#ÉLETEM

Néha jobb, ha mégse mos fogat

2012. december 31., hétfő 10:20 |

Ön is úgy tudta, hogy naponta legalább kétszer-háromszor, de lehetőleg minden étkezés után mosson fogat? És hogy legalább öt percig sikálja? Megkönnyebbülhet, a Newcastle-i Egyetem kutatói arra jutottak, a túl gyakori fogmosás ártalmas is lehet, mivel mind az ínyre, mind a zománcra rombolólag hat – írja a Daily Mail a Journal of Periodontology angol fogorvosi szakfolyóirat cikkére hivatkozva.

.

Kiskorában minden embert megtanítottak a helyes fogmosás szabályaira, technikájára. A szakemberek szerint az ideális az, ha naponta minimum kétszer, de inkább háromszor mosunk fogat. Régebben tartotta magát az az elmélet, miszerint még ez sem elég, minden étkezés után meg kéne ismételnünk, hogy megszabaduljunk a fogaink közé beszorult maradványoktól, máskülönben megnő a fogszuvasodás és a fogkőképződés veszélye. A régi szabály szerint ráadásul öt percig kéne súrolnunk a fogainkat, azonban több vizsgálat is bebizonyította, hogy már két perc után megnő a károsodás kockázata, főleg akkor, ha nem megfelelő, kemény sörtéjű fogkefét használunk.

Peter Heasman, a kutatást végző Newcastle-i Egyetem parodontológia professzora szerint ez idő után már semmivel sem hatékonyabb a fogmosás, sőt, ezáltal könnyebben felsérthetjük vele az ínyünket és okozhatunk kárt a fogainkban. Ennek ellenére még mindig számtalan ember gondolja úgy, hogy a megfelelő szájhigiéniához ez is hozzátartozik, és úgy hiszik, azzal csak jót tesznek, ha sokszor és hosszú ideig sikálnak.

Amennyiben átesünk a ló másik oldalára, nemcsak azzal kell számolnunk, hogy felsértjük az ínyünket, hanem hogy elősegítjük vele a fogínysorvadást, ami pedig számos fogágybetegségnek engedhet utat. Rosszabb esetben tehát akár a fogunkat is elveszíthetjük a túlzásba vitt fogmosás miatt.

A szakemberek szerint a népesség 10-20%-a szenved olyan íny- és fogproblémáktól, melyek a gyakori sikálásra vezethetőek vissza. Azok a veszélyeztetettebbek, akiknek alapból érzékenyebb az ínyük, valamint nagyobb a hajlamuk a fogínysorvadásra.

Ken Sutherland, a Delta Dental fogorvos tanácsadója szerint azért se érdemes étkezések után hosszan és erőteljesen fogat mosni, mert a lerakódott lepedék annyira puha, hogy eltávolításához nem szükséges fogkefe, hanem elég egy apró rongy, vagy alapos szájöblögetés, és máris megszabadulhatunk tőle. Természetesen, ha nehezen elérhető helyen van az ételmaradék, akkor érdemes fogpiszkálót vagy fogselymet használni.

Bár az igaz, hogy hosszú időn át és túl gyakran kell fogat mosni ahhoz, hogy valamilyen kárt okozzunk a fogainkban, a Redbook Magazine szerint a citrusos ételek vagy italok esetén már pár alkalom is elegendő a károsodáshoz, főleg az arra hajlamosaknál.

Connie White, az amerikai Általános Fogászati Akadémia (Academy of General Dentistry) szóvivője szerint ezek a táplálékok savat hagynak a fogzománcon, és ha ezután fogkefével még jól meg is dörzsöljük azt, még inkább kikezdik a felületet. Ezzel megnövelik a fogak érzékenységét, ráadásul ha egyszer a fogzománc károsodik, sajnos már nem jön többé helyre. Éppen ezért, ha valamiért mégis szükséges, hogy ilyen ételek fogyasztása után fogat mossunk, mindenképp legalább egy órával az étkezés után tegyük meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta