot sokszor nehéz megállapítani, a nyugtalan alvást gyakran okozzák izomgörcsök, amelyeknek a hátterében sokszor a koleszterincsökkentő gyógyszerek állnak. Ezek akár 20 százalékkal is megnövelhetik az izomproblémák kialakulásának lehetőségét azzal, hogy az izmok működéséhez szükséges enzimek tevékenységét befolyásolják. Ezen kívül a túl sok edzés, illetve a terhesség is kiválhat lábizomgörcsöket, mivel mindkettő csökkenti az izmokban lévő magnézium és kálcium szintjét.

Eddie Chaloner, a londoni Lewisham Kórház érsebésze ezek mellett keringési rendellenesség lehetőségére is felhívja a figyelmet, ami szintén okozhat lábizomgöcsöket. A problémáért felelős perifériás artériákban ugyanis ekkor a helytelen étrend, és/vagy cukorbetegség miatt zsíros lerakódások alakulnak ki, melyek hátráltatják a vér szabad áramlását, és károsítják az ereket. Hogy elkerülje a kellemetlen tüneteket, hasznos, ha lefekvés előtt iszik egy kevés vizet, végez pár nyújtó gyakorlatot, vagy ha vesz egy meleg, lazító fürdőt.

Kifulladás, légzési elégtelenség

Lehetséges okok: éjszakai asztma, szívproblémák

Bár viszonylag ritka, de létezik az asztmának egy olyan formája, amely „csak” éjszaka keseríti meg az ember életét, amikor az illető hirtelen felriad az álmából és köhög.  A problémát az okozza, hogy fekvő helyzetben a váladék felhalmozódik a légutakban, ami nyomást gyakorolhat a tüdőre is. Sajnos konkrét gyógymód egyelőre nincs rá, azonban segíthet a tüneteken, ha lecseréli a tollpaplant, de kérhet az orvosától légutakat szabaddá tevő gyógyszert is.

Azonban ha lefekvés után pár órával arra ébred fel, hogy kapkodja a levegőt, akkor az utalhat szívproblémára is, mivel a gyenge szívműködés miatt folyadékgyülem alakulhat ki a tüdőben, így ha rendszeresen fordul önnel ilyen elő, ajánlott kardiológushoz fordulni!

Zaklatottság

Lehetséges okok: alvási apnoé

Persze mindenkivel előfordulhat, hogy zaklatottan felriad az éjszaka közepén, azonban ha arra sem emlékszik, hogy hol van, akkor az egy krónikus betegségre, alvási apnoéra utalhat, amikor légzéskimaradás jelentkezik alvás közben. Erre gyakran a hangos horkolás hívja fel a figyelmet. Hogy elkerülhesse a felriadást, érdemes a szakember felkeresése mellett fogyni, csökkenteni az alkoholbevitelt, és leszokni a cigarettáról.

Fejfájás

Lehetséges okok: "ébresztőóra fejfájás", fogcsikorgatás

Az éjszakai fejfájás egyik leggyakoribb oka az ébresztőóra fejfájásnak nevezett tünet, amikor az illetőnek mindig ugyanabban az időpontban fájdul meg a feje (leginkább hajnali 1-3 között). Ez főleg az 50 feletti férfiakat érinti, és a fájdalom jellemzően az egyik szem mögé koncentrálódik. A szakemberek sajnos nem tudják pontosan, mi is váltja ki, azonban bármilyen meglepő, sokan tanácsolják, hogy aki ebben szenved, az igyon minden este egy kis kávét.

Ezen kívül okozhatja dehidratáció, valamint fogcsikorgatás is - ez utóbbi esetben sokat segíthet egy fogvédő, ami megakadályozza, hogy álmában erősen összeszorítsa a fogait.

Hátfájás

Lehetséges okok: rossz matrac, fertőzés

Amennyiben hátfájásra panaszkodik, akkor első körben a matracát kell ellenőriznie, mivel hasonló problémákat okozhat, ha túl kemény, vagy túl puha ágyon alszik. Hogy hogyan tudja megállapítani, megfelelő-e a matraca? Feküdjön hanyatt, majd dugja be a kezét a gerince alá: ha túl sok a hely, akkor fekhelye túl kemény, ha alig tudja maga alól kihúzni, akkor túl puha. Ezen kívül sok problémát okozhat az is, ha túl sok párnán alszik, mert az a háta mellett a nyakát is megterheli. A legjobb, ha egy párnája van, sőt ha egyet tesz a térdei alá is!

Ha az éjszaka fellépő fájdalom ezek után is fennáll, vagy eleve túl intenzív, akkor gondolni kell valamilyen rejtett gyulladásra is (annak, hogy ez a fájdalom csak éjszaka jelentkezik, az az oka, hogy 23 és 3 óra között a legmagasabb a gyulladásért felelős vegyi anyagok mennyisége a szervezetben), amit okozhat valamilyen fertőzés, ízületi gyulladás, ritka esetben tumor is. Ekkor lefekvés előtt nyugodtan vegyen be egy gyulladáscsökkentőt, majd amint lehet, vizsgáltassa ki magát!

Mindezeken kívül az ébredések hátterében Bechterew kór is állhat, ami az izmok merevségét és az ízületek gyulladását okozza. Éjszaka a fájdalom még erősebb, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége megnő, nehezítve ezzel a mozgást.

Köhögés

Lehetséges okok: savas reflux

A reflux ma már szinte népbetegségnek számít. Lényege, hogy a gyomorsav a gyomorból a nyelőcsőbe áramlik, égető érzést okozva. Hogy mitől alakul ki az kérdéses, de a szakértők szerint nagy szerepe van benne a helytelen életmódnak és a túlsúlynak. A beteg próbálkozhat savlekötőkkel, valamint ügyelnie kell arra, hogy lefekvés előtt már ne egyen nehezebb ételeket (mivel azok lebomlási ideje kb. hat óra, míg a könnyebbeké kettő), valamint magasított (vagy több) párnán feküdjön, mert vízszintes helyzetben még jobban előjönnek a tünetek - bár akkor meg a nyakával lesznek problémák...

Rémálmok

Lehetséges okok: gyógyszerek, stressz

Bár a rémálmok leggyakoribb okozója a stressz, vannak olyan gyógyszerek – pl. antidepresszánsok, béta-blokkolók - is, melyek szintén kiválthatják, és hatással lehetnek a természetes alvási ciklusra, ráadásul erősebb szívdobogással is járhatnak.

Szédülés

Lehetséges okok: fertőzés

Az 50 feletti nőket gyakran érinti jóindulatú helyzeti szédülés, amit a belső fülben lévő kálcium okoz, ami valamely fertőzés miatt leválik és a középfülbe kerül, így megzavarja az egyensúlyérzékelést.  Amennyiben ez a jelenség éjszaka jelentkezik, kapcsolja fel a villanyt, fókuszáljon pár percig egy pontra, majd a szédülés elmúltával próbáljon visszaaludni. Ha ez sem segít, akkor forduljon gyógytornászhoz, aki hasznos tanácsokkal látja el.

Izzadás

Lehetséges okok: alkohol, hormonok

A mostani kánikulában nem csoda, ha izzad, de ha gyakran hűvösebb időben is előfordul, és akkor már nem lehet kizárólag az időjárásra fogni mindent. Az éjszakai izzadást ugyanis okozhatja a lefekvés előtti túlzott alkoholfogyasztás, antidepresszánsok, valamint hormonproblémák (a nőknél az alacsony ösztrogén, a férfiaknál az alacsony tesztoszteron okoz ilyen tüneteket). Ha azonban ez rendszeressé válik, érdemes orvoshoz fordulni, mert akár szívbetegség vagy rák (pl. limfóma) jele is lehet.

Szomjúság

Lehetséges okok: hormonok, kiszáradás

Teljesen természetes, ha olykor felébred az éjszaka közepén, hogy igyon egy pohár vizet. Viszont amennyiben ez állandósul, akkor gyanakodni kell 1-es, vagy 2-es típusú cukorbetegségre is, mivel ezek egyik fő tünete a fokozott szomjúságérzet, különösképp éjszaka. Persze nem kell a legrosszabbra gondolni, hiszen az is lehet, hogy csak nyitott szájjal alszik, és ezért kiszárad.

Többszöri ébredés

Lehetséges okok: kor, gyógyszerek

Sajnos, ahogy idősödik az ember, annál felületesebben alszik, így szinte minden külső tényező megzavarhatja: hangoskodó szomszédok, eső, beszűrődő zaj, meleg hálószoba stb.

Ezen kívül bizonyos gyógyszerek is kiverhetik az álmot a szeméből: ilyenek pl. a koffeint tartalmazó, magas vérnyomásra való gyógyszerek, illetve az influenza elleni tabletták.

Vizelési inger

Lehetséges okok: megnagyobbodott prosztata, kor, hólyagproblémák

Az idősebb korosztály tagjai sokszor felébrednek amiatt, hogy WC-re menjenek. A leggyakoribb ok a prosztata megnagyobbodása, ami nyomja a hólyagot, így sűrűbben kell kijárni a mellékhelyiségre. Ezen kívül az úgynevezett instabil húgyhólyag is ezt eredményezheti - ilyenkor, bár nincs tele a hólyag, az illetőnek mégis van vizelési ingere. Szerencsére mindkettő könnyen javítható gyógyszeres kezeléssel, azonban fontos, hogy kivizsgáltassa, ugyanis ilyen problémát vesekő, illetve rák is okozhat, ezért érdemes ezeket mielőbb kizárni!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek