4 tévhit a fogfehérítésről

Annyi tévhit terjeng a fogfehérítésről, hogy megkértünk egy független fogorvost, oszlassa el ezeket. Dr. Kovalenszki Richárd a leggyakrabban hallottakról mondja el, hogy is van ez pontosan.


A fogfehérítés hihetetlen népszerűségnek örvend manapság. Egyrészt az utóbbi időben egyre
olcsóbbá váltak ezek a technológiák,
másrészt megjelentek az otthoni fogfehérítők, amelyek tovább csökkentették az árakat. A csökkenéshez az is hozzájárult, hogy a kuponos oldalakon keresztül még olcsóbban, már 12-15000 forintért is el lehet végeztetni egy ilyen kezelést. Ennek a fokozott érdeklődésnek az egyik velejárója a tévhitek kialakulása és széles körben való terjedése is.

fog2
divany


Sokan hajlamosak kész tényként elfogadni azt, amit például a fodrászuktól hallanak, aki szintén úgy hallotta az egyik vendégétől, de igazából nem néz utána senki a tényeknek, egyszerűen csak továbbadják a sztorit. Így aztán mára jó néhány tévhit alakult ki a fogfehérítéssel kapcsolatban. Megkértük dr. Kovalenszki Richárd fogorvost, hogy oszlassa el ezeket.

1. A fogfehérítés során lemarnak egy réteget a fogzománcból

Ez az egyik legrégebbi és legmakacsabb tévhit, ami újra és újra előkerül. Kicsit olyan, mint a lánclevelek, időről időre felbukkan. A fogfehérítés teljesen más elven működik. Röviden: a fogfehérítő anyag bejut a fogba a fog pórusain keresztül és az ott felhalmozódott, az elszíneződésért felelős anyagokat semlegesíti. Így a fog visszanyeri fehér színét. "Sok tanulmány és kutatás született már e témában, köszönhetően az eljárás népszerűségének, de tudomásom szerint egyik sem támasztotta alá azt, hogy a fogzománc károsodna" - tette hozzá dr. Kovalenszki.

2. A fogfehérítés egy életre szól

Hát igen, ez nagyon szép volna, de sajnos nem így van. A fogaink idővel visszaszíneződnek, amit megfelelő életmóddal tudunk késleltetni, de előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ebből következik, hogy aki fehér fogakat szeretne, annak időről időre meg kell ismételnie a kezelést.

stockfresh 293425 dental-tools-on-a-dentists-chair sizeM
Stockfresh


És hogy mennyi az az időtartam, míg a fogak megőrzik fehérségüket? Ez erősen személyfüggő, de azt mondhatjuk, hogy fél évtől több évig terjedhet. Ha valaki kerüli az elszíneződés fő okozóinak tartott kávé, tea,
vörösbor, cigaretta, kóla és más sötét színű italok és ételek fogyasztását akkor tovább tart a fogfehérítés hatása.

3. A fogfehérítés nem fáj

Ezt talán nem is nevezném tévhitnek, inkább, csak nem hallottak az emberek arról, hogy a fogfehérítés fájdalmas is lehet. Persze érthető, hiszen ezt annyira nem reklámozzák. A fájdalom szubjektív van, akinek jobban és van, akinek kevésbé fáj, illetve vannak ma már olyan modern eljárások, amelyeknél tényleg szinte semmit sem lehet érezni. Ilyen például az ultrahangos fogfehérítés. Az otthoni fogfehérítők sem igazán fájdalmasak mivel gyengébb koncentrációjú anyagot használnak, mint a rendelőben.

4. Ugyanazt az eredményt otthon is el lehet érni házi "csodaszerekkel": szódabikarbónával, eperrel, fogkrémmel

Sajnos nem lehet. Ha így lenne, nem lenne szükség és kereslet a fogfehérítő eljárásokra. Az ilyen természetes otthoni módszereknek van némi hatásuk, de a végeredmény össze sem hasonlítható egy rendelői fogfehérítés hatásával. Viszont nem minden jó, ami természetes: például a szódabikarbónás fogmosás valóban károsíthatja a fogzománcot, mivel a benne levő mikroszemcsék karcolják a felszínét. A citrusfélékkel végzett fogmosás sem túl jó választás a fogzománc épségére nézve, a magas savtartalmuk miatt. Sokkal jobb választás, ha valamilyen otthoni fogfehérítőt választunk magunknak, például fogfehérítő matricát. Ezek ma már nagyon modern és olcsó eljárások és gyakran felveszik a versenyt a rendelői fogfehérítésekkel.

A szakember tehát azt javasolja mindazoknak, akik szeretnék, hogy fehérebbek legyenek a fogaik, hogy
amennyiben rendelőben szeretnének fehéríteni, kérdezzék meg, milyen eljárással dolgozik az adott orvos; és tájékozódjanak az eljárásról mielőtt alávetik magukat, hogy tudják mire számíthatnak. Akik otthon szeretnék megoldani a fehérítést azoknak a jó hír az, hogy már elég jó módszerek vannak, melyekről könnyen tájékozódhatnak az interneten. "Én a fogfehérítő matricát ajánlom az otthoni, és az ultrahangos eljárást a rendelői fogfehérítések közül" - foglal állást dr. Kovalenszki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra