Nagyvárosi kertész: más élőlényeknek is adjunk esélyt!

Egy nagyvárosi kiskert vagy terasz és erkély nemcsak arra szolgálhat, hogy szép és hasznos növényeknek adjon otthont, hanem más élőlények életét is kellemesebbé tehetjük egy kis odafigyeléssel. Ezért is indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madárbarát kert programot, amely tulajdonképpen egy különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény, és nemcsak a madarak, hanem más, velünk, mellettünk élő fajok védelméről is szól.

279598 119959801432368 100002550457583 133094 8183159 o

Ami a tavaszi és nyári időszakot illeti, röviden így lehet összefoglalni a teendőket a szakemberek szerint: ”a tartós fagyok megszűnését követően (legkésőbb április közepén) abba lehet hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.”

Itatás

Ez egyébként viszonylag egyszerűen kivitelezhető, hiszen bármilyen tárgy, amiben megmarad a víz, jó itatónak. Az MME tanácsgyűjteménye szerint a 40-50 cm átmérőjű, 5-10 cm mély virágalátétek a legalkalmasabbak, és mivel minden évszakban itatni kell, ezért érdemes olyan anyagút venni, ami bírja az időjárási viszontagságokat. Ezt minden barkács- és kertészeti üzletben lehet kapni, de a hipermarketekben is érdemes körülnézni, nemrég például a Tescóban volt egy kisebb leárazás. Én eddig virágalátét helyett nem túl mély ételes dobozokkal próbálkoztam, de ez nem nyerte el a közelben lakó cinkék tetszését és nem is túl tartós, a szél is könnyebben felkapta.

Ha macskák vannak a környéken, akkor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy olyan helyen legyen az itató, ahol a házi vagy kóbor állatok nem érhetik el. Persze a szobamacskával is vigyázni kell, ugyanis – személyes tapasztalat - az ablakból szuggeráló sárga szemek miatt nehezebben szoknak oda a teraszra vagy az ablakhoz. Pedig az etető és az itató remek lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük a városban élő fajokat, és közeli fotókat készíthessünk róluk.

Természetesen vannak speciális felfüggeszthető itatók, amelyeket az egyesület boltjában lehet megvenni, illetve az állatkereskedésekben kapható önitatók és fürdetők is megteszik. Aki van olyan szerencsés, és nem panelben vagy társasházban lakik, akár egy kis tavacskát is létrehozhat a kertjében, igaz, ez a megoldás odafigyelésben és anyagilag is többet kíván.

Mire ügyeljünk az itatókkal és a madárfürdőkkel?

  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
  • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni az itatót
  • Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.
  • Lehetőleg akkora itatót használjunk (25-30 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy feketerigó nagyságú madár is képes megfürödni.
  • A téli etetők mellett is működtessünk itatót!

Forrás: MME

Nap- és porfürdő

A forró napokon szabadtéren járva biztosan találkoztunk már nap- és porfürdőző madarakkal. Bár a legutóbbi forró hétvégén a panelek között elhelyezkedő kisebb parkokban, füves területeken több fürdőző egyeddel is találkoztunk, a földutak, földes baromfiudvarok megszűnésével a madaraknak egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy így védekezzenek az élősködők ellen. Szerencsére ebben is segíthetünk. A legegyszerűbb megoldás nyilván az, ha a talajon készítünk egy kis porfürdőt, ám nyáron néha egyik pillanatról a másikra leszakad az ég, és így amíg ki nem száradnak, használhatatlanná válnak ezek a kis foltok.

Persze erre is van megoldás, mégpedig igen egyszerű. Ha már úgyis veszünk itatónak való virágalátéteket, akkor rakjunk be a kosárba egy nagyobb (1 m hosszú, 50 cm széles, 5-7 centiméter mély vagy 50-60 cm átmérőjű) virágalátétet, amit finom porhomokkal kell feltölteni. Hogy megkönnyítsük a madarak dolgát, érdemes a porfürdőt az itató mellé rakni, hiszen így könnyebben megtalálják, ha pedig jön az eső, akkor egyszerűen fedjük le vagy vigyük valamilyen száraz helyre. A porfürdők kihelyezésére egyébként a március a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor még zajlik az etetés, és könnyebb „odaszoktatni a madarakat”, de talán még nincs késő, hiszen az igazán napos idő nemrég köszöntött csak be.

Jó tanácsok panelban és társasházban élőknek!

  • Az odúkból, etetőkből, itatókból kiszóródó anyagok az alattunk lévőket zavarhatja, ezért ezeket az eszközöket lehetőleg az erkélybeugró belső részén használjuk.
  • A kihulló anyagokat, törmelékeket, maghéjat az erkélyről is rendszeresen takarítsuk fel.
  • Használjunk ürülékfelfogó fecskepelenkát! Ezzel az egyszerű eszközzel sok veszekedést megtakaríthatunk magunknak.
  • A lapos tetőkön alkalmazott C odú és búbos pacsirta költőláda kihelyezésekor, és a tetőn történő mozgáskor használjuk a járólapokat, vigyázzunk a tetőszigetelés épségére.
  • Ne etessük a galambokat se az erkélyünkön, se az épületek között! Soha ne szórjunk ki nekik kenyeret, kenyérmorzsát. Ez nem csak azért kerülendő, mert a galambok elszaporodásához vezet, de odavonzza a patkányokat is.
  • Korunk sajnálatos problémája a vandalizmus. Ezért az épületek közti parkba, fasorra, fára kihelyezett odúkra, a tetőkre naponta nézzünk rá.
  • Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek: B odú kihelyezése az erkélybeugróban, tetőmagasságába, C odú kihelyezése az erkélybeugróban, tetőmagasságába, a B odútól minél távolabb, mesterséges molnárfecske fészek kihelyezése fecskepelenkával (a fészek alá szerelt ürülékfelfogó lemez) az erkélybeugróban, tetőmagasságába, fecskepelenka felszerelése a meglévő fecskefészkek alá, denevérodú kihelyezése az erkélybeugróban, fej- vagy tetőmagasságába, virágalátét-itató (és akár -porfürdő) az erkélybeugróban, korlátmagasságban (kis asztalkára, farönkre). Amennyiben nincs erkélyünk, mesterséges molnárfecske fészek kihelyezése fecskepelenkával az ablakbeugró felső sarkába, fecskepelenka felszerelése a meglévő fecskefészkek alá, az ablakpárkányon, vagy az ablak tokjához biztonságosan rögzíthető itató.

Forrás: MME


Macskák és sziluettek

Önmagában nem elég, ha a vízről és a higiéniás feltételekről gondoskodunk, más módon is vigyázni kell a szárnyas vendégekre, lakótársakra. Mint már korábban is írtuk, a macskák komoly veszélyt jelenthetnek a madarakra. Hosszú távon az lenne a legjobb, ha a tulajdonosok többsége ivartalanítaná a házi kedvenceket, így vissza lehetne szorítani a kóbor állatok mennyiségét  (ezek számát 2 millóra becsülik Magyarországon). Rövid távon annyit tehetünk, hogy nem etetjük a kóbor macskákat, hanem állatotthonba visszük őket, ahol remélhetőleg új gazdára lelnek majd.

A nagyvárosokban nagyon sok az üvegfelület, ami szintén veszélyt jelent a madarakra, mert „az átlátszóság, és bizonyos fényviszonyok esetében ezzel éppen ellenkezőleg a tükröződés okozta átlátszatlanság” miatt. Ezt a problémát is többféleképpen védhetjük ki, a szúnyogháló például megszünteti a csillogást, az átlátszóságot és puha ütközésfogó rétegnek sem utolsó, és vannak olyan speciális fóliák, amelyek belülről nézve nem rontják a kilátást, viszont kívülről csillogásmentes, matt felületet biztosítanak, így elkerülhetőek a végzetes ütközések.

És természetesen vannak a ragadozómadár-sziluettek, amelyeket az ablakokra kell ragasztani, és az árnyképek elriasztják a zsákmánymadarakat. Ezeket egyrészt az MME boltjában is meg lehet vásárolni, de akár házilag is elkészíthetjük. Nem kell más hozzá, csupán egy öntapadós fekete vagy barna fólia, amelyre rárajzolunk egy karvaly vagy egy sólyom sziluettet, és szépen körbevágjuk. Ha ez a módszer nem alkalmazható, akkor vannak függeszthető molinók és sziluettek, amelyeket a falra lehet felhelyezni.

És sok minden más

A madárbarát kert, illetve erkély rengeteg olyan lehetőséget és problémát vet fel, amelyet itt nem áll módunkban taglalni. Ilyen téma például az, hogy milyen eszközökkel tudunk kedvezőbb környezetet biztosítani a többi élőlény (például darazsak, lepkék, békák, gyíkok és kisemlősök) számára, hogy milyen növények találhatóak egy madárbarát kertben, hogyan tudunk segíteni a bajba jutott egyedeken és rengeteg DIY-ötlet például az itatókról és a porfürdőkről.


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek