#ÉLETEM

Top 10 zöldség, amelyből hazait vegyél!

2011. március 20., vasárnap 14:20

Valami frissre, zöldre, vitamindúsra vágysz, de nem akarsz kemikáliákkal teletömött, fólia alatt nevelkedett zöldségeket, gyümölcsöket enni. Mégis mit válassz, hogy ha a friss, hazai ízek közül választanál? Top 10 lista következik, receptekkel.

Fotó: Raquel van Nice
Fotó: Raquel van Nice

Nincs több kifogás, hogy nem kapsz friss zöldséget, gyümölcsöt a piacon. Nézz körül jobban, számos vitamindús csemege közül válogathatsz.

  1. Feketeretek: nem túl bizalom gerjesztő színe miatt hátrányos helyzetű zöldség, pedig csak a külseje miatt még ne hagyd ott a piacon. Hámozd meg, reszeld le, edd salátaként vagy frissen préselt levét keverd el egy pohár vízben és idd epehajtó, székrekedés elleni „koktélként”. Ha elkapna a tavaszi nátha, akkor próbáld ki ezt.
  2. Zeller: nyersen lereszelve ez a szintén nem szemet gyönyörködtető, ám igen káliumdús zöldség a Waldorf-saláta alapeleme, főzve krémlevesként jöhet jól egy csípősebb, szelesebb napon. Variálhatod almával is!
  3. Sárgarépa: reszeld le a salátádba vagy akár a szendvicsedbe, így már tettél valamit a szemeid egészségéért (kevés olajjal meglocsolva igazán hatásos). Porold le végre a gyümölcscentrifugát és almával (esetleg naranccsal) együtt préseld ki a levét, kiváló napindító válik belőle. A megmaradt rostokat se dobd el, azokat szendvicskrémbe vagy főzelékbe is felhasználhatod (természetesen előtte alaposan mosd meg, szükség esetén hámozd is le, de csak vékonyan).
  4. Cékla: ha csíkokra vágod, akkor kevés hagymával, almával máris kész a friss és vasban gazdag savanyúság az ebéd mellé. Ha nem szereted az ízét magában, almával, sárgarépával préselt levét ihatod. Meglepően édes, nemhiába használja az élelmiszeripar akár édesítőként is. Vigyázz, fog, így ne a fehér blúzodban vagy az abroszon állj neki a műveletnek. Válogatós gyerekeknek sütiként tálald.
  5. Karalábé: kicsit többet mutat a mérleg a kelleténél, de nem bírod ki, hogy ebéd előtt vagy után ne rágcsálj valamit? A sárgarépa, zellerszár páros mellé a karalábécsíkokat is bátran vesd be: ropogós, friss, lédús. A sós és zsíros nassok helyett igazi bikinibarát alternatíva!
  6. Káposzta: az igazi jolly joker, ami szinte minden magyar konyhában jelen van. Nyersen salátának kiváló, de tölthetsz bele sovány húsos, túrós keveréket, amit barnarizzsel vagy akár hajdinával lazítasz. Máris kész a light, tavaszi töltött káposzta.
  7. Póréhagyma: inkább hétvégi vagy munkaszüneti napokra javasolt, hacsak nem távmunkában dolgozol. Apróra vágva, friss sajttal, sovány túróval keverve ínyenc szendvicskrémet keverhetsz belőle. Hidegebb napokon pedig levesként kanalazd.
  8. Burgonya: nem, nem olajban sütve és nem agyonpürésítve, de héjában (tepsiben, kevés olajon) sütve vagy akár hasábra vágva és hasonlóan zsírszegényen elkészítve már inkább passzol egy bőséges zöldséges ebédhez/vacsorához. Emellett egy kiadósabb saláta alapja is lehet, majonézes tejföl helyett inkább csak fűszeres joghurttal.
  9. Alma: ha már unod így egyben, és napközben nem szeretnél a hámozással, csutkával bajlódni, tedd meg ezt még reggel és egy műanyag dobozban vidd magaddal felszeletelve a munkába. Indíts divatot belőle a munkahelyen, a kólaautomata helyett kérjetek almaautomatát, még a cég is jobban jár az egészségesebb munkaerővel.
  10. Körte: vidd magaddal uzsonnára vagy készíts belőle krémlevest, mártást vagy éppen dobd fel vele a vacsorádat. Sovány túróval töltve és kevés mézzel leöntve, majd a sütőben megsütve pompás desszertet kapsz.
Fotó: Gabriel S. Delgado
Fotó: Gabriel S. Delgado

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

A spenót fulladást is okozhat - a primőrök veszélyei - 2011.06.02.
A primőrökkel vigyázz, és ne egyél frissen permetezett gyümölcsöt. Zöldség- gyümölcskisokos.

KOMMENTEK

  • 2011.03.20 15:01:23Csokis

    Nem akarok nagyon szöszögős lenni, de március közepén milyen hazai almát lehet még kapni? Persze mindig lehet, még rosttartalma is van, de vitamin meg sav? Ilyenkorra az már rég eltűnt a balfenéken.

  • 2011.03.20 15:31:16poronyt

    egyél zsömlét kiflivel :-)

  • 2011.03.20 15:37:09gigicske

    az alma ha jól be van tárolva alig csökken a vitamin tartalma.
    A sárgarépa meg általában török.

  • 2011.03.20 17:10:07pozzi

    b

  • 2011.03.20 17:35:15magyar bucó

    Az alma és a körte mióta zöldség?

  • 2011.03.20 19:13:33Ronald

    Azért nem kéne túlspilázni azt a divatos sztereotípiát, hogy: "A külföldről jött zőccség az értelemszerűen szar".

    Egy fenét az - csak megint abba a hibába esünk, hogy megint: "Mi vagyunk a legokosabbak és mi vagyunk a legjobbak mindenkinél."

    Kár, hogy ezt jobbára csak mi tudjuk magunkról.
    De ez meg is látszik a helyzetünkön - úgy általában.
    .

  • 2011.03.20 19:46:57magyar bucó

    Ronald:

    A gond nem a külföldiséggel van, hanem azzal, hogy a "friss" árut két hete szedték a világ végén éretlenül és jól be is vegyszerezték, nehogy megromoljon, mire ideér. Olyan is.

  • 2011.03.20 19:53:56laci_52

    A fokhagyma és a lila hagyma kimaradt.

  • 2011.03.21 11:24:34XXXXXXX

    Monnyuk mifelénk ezek az eccerű zőcségek mind lengyelből meg csehből jönnek a multiboltba.
    a piacra meg a multiboltból.
    vidéken lehet jobb az élet.

  • 2011.03.21 11:27:42XXXXXXX

    krumpli van magyar is, csak az nulla vitamin és ásványianyagtartalmát végtelen mennyiségű keményítő és szénhidrátkombinációval kompenzálja, ami jó a kérődző állatoknak de nem ideális a vegyestáplálkozású embernek. keményen hízlal.

  • 2011.03.21 16:04:37Slaydo

    Na mert a marokkói krumpli csupa vitamin, nulla keményítő és szénhidrát. Észkombájn.

    Általában szarabb és drágább a magyar. (lol az ausztrál(!) hagyma mind egyforma méretű és tökéletes, a makói aminek fele kuka meg 2x drágább)
    De azért ilyen tévhitekbe ne éljük már bele magunkat

  • 2011.03.21 19:42:52magyar bucó

    A "makói" valószínűleg nem magyar, csak honosított. Tudod, ha itt csomagolják, akkor már ráírhatják, hogy magyar.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta