7 ok, hogy már ma este kezdjen el naplót írni

1991. június 13. egy csütörtöki nap volt. Felső tagozatba jártam éppen az általánosban, házi feladat már nem nagyon volt, a délutáni különóráknak szintén mind vége volt, de még otthon, Pesten rostokoltam, várva, hogy elteljen a maradék idő a nyári szünetig, és indulhassak le Balatonra. Az előző nap az Ollókezű Edward című filmet néztük meg a moziban, másnap volt az évzáró az iskolában, de pont aznapra nem akadt semmi program. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltam, hogy elkezdek naplót írni, és ezentúl életem hátralevő részében minden nap írok majd bele legalább egy mondatot. Azóta 23 év telt el, és a mai napig megtartottam a fogadalmat: egy kezemen meg tudnám számolni, hány alkalmat hagytam ki a 23 év alatt. Ma este is fogok írni, benne lesz, hogy megírtam ezt a cikket.

Nem lesz nagy sokk egy ilyen bevezető után, hogy pont én készítek összeállítást arról, miért is jó naplót írni – ha szerintem nem lenne jó, nem csinálnám már 23 éve. De természetesen nem várom el, hogy nekem higgyen az olvasó, alább mutatok több kutatást is, ami bizonyítja, hogy jót tesz, ha az ember rendszeresen leül, végiggondol, megfogalmaz és ír (én mondjuk feküdni szoktam). Íme 7 ok, amivel talán önt is meg tudom győzni, hogy már ma este kezdjen el ön is naplót írni – vagy ha régebben írt, de abbahagyta, akkor folytassa!

1. Egészség – Kezdjük rögtön azzal, amit a kutatások mondanak! Klikkeljen ide egy olyan tanulmányért, ami bizonyítja, hogy a naplóírástól jobb az ember pszichéje, sőt, testi egészsége is. Itt természetesen olyan naplóírásról van szó, amikor az ember kiírja magából, milyen traumatikus, stresszes vagy érzelmekkel telített élményekben volt része – szinte közhely, hogy ez segít a nehezebb helyzetek feldolgozásában. Ha az ember csak úgy leül és gondolkozik valamin, nem tud annyira jól fókuszálni, mint amikor le is írja a gondolatait. Ráadásul könnyebb túllépni a nehézségeken, ha látjuk, hogy a probléma ott van előttünk a papíron, oda letettük, feldolgoztuk és rácsuktuk a könyv fedelét.

shutterstock 144652934

Nyilván a naplóírásnak ez az alapvető jótékony hatása nem érvényesül, ha csak olyasmiket rögzítünk, hogy pl. milyen volt aznap az időjárás és mit főzött anyuka ebédre. De kizárólag ilyen témákról naplót írni annyira unalmas lehet, hogy valószínűleg senki nem bírja túl sokáig. Huzamosabb ideig naplózni csak akkor érdekes, ha az ember az igazán fontos érzelmeit írja bele a lehető legkíméletlenebb őszinteséggel. És ha még esetleg nem győztünk meg mindenkit, íme egy link arról, hogy a naplózást terápiaként is szokták alkalmazni.

2. Kreativitás – A Life Hacker azért is ajánlja a naplóírást, mert a kutatások szerint a kreativitást is serkenti az emberben. Ez elsősorban az írásbeli kreativitásra vonatkozik, tehát különösen sokat segít pl. nekem. Ki tudja, mennyivel írnék még bénábban, ha nem gyakorolnám minden este pár percig, hogyan kell (számomra) fontos dolgokat minél precízebben és (számomra) átélhetőbben leírni. De a kutatások szerint a naplóírás a memóriát is segíti, és arra inspirálja az embert, hogy új ötletek jussanak eszébe, akkor is, ha éppen nem történt/történik vele semmi eget rengető. Ha az ember egy elsőre szürkének tűnő napját jegyzi le, a leírás közben könnyebben észreveszi azokat a pici, de mégis izgalmas, szép vagy tanulságos mozzanatokat, amiket végül mégis érdemes megörökíteni.

3. Siker – A Harvard Business School hallgatóinál azt figyelték meg, hogy azok, akik rendszeresen naplót írnak, 22%-kal jobban teljesítenek, mint a többiek. Persze, itt semmi nem bizonyítja, hogy a sikert konkrétan a naplóírás okozza; de az magyarázat lehet, hogy aki képes folyamatos szorgalommal naplót vezetni, az ugyanezzel a szorgalommal többre viszi az iskolában is.

tk3s 20041112 clg g90 359

4. Önismeret – És most jöjjön egy olyan érv, ami számomra fontosabb a fenti háromnál. 23 év naplóírásból nekem a legkeményebb lecke az volt, hogy mennyire megbízhatatlan az ember memóriája. A fejünkben a múlt szép lassan átíródik – az még hagyján, hogy a világban történtekre másként emlékszünk, de arra is, hogy mi magunk milyenek voltunk.

Egy eklatáns személyes példa: három évvel ezelőtt a párom munkája miatt felmerült, hogy Svédországba költözhetünk két évre. Nagyon megörültünk, ki is mentünk, csodálatos élményekkel gazdagodva jöttünk haza, összességében egy lottó ötös volt az egész út. Hiányzik is mostanság Svédország elég keményen, ezért a múltkor úgy gondoltam, nosztalgiázok egyet, elolvasom a naplómból azt a részt, amikor először hallottunk a lehetőségről és izgatottan készültünk a kiköltözésre.

Elég nagy sokk volt azzal a bejegyzéssel szembesülnöm, amiben a lehetőség első felmerülésekor rögtön azt írom, hogy remélem, nem kapjuk meg, mert ki akar oda felmenni északra a magányba meg a hideg sötétbe. Utólag egyáltalán nem emlékeztem arra, hogy bár senkinek nem szóltam róla, de kezdetben belül elleneztem a Svédországba költözést – még szerencse, hogy ezt magamban tartottam, mert két gyönyörű évtől fosztottam volna meg magunkat. Meg persze ahogy egyre közeledett a költözés és megtudtam a részleteket, már nekem is megjött hozzá a kedvem.

Szóval a naplóírás segít annak elkerülésében, hogy fejben észrevétlenül átírjuk a történelmet. Annál tanulságosabbat meg egyszerűen nem tudok elképzelni, mint amikor az ember elolvassa a saját naplójából egy régi szerelemnek vagy szakításnak a történetét. Napló írása és visszaolvasása során úgy ismerheti meg magát az ember, ahogy semmi másból. Sokszor jut eszembe, hogy mi lenne, ha betörnének a lakásba és elvinnék az értékeimet. Az, hogy elviszik a tévét, a hifit vagy a laptopot, biztos fájna, a költségek is biztos nagyon rosszul érintenének, de igazán pótolhatatlan érték csak egy van a lakásomban: a 23 évnyi napló 23 kötete. Nagyon remélem, hogy ha egyszer betörnek, nem pont azt fogják elvinni.

5. Önfegyelem – Ha az ember fogyni akar vagy bármilyen más területen javítani szeretne az életén vagy a teljesítményén, elég jó ötlet leírni, hogy melyik nap mennyit haladt előre (vagy éppen hátra) az ügyben. Meglehet, hogy a kilókat folyton jegyző Bridget Jones miatt örökre nevetségessé vált a dolog ezen része, de a szakemberek továbbra is ajánlják. Ha ugyanis egy saját készítésű napló segítségével látjuk magunk előtt, hogy az idő múltával mennyit fogytunk/haladtunk előre, akkor ez a sikerélmény segít fegyelmezni magunkat a jövőben, és inspirál bennünket az elkezdett munka folytatására. De a hibákat is érdemes feljegyezni, ez segíthet abban, hogy ne kövessük el őket még egyszer.

shutterstock 98095520

6. Szabadság – Talán másnak ez nem olyan fontos, de számomra borzasztóan jó érzés nap mint nap visszatérni a naplóhoz, ahol tényleg abszolút szabadságban fejezhetem ki magam. Persze, ugyanilyen őszintén megnyílok máskor is, pl. egy beszélgetésben egy igazán jó baráttal, de a naplóírás meditációszerű szabadsága mégis más. Manapság a blogírás a naplóvezetés legnépszerűbb formája, sőt a facebookozás is felfogható a naplóírás egy fajtájának, de biztosíthatok mindenkit, teljesen más dolog úgy írni, hogy az ember tudja: ezt soha senki más nem fogja látni, csak a jövőbeni önmagam. Egy nyilvános blogon vagy egy közösségi oldalon önkéntelenül belekalkuláljuk, hogy ezt más is olvassa, látja, ezért pont az marad ki az egészből, amiért szerintem megéri naplót írni. Ön soha, sehol nem érezheti magát olyan szabadnak, mint amikor a mások számára olvashatatlan macskakaparásával korlátok nélkül fejezheti ki érzéseit egy fehér papírlapon. Természetesen próbálkoztam én is a blogírással, de aki rám hallgat, offline naplót vezet, olyat, amit papírra ír a saját kezével, tollal.

7. Visszakereshetőség – És a végére egy jelentéktelen, de azért vicces előnye a naplózásnak: egy csomó vitát egyértelműen el lehet dönteni a segítségével. Mert vannak olyan kérdések, amiket akármennyi guglizással sem lehet megválaszolni, és például családi összejöveteleken ilyenekből könnyen vita lehet. Miért is jöttünk el korábban '95-ben a nagybácsi esküvőjéről? Hova ment az osztály kirándulni harmadik gimiben? Melyik évben is voltunk először a Sziget Fesztiválon? Az ilyen viták jó részét a régi naplóbejegyzések fellapozásával simán letudhatja. És persze nem kevésbé érdekes, hogy bármikor megnézhetem, mit csináltam pontosan ugyanezen a napon egy, öt, tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt.

Írjon nekünk ön is!

Ön is próbálta már a naplóírást, esetleg mai napig rendszeresen ír? Önnek mi vele a tapasztalata? Írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt az Ego blogban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témán kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra