Már műtét nélkül is gyógyítható a mióma

A szerencsések sosem hallottak róla, de a 30 feletti nők nagy része ismeri a miómát, vagy más néven jóindulatú méhizomdaganatot. Sokáig csak műtéttel lehetett megszabadulni tőle, de mára már más megoldások is szóba jönnek.

Senki nem tudja miért alakul ki, de a világon sok millió nő életét keseríti meg a méh jóindulatú izomdaganata, vagyis a mióma. Ez valójában egy simaizom daganat, ami azt jelenti, hogy elvileg bárhol kialakulhat a testben, ahol simaizom található, leggyakrabban mégis a fogamzóképes korban lévő nők életét nehezíti meg. A daganatok a méh felszínén, a méhfalban vagy a méhnyálkahártya alatt egyaránt kialakulhatnak, méretük néhány millimétertől gyakorlatilag bármeddig terjedhet. Sokáig csak műtéttel lehetett tőlük megszabadulni, de pár éve egy új és sokkal kockázatmentesebb eljárással is gyógyulhatunk. Ráadásul a TB is téríti, és még csak vágni sem kell hozzá. 

Szép új világ

A mióma kezelése eddig csak műtéti úton volt lehetséges, ami a daganat izolált kimetszésétől a méh teljes eltávolításáig terjedhetett. A műtétet általában hüvelyi úton vagy hasfalon keresztül végezték. Azon szerencséseknek akik az USA-ban, Németországban vagy Franciaországban élnek, szóba jöhetett az ultrahangos kezelés, valamint egy olyan, szintén műtét nélküli kezelés, ami most már itthon is elérhető: az embolizáció.

tk3s 56-mst 00207

Ez utóbbi, gyakran még a nőgyógyászok által sem ismert műtét mentes beavatkozásról dr. Harmat Zoltán a Pécsi Tudományegyetem radiologusa beszél. Pécsett eddig 600 embolizációt csináltak meg, a hatékonysága igen jó, és akik megcsináltatták szinte mind jó eredményekről számolnak be az erre alakult oldalakon.

"Azt, hogy mitől alakul ki a mióma nem lehet tudni. Az biztos, hogy az ösztrogéntúlsúllyal van összefüggésben, és általában a 20-40 éves korosztályt sújtja. 40 év felett a hormonális változások következtében a miómák mérete csökkenést mutat, de addig is sok nőnek keserítil meg az életét.

Magyarországon nálunk kezdték el először a mióma embolizációt. Az új eljárás kiválthatja a műtétet, és jóval kevesebb mellékhatással jár. A TB által is finanszírozott eljárást 5 éve alkalmazzák Magyarországon, a beavatkozást nem nőgyógyászok, hanem radiológusok végzik, és még vágni sem kell hozzá. A műtéttel szemben számos előnye van, gyorsabb a gyógyulás, kisebb a fertőzésveszély, a szervezetet nem terheli annyira, mint a műtét, és szinte mindenkinél elvégezhető. A beavatkozás során a könyökhajlatból katétert vezetnek a méhhez, ahol először megfestik az ereket, majd azokat elzárják. A gócok nem jutnak vérhez, így hamar elhalnak. A beavatkozás fél-egy órát vesz igénybe. Utána öt napon át kell antibiotikumot szedni, és menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalommal számolni kell néhány napon át."

Dr. Harmat Zoltán szerint a beavatkozás hatékonysága nehezen meghatározható, hisz valakinél egy kihordott terhesség jelenti a sikert, másnál az, ha a mióma nem növekszik tovább, hanem stagnál. Az eredmények minden esetre igen jók, 2-3 hónap alatt eltűnnek a korábbi panaszok. A felépülési idő pedig csak pár nap: a beavatkozás után a páciens másnap hazatérhet, majd 4-5 napos lábadozás következik.

Jelenleg Magyarországon csak a műtét és az embolizáció érhető el, és bár Franciaországban illetve Németországban magas frekvenciás ultrahanggal is kezelik a betegeket, a gépek magas ára miatt (500-600 millió forint) kicsi az esélye annak, hogy itthon ez a kezelés is elérhetővé válik. A hormonális kezelés pedig csak a 2 centiméternél kisebb méretű gócok esetében hatékony, és nagy körültekintést igényel. Szóba jönnek még a progeszteron tartalmú krémekért  is, de ezek jórészt csak abban segítenek, hogy a miómák mérete ne növekedjen.”

Ezért is várják sokan a Richter Gedeon Zrt. által kifejlesztett, a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére szolgáló Esmya® nevű új gyógyszert. Az Európai Bizottság február végén adta ki a tabletta forgalomba hozatali engedélyét, és előreláthatólag május közepétől lesz elérhető a patikákban.    

Amit a miómáról tudni kell

A nők 15 százaléka szenvedhet tőle, de a legtöbben a harmincas éveikben találkoznak vele első ízben. A szerencsések 8-10 százaléka nem észlel magán semmilyen tünetet, gyakran csak az éves nőgyógyászati kontrollon szembesülnek betegségükkel. Mások viszont fájdalmas, elhúzódó vérzéssel, vagy vérzéskimaradással egyaránt találkozhatnak, illetve korai vetéléseket és meddőséget is okozhat ez a jóindulatú daganat. Az erős vérzés miatt sokan szenvednek vérszegénységben, ami viszont több más szervre is kihatással van. Mivel pedig a mióma csak nő és nődögél, ezért okozhat vizelési panaszokat és húgyúti fertőzéseket is. Bár még nem sikerült megfejteni mi váltja ki a betegséget, de az biztos, hogy a hormonoknak nagy szerepe van benne. Az ösztrogének szerepe vitathatatlan a mióma kialakulásában, a progeszteron pedig jó hatással van a daganatokra. Ezt bizonyítja, hogy a terhesség alatt, illetve sárgatest-hormon kezelésre csökkenhet a méretük.

tk3s 1f560945

    Vannak akik a természetgyógyászati módszerekre esküsznek, saját tapasztalat alapján szóba jöhet az akupunktúra, a progeszteron tartalmú krémek használata, és az étrend változtatás is. Számtalan angol nyelvű könyv foglalkozik a mióma étrendváltásból adódó kezelésével, de ezt a módszert csak azoknak ajánlom, akik hajlandóak legalább fél évre szinte mindenről lemondani a gyógyulás érdekében. Természetesen emellett érdemes a lelki okokat is feltárni, és párhuzamosan kezelni a testtel.  

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek