#ÉLETEM

Nyerjen időt a Pomodoro technikával

2012. január 31., kedd 08:46 |

Ha az aranyhal azt mondaná, hogy van három kívánságom, az egyik biztosan egy kis plusz idő lenne. Hogy miközben a világ semmit nem érzékel belőle, az én napomba kerüljön bele néhány extra óra, amikor a sok feladat mellett a kedvteléseimre is jut idő. Egy népszerű időgazdálkodási technika kipróbálásával sikerült szert tennem néhány ilyen jutalom órára.

Nem olyan rég olvastam erről a technikáról, amelyik ha nem is az eredeti, aranyhalas elképzelésnek megfelelően, de valóban megajándékoz néhány plusz órával. Két hete a technika szerint dolgozom, és nekem olyan sokat segített, hogy muszáj írnom róla. Lehet, hogy Önök közül néhányan már ismerik, mert ahogy utánaolvasgattam a neten, két olyan régebbi cikket is találtam, ahol lelkendezve írnak róla, az egyiket a Molyon, a másikat  a Borsán.

stockfresh 278151 businessman-in-a-hurry sizeM

A technika szülőatyja egy Francesco Cirillo nevű diák, aki ma már régen nem diák, de 1992-ben, amikor az ötlet megfogant a fejében még az volt. Szóval Cirillo ráébredt, hogy amikor a vizsgaidőszakban nekiül tanulni, akkor a tanulásra szánt idejének hatalmas százaléka mindenféle járulékos tevékenységre, telefonálgatásra, kávéfőzésre, pakolászásra meg ilyesmikre megy el. (Szerencsés Cirillo, akkoriban még legalább a facebook, a twitter, és az okostelefonok nem tartoztak az időrablók közé.)

Francesco Cirillo, a technika kitalálója
Francesco Cirillo, a technika kitalálója

Mindenesetre, hogy a hagyományt megőrizze, tanulás helyett inkább kidolgozta a Pomodoro Technikát, ami arra jó, hogy egy belátható és kezelhető keretrendszert adjon az elfolyó időnek, és segítsen a munka lehető leghatékonyabb elvégzésében.

Mindjárt leírom a technika legfontosabb részeit, de fontos, hogy a könyv (kb 30 oldal) és a kezdetben mindenképpen segítséget jelentő kinyomtatható tennivalólisták ingyenesen letölthetőek a weboldalról. Persze aki szeretne pénzt költeni, az vásárolhat Pomodorós trikót, nyomtatott könyvet meg néhány egyéb kiegészítőt.

A technika lényege maga a Pomodoro. A szó olaszul paradicsomot jelent, de a módszer nem a zöldségről kapta a nevét, hanem a konyhai, tekerhető időmérő óráról, ami Cirillo anyukájának a konyhájában valószínűleg paradicsom alakú volt, és ami a technika alkalmazásának nélkülözhetetlen kelléke. (Az én nagymamám konyhájában tojás volt, és ha jól emlékszem ezt a tojásos változatot láttam a leggyakrabban más családoknál is.) Egy Pomodoro 25 perces időegységet jelent.

Egyszerűen elkezdhető

Írjuk össze a teendőlistán, hogy milyen munkákat szándékozunk aznap elvégezni, és melyikhez körülbelül mennyi időre lesz szükség, majd tegyük őket fontossági sorrendbe

A névadó konyhai óra
A névadó konyhai óra

Tekerjük az órát 25 percre. Az óráról még annyit, hogy aki nem tud hirtelenjében hagyományos órát vásárolni, az egy direkt a Pomodoro technikára készült, Focus Booster nevű alkalmazást is letölthet a webről, ingyenesen. Én ezt használom, a kis időmérő lehet látható helyen, vagy a háttérben, ketyeghet hangosan, halkan, vagy egyáltalán nem, a Pomodoro végén csörög, és csörög az öt perces szünet (ld. következő bekezdés) elteltével is. Nekem nagyon jól bevált persze szebb egy piros paradicsom, de nem kizárt, hogy a kollégáim egy idő után lepuffantanának, ha folyton itt tik-takolna az asztalon. Aki mégis akarna órát vásárolni, annak ezt a weboldalt találtam, ezek ugyan tojás alakúak, de ha jól emlékszem a Butlers boltban láttam eredeti, paradicsom formájút is.

Dolgozzunk megszakítás nélkül, ameddig le nem telik a 25 perc. Itt valóban megszakítás nélküli munkáról van szó, azaz nem szabad felvenni a telefont, ránézni az emailekre, chatelni, és semmi egyebet, ami elterelheti a figyelmet a munkáról.

Ha letelt a Pomodoro, akkor húzzunk ki egyet a listánkról és tartsunk öt perc szünetet. Ezalatt lehet visszahívni, elolvasni, megválaszolni, kávézni, mosdóba menni. A szünet megtartása nagyon fontos, nem szabad összevonni a Pomodórókat, mert később visszaüt.

Minden negyedik Pomodoro után nagyobb, 20-30 perces szünetet érdemes tartani.

A legfontosabb szabály, egyben a technika lényege, hogy a Pomodoro megszakíthatatlan.

Mire jó

A legjobb, ha erről a személyes tapasztalataimat írom le. Egyfelől szinte félelmetes rádöbbenni, hogy ez a triviálisnak tűnő és voltaképpen elsőre kicsit dedós módszer milyen nagymértékben megnöveli a munka hatékonyságát.

Igazság szerint, már az sokat segít, hogy a nap elején (vagy ami nekem még jobban bevált, az előző nap végén) összeírja az ember az egy napra szánt teendőket. Ez az öt perc arra jó, hogy nem úgy rohanok neki a napnak, hogy úristen mennyi dolgom van, hanem pontosan tudom, hogy mennyi, és hogy nagyjából mit mikor akarok elvégezni. Nekem ez nyugalmat ad, mert egy kezelhető halmazt látok magam előtt, még ha a halmaz nagy is. A tervezésnél az is kiderül, hogy mi az, ami reálisan már nem fog beleférni, viszont kiderül az is, hogy hol tudok elcsípni a magam számára egy kis szabadidőt.

(Mellesleg Cirillo többször is hangsúlyozza, hogy eszünkbe ne jusson a szabadidőnket is Pomodorókra osztani. Az arra való, hogy korlátok nélkül jól érezzük magunkat.)

Maguk a Pomodórók pedig működnek. Kiderült, hogy 25 perc alatt sokkal többet lehet haladni, mint amihez szokva voltam. Az öt perces szünetekben minden fontosabb mellékes dolgot el tudtam végezni. Délben már egy egész sor teendőt kipipálhattam, amik máskor amőbaként nyúltak végig a napomon. Bevezettem, (ez már nem a technika része) hogy a legszarabb feladatokat már a nap elején elvégzem, így a nap végére csak egyre jobb dolgok maradnak. Néha pedig még az elején említett jutalom órákat is sikerült megnyernem. Azért néha, mert az én esetemben az egyik legnagyobb veszély, hogy a felszabaduló időhelyeket újabb feladatokkal töltöm meg, és a végén ahelyett, hogy több szabadidőm lenne, kevesebb lesz. Szóval erre vigyázni kell mindenkinek, aki hajlamos hasonlóan cselekedni.

Eleinte nagyon nehéz volt nem felvenni a telefont, de aztán egyszerűen lenémítva betettem a táskámba. Még ez is nehéz volt, mi lesz ha éppen akkor érkezik egy fontos hívás. De aztán meggyőztem magam, hogy ez akkor is megtörténhet, ha éppen a mosdóban vagyok, vagy ha a főnök behív egy szóra az irodába. A legtöbb esetben ott van egy nem fogadott hívás ikon a kijelzőn, meg egy telefonszám, szóval vissza lehet hívni az illetőt. Érdemes azt a kérdést is feltenni magunknak, hogy előfordult-e már, hogy üzleti partnerre megharagudtunk, amiért nem vette fel a telefonját. (Nyilván nem olyan esetre gondolok, amikor az illető tartozik egy csomó pénzzel.)

Az email megnézésének mellőzése még nehezebb, nekem akkor sikerül, amikor egyszerűen bezárom. Facebookot nézegetni nem szeretek, ezért nekem az egyáltalán nem jelentett problémát.

Még kacifántosabb a helyzet a külső, kollégai, vagy főnöki megszakításokkal, amelyek egy munkahelyen elkerülhetetlenek. Ezekre vonatkozóan számos tanácsot olvashatunk a könyvben, de a lényeg, hogy a tervezésben ha szükséges számoljunk a váratlan feladatokkal is. Ne dőljünk be annak, hogy egy kolléga azt mondja, hogy a dolog amivel rád ront sürgős. Neki valószínűleg tényleg az, de sürgős-e annyira, hogy nem várhat, amíg befejezem a feladatot, aminek a közepén vagyok? A legtöbb esetben nem. A könyvben azt javasolja a szerző, hogy ha jön egy ilyen extra kérés, akkor is igyekezzünk végigcsinálni a Pomodórót és jelöljük egy kis vonalkával, hogy feladatunk van.

Összegezve, lehet, hogy ez csak a kezdeti lelkesedés, de én mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a módszert, nekem nagyon jól bevált.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.01.31 10:49:29fagzal

  Kiváncsi vagyok, hogy a cikk írója egy hét múlva is követni fogja-e ezt a technikát. Meglepődnék, ha igen.

  Egyébként ez egy rettenetesen szakmafüggő technika. Kamionsofőrként, tanárként, ügyfélszolgálatosként, pékként próbálta már valaki? :) Sajnos a telefont nem felvenni elég sok helyen szintén lehetetlen.

  "...a tanulásra szánt idejének hatalmas százaléka mindenféle járulékos tevékenységre, telefonálgatásra, kávéfőzésre, pakolászásra meg ilyesmikre megy el." Értsd: rohadtul nem volt kedve tanulni, is össze-vissza szenvedett.

 • 2012.01.31 11:45:47Krisztoforo

  Egy apró hiba: a borsás linken is a molyos cikk van. A Borsa cikke amúgy itt van, akit szintén érdekel:[link]

 • 2012.01.31 11:55:43A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  1. tervezd meg a napod
  2. egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, de akkor FOGLALKOZZ vele
  3. iktass be szüneteket

  Miért nem nekem jutott eszembe könyvet írni erről? És ez vajon csak a nőknek új módszer, hogy nem egyszerre csinálunk ezer dolgot, hanem egyszerre egyet? Nem hittem, hogy ilyen súlyos a helyzet.

  A posztíró (-benke-) pedig próbálja már meg egyszer elolvasni amit írt, és ha akkor sem tűnik fel, hogy mennyire zsibbasztó azokról a kurva tiktakkórákról olvasni a sokadik bekezdésben is, akkor szórjon hamut a fejére és jelentkezzen inkább hómunkásnak!

 • 2012.01.31 12:15:07Bartush

  Nem tudom elképzelni, hogy ez bármit is segített volna a munkahelyemen. Pl ha hívnak akkor fel kell vennem a telefont, és ha mailt kapok válaszolnom kell, mert ezek a munkám részei. Valamire több időt kellett szánnom, mint 25 perc, és valamire sokkal kevesebbet. Bizonyos feladatokra akár 3-4 óra is ráment, és közben csak wc-re mentem ki, és persze ittam az asztalomnál, de folyamatosan figyelnem, gondolkodnom kellett. Nem lett volna elég 25 perc, és nem is szakítottam volna meg a koncentrált munkát szünetekkel. Persze fárasztóbb, de nem zökkentem ki, és nem kellett munkaidő után ott maradni. Szóval ez munkakör függő erősen. Nem lehet általánosítani.

 • 2012.01.31 12:22:22Sequoyah

  Már az is rengeteget segít, ha nap elején összeírok minden teendőt, és kipipálom ami kész van.

  Ha ezt nem teszem meg, akkor csak a feladataim egy része van a fejemben, és nap közben jut eszembe hogy van még, amikor már nem marad rá idő.
  És jól is esik minden egyes pipa, motivál.

 • 2012.01.31 12:38:56Mille38

  Ezekkel mindig ott bukok el, hogy nem a legfontosabbat választom a listáról... Inkább a leggyorsabbat, a legkönnyebbet, vagy a számomra legizgalmasabbat.

  Másrészt én sem tehetem meg, hogy nem veszem fel a telefont. Az ügyfelek nem ezért fizetnek, hiszen szerződésben van, hogy elérhető vagyok; a férjem az összes telefonszámot végigpróbálja, míg valamelyiket fel nem veszem; ha meg a gyerekek hívnak, az nyilvánvalóan felülír minden mást.

 • 2012.01.31 14:11:29Dekatlon

  Képzeld el, ha elterjed!
  Csörög a telefon, nem veszem fel, pomodoróban vagyok, majd az 5 percemben visszahívom.
  .. De ő nem veszi fel, mert pomodóróban van, majd az 5 percében viszahív.
  :)

 • 2012.01.31 14:39:55gyorossyerno

  Jé, ha koncentrálok többet haladok a munkámmal. Szerintem kár volt ez egyetlen cikkecskébe sűríteni, egy cikksorozat kellett volna inkább.

 • 2012.01.31 14:39:55Before

  fagzal: hú, de frappáns... Sorold, milyen fontos teendői vannak egy kamionsofőrnek, ami miatt ilyesmire szüksége lenne. Egy tanár pedig baromi jól használhatja, mivel a munkájának egy részét (felét sem) teszi ki az órai tanítás, a felkészülés, anyaggyűjtés, dolgozatjavítás viszont abszolút beleillik a koncepcióba.
  Tényleg annyira fontos néhány embernek a "közszereplés", hogy olyan triviális hülyeségeket ide kell böfögni? Valóban a bányásznak, a pásztornak, vagy a kamionsofőrnek NINCS SZÜKSÉGE ilyesmire, sőt, a legtöbb embernek általában nincs, még akkor se, ha amúgy tudná alkalmazni a technikát. Esetenként, nagyobb projekteknél, vizsgaidőszakban viszont nagyon is praktikus lehet.

 • 2012.01.31 14:39:55R2D2 & C3PO

  Az e-mailekre és telefonokra is kell 25 perc. Érdemes a rögzítőre felnyomni egy szöveget, ha nem ér el, küldjön e-mailt, amit ekkor és ekkor megválaszolsz, sürgős esetben pedig hívhat 3:35-4:00 között.
  A szabad 5 percben a testi-lelki szükségleteket helyezném előtérbe (pl. pisi-szünet, kv-szünet valamint asztalon rendrakás), ide tutira nem tennék elmélyülést igénylő feladatot, mert egy emailre adandó válasz nem biztos, hogy megoldható ennyi idő alatt. (Pl. le kellene ellenőrizni egy adathalmazt, vagy kigyűjteni valamit, stb.)

 • 2012.01.31 14:55:13croc

  Remélem, arról nem fog tudósítani benke, hogy egy internetes kézikönyv segítségével megtanulta bekötni a cipőjét.

 • 2012.01.31 17:33:03blasiusii

  Elég olaszos mentalitás, ha nem tudunk valamivel 25 percnél többet foglalkozni :D ...ezt a "fel sem veszem a telefont" részt meg én sem tudom hova tenni...vagy az a civil csevegésekre vonatkozik? :))

 • 2012.01.31 22:34:46cousteau

  nekem bejött a pomodoro a napi időgazdálkodásomban. napi 12-14 értelmes produktív egységet meg lehet csinálni kis gyakorlással. A titok az, hogy meg kell tervezni a napi feladatokat és le kell bontani kis pomodoro egységekre.

  Mondjuk cca 1 éve először itt olvastam róla:[link]

 • 2012.01.31 23:31:08AutosVilli

  Kellett valami cikket köríteni a benne rejlő reklámnak,elég szarul sikerült.

 • 2012.02.01 01:23:08Tesztelo.hu

  "legszarabb feladatokat" - ezt talán kulturáltabban is meg lehetett volna fogalmazni, ha már egy újságról van szó és nem haverok közötti beszélgetésről...

 • 2012.02.01 03:17:39tea fan

  Before
  Szívemből szóltál.
  Értetlenkednek itten néhányan, hogy "de nem is igaz, hogy mindenki tudja alkalmazni" - nem hát. Olvasd el, gondold át, be tudod-e illeszteni a munkás hétköznapjaidba, illetve hasznos lehet-e neked. Ha a két kérdésre igen a válasz, használd, ha nem, nem.
  Tény, hogy kissé spanyolviasz-szagú a dolog, de talán az is elég, ha elgondolkodik rajta az ember, hogy hogyan hátráltatja magát a munkavégzésben.

 • 2012.02.01 09:38:15Robinzon Kurzor

  Nem arról szól ez, hogy bármit el lehet végezni 25 perc alatt, hanem hogy több kisebbet össze lehet vonni egy 25 perces pomodoroba, a nagyobbakat meg szét lehet vágni több részre.

  És igen, nyilván nem tudja mindenki mindenre használni ... tehát szar az egész?

 • 2013.03.04 15:15:37worldpeace

  14 hónapja használom, nagyon bejött. Akit gép elé köt a munkája, és több projekten is dolgozik egyszerre, nagyon hasznos. Csak ajánlani tudom.
  A cikkírónak meg: köszönöm, itt találtam rá a pomodoróra. :)

 • 2015.03.16 23:02:25sasfészek

  köszönöm

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta