#ÉLETEM

A hat legmocskosabb hely az irodában

2012. május 25., péntek 12:38

Többször írtunk már arról, hogy milyen veszélyek leselkednek az irodákban dolgozókra, és most egy újabb fejezet következik köszönhetően a Kimberly-Clark Professional tanulmányának a legmocskosabb helyekről. A cél az volt, hogy a munkáltatóknak tippeket adjanak arról, hogyan is tudnak egészségesebb környezetet biztosítani az alkalmazottaik számára, akik így nyilván eredményesebbek lesznek majd - írja a WebMD.  A felmérés során 4800 felületről vettek mintát különböző irodaházakban, és a helyszínek kiválasztásakor ügyeltek arra, hogy más-más profilú vállalatoknál végezzenek vizsgálatokat, jártak ügyvédi irodában, biztosítással, egészségüggyel foglalkozó cégeknél és persze call-centerekben is.

stockfresh 1063550 bad-condition sizeM

A mintákban az ATP, vagyis az adenozin-5'-trifoszfát szintet mérték. Ez a molekula a fő energiatároló és energiaátvivő anyag, minden élőlényben megtalálható a baktériumoktól kedzve az emberig, és az ételmaradékokból és egyéb szerves maradványokból is kimutatható. Sajnos ezzel a módszerrel nem lehet kimutatni, hogy milyen kórokozók tenyésznek a koszos felületeken, de az tény, hogy a baktériumok szeretik a koszt, vagyis ebben az értelmezésben, ahol magas az ATP-szint, az nem éppen higiénikus hely. Hogy mennyire számít szennyezettnek egy felület, azt az alapján határozták meg, hogy a vizsgálathoz használt eszköz milyen értéket mutatott. Százas érték felett még nem vészes a helyzet, de egy minimális tisztításra van szükség, 300 felett azonban már alapos takarítás kell, mert nagy a mocsok.

Most nézzük, hogy mik a legkevésbé higiénikus helyek, ahol 300 vagy afeletti mértéket mutattak ki.

 • a közös konyhák csaptelepeinek 75%-ánál
 • a mikrohullámú-sütők fogantyújának 48%-ánál
 • a billentyűzetek 27%-ánál
 • a hűtőfogantyúk 26%-ánál
 • a csaptelepek 23% -ánál
 • az étel- és italautomaták gombjainak 21%-nál
stockfresh 752861 dirty-keyboard sizeM

És most következzenek azok a felületek, ahol 100 vagy afeletti mértéket mutattak ki, vagyis egy kicsit lehetnének tisztábbak is

 • a közös konyhák csaptelepeinek 91%-ánál
 • a mikrohullámú-sütők fogantyújának 80%-ánál
 • a billentyűzetek 69%-ánál
 • a hűtőfogantyúk 69%-ánál
 • Vízkiadó automaták vagy ivókutak gombjainak 53-ánál
 • az egerek 51%-ánál
 • a vonalas telefonok 51%-ánál
 • a kávéfőzök és –kiöntők 48 %-ánál
 • az étel- és italautomaták gombjainak 43%--ánál
stockfresh 1525232 pile-of-dirty-dishes-in-the-metal-sink sizeM

Charles Gerba , az Arizoniai Egyetem munkatársa, akit egyszerűen csak Dr. Germnek (Kórokozó doktornak) hívnak a következőket nyilatkozta: „Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a mosdóban milyen veszélyek leselkednek rájuk, de más helyiségeknél nem figyelnek ennyire, pedig gépelés, kávéfőzés és ebédmelegítés közben is szennyeződnek a felületek”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.25 12:50:35pc guru-e vagyok

  Jaj, emlékszem egyszer dolgoztam egy tip-top cégnél, mindenki kiskosztümben, öltöny-zakóban, mindenki nagggyon fontos ember volt ....de a konyha! atya ég! mint a disznóól. volt mosogatógép, nem kellett hát a szép műkörmöket koptatni. de a szaftos, koszos edényeket félig meghagyott maradékkal becseszték a gépbe, a mosogatótálba belemosott salátamaradékok csak úgy rohadtak...ja, és a wc is mindig szarcsíkos volt. itt megtanultam, nem a ruha teszi az embert, azóta másként nézek az ilyen emberekre.

 • 2012.05.25 12:57:02phaidros

  A Fathom/EPAM Systems konyhája szerintem mindent vitt a maga idején. A létező legundorítóbb szuttykos büdös fertelem volt, amit ember valaha látott.

 • 2012.05.25 13:42:31cézé

  Egyszer én is töltötte egy rövid időt egy igen-igen magas hivatalban, ami ugyan kis közösség, de (elvileg) kvalifikált emberek közössége volt, és hát olyan mocskos női vécét még az életben nem láttam. Azóta meg is van a véleményem a nagyságos asszonyokról, akik ott dolgoznak.

 • 2012.05.25 15:32:18baliquez

  Sok cégnél a felsővezetők és általában öltönyösék/kiskosztümösék notijának billentyűzete/egere is oly mértékben mocskos hogy évekre elegendő kutatási anyag van rajta mikrobiológusoknak/mycológusoknak. Tulajdonosaik meg kézfogással fertőznek, adják tovább a nagy gonddal kifejlesztett tenyészetet.

 • 2012.05.25 16:00:52Mityu

  S amikor a kedves öltönyös/kiskosztümös dolgozó első körben a takarítót okolja az alig 6 óra(!!) alatt kialakult szutyokért? Vagy amikor a hűtőt gázálarcba tudom csak kinyitni? Vagy a görögdinnyét/nemkéthetes kaját hagyja a hűtőben megpenészedni? A dohányzási szokásokat már meg sem említem... :))

 • 2012.05.25 21:25:42tea fan

  phaidros
  Melyik EPAM-irodáé?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta