EGÉSZSÉG HÍREK

A nők immunrendszere eredményesebb a férfiakénál

2011. október 4., kedd 13:26

Vizsgálatok kimutatták, hogy a nők immunrendszere több betegséget, fertőzést képes legyőzni, ráadásul gyorsabban és hatékonyabban, mint egy férfiaké. Végre egy olyan brit kutatás, ami nem hülyeség.

A kutatók már régóta törik a fejüket azon, hogy a nők miért harcolnak eredményesebben a betegségek ellen, mint a férfiak - adja hírül a Dailymail. A tudomány számára már tény, hogy a nők jobban bírják a gyűrődést és hatékonyabban harcolnak a betegségekkel. Az is kiderült, a nők genetikailag úgy vannak programozva, hogy jobban ellenálljanak a fertőzéseknek, sőt, az olyan súlyos betegségeknek is, mint a rák. A titok a nőkben duplán szereplő X-kromoszómájában rejlik. Ez a kromoszóma szabályozza ugyanis a fehérjeszükségletet és felelős az immunrendszerért.

A férfiak szervezete kevésbé felkészült a súlyos fertőzésekre. A nők mellbedobással vezetnek a súlyos bakteriális fertőzésből történő gyógyulásban és a műtétek utáni felépülésben. Nem csoda, hogy a halálozási arányok tekintetében a brit nők várható élettartama 82, míg a férfiaké 77 év. Egyes szakértők úgy gondolják, akkora a különbség a férfiak és a nők immunrendszere között, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a diagnózis felállításánál sem, és így a kezelésnek is ennek megfelelően kell történnie. Egy terápiának vagy kezelésnek nemenként eltérőnek kéne lennie. Tehát bebizonyosodott, hogy a tesztoszteron és az ösztrogének hatással vannak az immunrendszer funkciójára is. A szakemberek most egy olyan gyógyszer kifejlesztésén fáradoznak, ami ezen a felfedezésen alapul és unisex módon szedhető.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta