EGÉSZSÉG

Akár a munkádat is elveszítheted: a migrén nem gyógyítható, csak kezelhető

2011. július 25., hétfő 19:16

A migrén a fejfájások egyik leggyötrőbb fajtája. Rohamokban jelentkező, súlyos, leggyakrabban féloldalas fejfájás, hányással, fény- és hangérzékenységgel jár. A tünetek extrém erősek lehetnek: gyakran több napra is teljesen munkaképtelenné válhat a beteg. Gyakori kiváltó ok lehet a légnyomásváltozás: az erős meleg-, illetve hidegfrontok vándorlása.

Egy ismerősöm évente több alkalommal szenved migrénes fejfájástól. Rettenetes görcsös fejfájás, hányás és többnapos ágyban fekvés a menetrend. Ebben az időszakban gyakran kérdezték tőle, hogy miért nem vesz be fejfájáscsillapító gyógyszert. Az érdeklődőt ilyenkor általában elküldi a pokolba… Sokáig kíváncsi voltam, hogy mitől olyan extra dolog a migrén, ez az érdeklődés egészen addig tartott, amíg személyesen nem érzékeltem, azóta csak abban reménykedem (minden egyes roham után, immár évek óta) hogy soha többet nem tapasztalom meg.

Hang, fény, szag - amikor semmi sem jó

A tünetek közé tartozik - az akár az elviselhetetlenségig fokozódó lüktető, pulzáló fajdalmon kívül - a hányinger, a hányás, gyengeség, a fény- illetve hangérzékenység, de olyan is akad, aki a szagokat nem bírja elviselni, és a tünetei még inkább fokozódnak. „Egyszer a nagymamámat látogattam meg, amikor migrénem lett. Annyit tudtam csak tenni, hogy lefeküdtem egy elsötétített szobában, és próbáltam túlélni. A nagyim nagyon igyekezett csöndben tenni-venni, de gondolta, hogy főz nekem valami finomat… a konyhából kiszűrődő illatoknak (olaj, hagyma, fűszerek, stb.) hála összehánytam a lakást” – emlékszik vissza egyik migrénes élményére Kinga 31 éves tanárnő. Munkavégzésre, fizikai aktivitásra (például az is elég, ha kisétál a konyhába) a beteg állapota rohamosan rosszabbodhat.

Van, akinek akár havi hat alkalom is összejön

A migrén általában pár órától akár három napig is tarthat, súlyosabb esetben teljes munkaképtelenséget okozva. A gyakoriság is igen széles skálán mozoghat: olyan mázlista is akad, akinek életében egyetlen migrénes rohama volt, de van olyan szélsőséges eset, akinek havonta akár 4-6 alkalom is összejön. Ez pedig akár több mint két hét, azaz egy fél hónap is lehet havonta. Ez a gyakori munkaképtelenség akár a munkahely elvesztésével is járhat - ha őszinték akarunk lenni, ez valahol érthető is, hiszen ki alkalmazna olyan embert, aki a munkaideje felében képtelen ellátni a feladatkörét. Ezen kívül jelentősen beszűkül a társas érintkezések száma, hiszen nem tud sehova elmenni, nem tud vendéget sem fogadni.

Migrénben tényleg a női a gyengébbik nem

A migrén túlnyomórészt a 20-as évek közepén, 30-as évek elején jelentkezik először, és háromszor olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál. Megfigyelték, hogy gyakran kapcsolódik a menstruációs ciklushoz, általában a menses előtt pár nappal jelentkezik, de itt is rengeteg kivétel akad. A jó hír, hogy a változókor beköszöntével a panaszok általában enyhülnek, illetve megszűnnek.

Migrénaura - figyelmeztető jelek

Akiknek már van gyakorlata, azaz rendszeresen találkoznak ezzel a kínzó, lüktető fejfájással, észrevesznek bizonyos figyelmeztető jeleket, mintegy megérzik. Általában a roham előtt egy nappal jelentkezhet gyengeség, érthetetlen rosszkedv, levertség, vagy paradox módon éppen indokolatlan kirobbanó jókedv, végtagzsibbadás, bizonyos ételek, mint például a csokoládé, édességek iránti fokozott vágy. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne vezessünk, mert fokozott a balesetveszély, nem meglepő módon csökken a koncentrációnk, lassul a reakciókészségünk. A betegek kb. negyedénél, a rohamot megelőző 10-20 percben villódzó fények, sötét foltok a látótérben, beszéd- és beszédértési zavarok jelentkezhetnek. Ez az ún. migrénaura.

Kiváltó okok: általában csak találgathatunk

A kiváltó okokkal kapcsolatban gyakori a találgatás, számtalan dolog kiválthatja, de van, amikor látszólag minden ok nélkül jelentkezik a migrén. Feltételezések szerint bizonyos gyógyszerek (pl.hormonális fogamzásgátlók, arra érzékenyeknél), a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek (bor, csokoládé, banán, kakaópor, érlelt, penészes sajtok), a koffein (energiaitalok, kávé, kóla), a túlhajszoltság és az ebből fakadó stressz, valamint alváshiány is kiválthatja a migrénes rohamot. Sokaknál a hirtelen időjárásváltozás (meleg- és hidegfrontok) okozhatja. Kiemelendő még a genetikai hajlam szerepe is.

A fejfájáscsillapítók nem segítenek

Csak egyéni, személyre szabott terápia jöhet szóba. Fontos tudni, hogy a migrén nem gyógyítható, szerencsés esetben a tünetek enyhíthetők, megelőzhetők. Gyakori panaszok esetén érdemes ún. fejfájásnaplót vezetni, amiben követhetjük, hogy mikor jelentkezik az aura, vagy egyéb jól ismert tünetek (pl. aluszékonyság), volt-e migrén idején frontátvonulás, vagy hirtelen időjárásváltozás, ettünk vagy ittunk-e olyat, ami kiválthatta a tüneteket, stb.

A hajlamosító tényezőket mindenképpen célszerű kiiktatni az életünkből, a provokáló élelmiszereket hagyjuk ki az étrendünkből! A stressz leküzdésében segíthet az időbeosztásunk újragondolása, valamint tanuljunk és alkalmazzunk stresszmentesítő technikákat (relaxáció, jóga, masszázsok, stb.). Gyakori migrén esetén mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, illetve roham esetén - már aki mozgásképes – keressünk fel egy fájdalomambulanciát. Gyógyszeres kezelés csak alapos kivizsgálás után jöhet szóba, az egyszerű fejfájáscsillapító tabletták nem segítenek (erős roham esetén úgyis kihányja). Ezért a tablettákon kívül kúpok, illetve orrspray vagy injekció formájában juthatunk enyhüléshez. Megkülönböztetünk megelőző – ha érezzük a migrén előszelét, akkor preventív jelleggel bevesszük -, vagy már meglévő migrén eseténrohamoldó gyógyszereket. Sajnos nem minden esetben használnak, de bármit is szedünk, a pihenés, az elsötétített szoba sosem elhanyagolható, nem kihagyható.

Fejfájástípusok

A migrénen kívül számos fejfájástípus létezik, ami megkeserítheti az életünket. Íme a leggyakoribbak.

A tenziós fejfájások a leggyakrabban előforduló fejfájások. A fajdalom típusosan kétoldali, nyomó, vagy szorító jellegű, és viszonylag enyhe vagy közepes erősségű, a migrénhez viszonyítva ezt nem kíséri hányinger, és mozgásra, munkavégzésre nem rosszabbodik.

A klaszter fejfájás intenzívebb, heves fejfájás típus. Súlyos, kizárólag féloldali fajdalom, amelyhez társulhat a fájdalom oldalán a kötőhártya bevérzése, könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, a szem bedagadása (szemhéj ödéma).

Amennyiben a vércukrunk lecsökken (2,2 mmol/l alá), felléphet az ún. hipoglikémiás fejfájás. Ez evés (illetve megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása) után gyorsan múlik. Szomjúságra is reagálhatunk fejfájással. Ha már egy ideje nem ittunk folyadékot, még a gyógyszer bevétele előtt igyunk meg 1-2 pohár vizet, és ha ennek ellenére 20 perc múlva még mindig nem csökkent a fájdalom, akkor vegyük be a fájdalomcsillapítót.

Lehetséges még hideg étel-ital (pl. fagylalt) fogyasztása után is fejfájás, de ez általában csak pár percig tart.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.25 20:19:24Kara kán

  Egy nagyon fontosat kifelejtettél:
  huzatérzékenység.

  Ez is a migrénhez, vagy inkább a homloküreg-gyulladáshoz hasonló tüneteket produkál.
  Most, hogy hidegfront van, nekem azonnal előjött, de akkor is előjön, miután autót vezettem, főleg, ha ment a légkondi.
  Olyan érzékeny lettem, mint a mimóza. Széltől, esőtől védeni kell magam, de a túlzott izgalomtól is, amelynek hatására a homlokom kiverheti a verejték, mert a felszáradó veríték hőt von el, és kezdődik a rémálom. Voltam már ideggyógyászhoz, csináltak röntgent, MRI-t...
  Az orvosok nagy buták. Felírt ez a buta liba Apranaxot, aszongya azt vegyem be, amikor rohamom van (havonta 3-4-szer is). Oszt ennyi. De hogy feltárjuk az okokat, és megszüntessük a bajt, na arra képtelenek. És még ők akarnak állandóan nagyobb fizetést, borravalót, elismerést stb. Holisztika? Nem is hallottak erről! Oknyomozás? Ez nekik kínai.
  Én elkezdtem a privát kutatást, de még nem csináltam áttörést.
  Mindenesetre, egy homlokpánt, netán sísapka, amelyet feltesz az ember autóvezetéskor, vagy huzatos helységben, jó ötlet. A fej melegen tartása jó dolog. Mi következik ebből? Most még nem árulom el. A nagyokos doktornő szerint hülyeség, szerintem meg ő a megtestesült hülyeség.

 • 2011.07.25 20:20:32Kara kán

  ...helyiségben...

 • 2011.07.25 20:26:06Kara kán

  A huzatérzékenység miatti fejfájás amúgy nem féloldali, hanem a homlok felett jelentkezik nálam. Általában nem okoz hányingert, de olyan is volt már.

  Ja, el ne felejtsem, a fej túlmelegítése sem jó, mert az pl. okozhat hányingert.

  Amikor rohamom van, akkor a fejem lázban ég, de annyira, hogy a szemem a hőtől teljesen kiszárad, főleg éjszaka, amikor ugye csak fekszik az ember, nem pislog, nem iszik vizet. Reggel amikor felébredek, ilyenkor olyan száraz a szemem, mint a csont. Van rá szemcseppem, azzal kezdem a napot.

 • 2011.07.25 22:43:08efi

  Hát, nem sámli. Akkor én még a mázlistánál is mázlistább vagyok, mert nemhogy migrénem, de soha semmilyen fejfájásom nem volt az eddigi 40 évem alatt.

 • 2011.07.25 23:31:09Subba Sógor

  [link]

  Vannak már nagyon jó szerek, érdemes elmenni rendes kivizsgálásra és kérni belőlük.

 • 2011.07.25 23:54:55poluri

  Egy vékony sapkám nekem is van migrénes rohamra, nyugtatólag hat a viselése. A huzat mellett a szemet terhelő túl erős napfény, a fejre huzamosabb ideig sütő nap is közrejátszhat. Kalap és napszemüveg jó megelőzés mindháromra. A leghosszabb migrénes rohamom előzményét elmesélem. A Balatonban hosszasan úsztam és ki is fáradtam, már elegem volt a vízből. Ekkor jöttek be a vízbe a gyerekek, akikre vigyázni kellett és játszottam is velük. Közben sütötte a fejemet a nap és a fény is zavaróan erős volt. Elég tompa voltam, amikor kijöttünk. Fürdés után, ahogyan előre terveztük, elmentünk bevásárolni egy hipermarketbe, ahol jegesre kondicionálták a levegőt. Eredmény: KO. Tanulság: a migrénes figyeljen a belső jelzéseire, ne akarjon mindenáron alkalmazkodni másokhoz. Jobb egy félórára kiszállni a buliból, mint három napig szenvedni egy szobában. (Folyt köv.)

 • 2011.07.25 23:56:00poluri

  (Folytatás.) A modern, szerotonin receptorokra ható rohamgyógyszerek nálam eleinte prímán működtek. Később hatástalanokká váltak, így felhagytam velük. Viszont azután tartósan megváltozott a migrén jellege. A fájdalom már csak enyhe vagy közepes szinten jelentkezett, a sorozathányás és a pocsék közérzet maradt. A munkámra katasztrofális hatással járt a migrén, csak olyan munkakört vállalhattam, amelynél nem volt gond a váratlan egynapos kiesés. Később egy egyébként migrénre nem indikált mini dózisban alkalmazott neuroleptikum oldotta meg ezt a problémát. Mivel a migrén általában délután-este jelentkezett, reggelre teljes ágynyugalom mellett rendbe tudtam jönni és addigra a gyógyszer hatása is elenyészett.
  Közben több éves orvoshoz járás, majd saját kísérletezés után megtaláltam azt a két gyógynövény alapú homeopátiás szert, amellyel sikerült enyhe szintre redukálnom a betegséget. Az egyik (féregűző spigelia) a baloldali, a másik (vérpipacs) a jobboldali migrénre hat nálam. Manapság inkább kevert jellegű fejfájásaim fordulnak elő és érdemben nem akadályoznak semmiben.

 • 2011.07.26 00:08:50Lfeco

  10 éves korom óta szenvedtem férfi ember létemre migrénben. Hidegfrontra rendkívül érzékenyen. Hidegre a fejem jobb első negyede, durvább melegfrontra a bal oldali rész fájt (orrdugulás, látótér kiesés, hányás, stb...). Lassan fél éve nem tapasztaltam meg azt a fájdalmat, amit havonta akár 4-6 alkalommal is át kellett vészelnem. Az ok nálam úgy néz ki egyszerű volt: magas volt a vérnyomásom. Amióta az orvosom által felírt vérnyomáscsökkentőt szedem, csak ritkán fordul elő enyhe fejfájás. Azt meg a reklámozott egyszerű szerek is oldják.

 • 2011.07.26 01:02:09nyuszmam

  Az idejet nem tudom, hogy miota szenvedeg a migrentol, de a quarelin tbl-tol szinte teljesen elmulik, de csak abban az esetben, ha idoben beveszem. Mivel havonta tobbszor is elofordulnak a rohamaim, igy volt idom megfigyelni, hogy latoterkiesessel kezdodik. Ilyenkor meg egyaltalan nem faj a fejem, csak azt veszem eszre, hogy nem latom a targyakat teljes terjedelmukben. Ha ilyenkor azonnal beveszek egy quarelint, akkor ugyan rosszul vagyok, - hanyinger, szedules, rossz kozerzet - ami lehet a gyogyszer mellekhatasa is, de a kibirhatatlan fejfajasom nem jon elo!
  Van megegy nagyon jo szer, a migren kup, amit sajnos en is csak ismeros reven tudok beszerezni. Ha valakinek van gyogyszeresz ismerose, az talan tud segiteni.

 • 2011.07.26 02:04:33petimegmondja

  @ nyuszmam:

  Nekem is pont így működik.

  24-éves koromban egyik napról a másikra köszönt be és 33-34-éves koromig fejfájás nem volt, csak a látótér-kiesés.

  Amikor jönnek a foltok, gyorsan quarelin be, szem lecsuk, lehetőleg sötét, csendes szobában fekve és kb. 1/2-3/4 óra múlva lehet tovább dolgozni.

  Kiváltó ok nálam a kialvatlanság+3-4 óra monitorbámulás. Ilyenkor menetrendszerűen jön.

 • 2011.07.26 02:44:02yoshi

  Ma már létezik hatásos módszer a migrénes fejfájásra, egy hideg fény kezelés www.repuls.blog.hu
  30 perc alatt elmúlik a görcsös fájdalom. Nem kell napokig szenvedni miatta. A kezelés azonnal igénybe vehető igaz csak Budapest és környékén.

 • 2011.07.26 06:29:20csipaka

  nyuszmam, petimegmondja:
  Nálam is :) Fél óra vagy 2 óra látászavar, aztán a fejfájás. Huszonévesen voltam 2 hétig kórházban és fél évig naplóztam, mire kiderült, hogy a fény okozza. (gyertya, fehér abrosz napsütésben,út melletti fasor napsütésben ...)Állandó napszemüveggel ki tudom védeni, illetve az az auránál mindjárt gyógyszer. De nálam sokszor az aura rosszabb, mit a fejfájás. Meg tudok őrülni a vibrálástól és a látótér csökkenésétől.:(

 • 2011.07.26 07:10:58Borcsika

  Gyakran van migrénes fejfájásom, és rapszódikusan jelentkezik. Van, hogy hetekig semmi, aztán egy hét alatt 2 is. Hátul, a tarkómból indul ki, féloldali erős lüktető érzés (lerobban a fejem búbja érzéssel). Addig nem múlik el, amiíg nem hányok (akár 2x, 3x is). Utána beveszem a gyógyszert (Advil forte, vagy Algoflex forte), és irány az ágy. Azt megfigyeltem, hogy általában éjjel 2-3 között szokott jelentkezni, arra ébredek, hogy meghalok a fájdalomtól ergo a preventiv gyógyszerbevétel+pihenés nálam kizárt.
  Régebben is volt, félévente, évente egy alkalommal, de amióta császármetszéssel szültem, azóta sokkal gyakoribb. Az orvos szerint a gyakoriság nagy valószinűséggel amiatt van, hogy korán keltettek ki az ágyból a spináris érzéstelenítés után. Lehet. Egy biztos, pokoliak azok a fájdalmak, de annyiból szerencsés vagyok, hogyha megvolt a hányás, utána 2-3 órával emberi formám van. Csak tompa vagyok, de az is néhány óra elteltével csökken.

 • 2011.07.26 08:29:49Roy

  Én is elég migrénes voltam Sokszor két- három napig is tartott, látászavarral, szédüléssel. Sok gyógyszert kipróbáltam, de elég kevés sikerrel. Végül véltlenül egy patikus ajánlására kipróbáltam a Saridont. Akkor jelent meg a forgalomban. Nekem tökéletesen bevált.
  Egy jó hirem azért van a migréneseknek. Az éltkor előrehaladtával egyre csökken a migrénes napok száma, és végül teljesen el is múlik.

  "nyuszmam"
  Szerintem egyszer ki kellene próbálni a Saridont, mint írtam nálam bevált, és akiknek ajánlottam azoknál is működött.
  A Qarelin nem a legjobb, mert barbamitikumot tartalmaz, ez pedig kábító hatású. Ez okozhatja a mellékhatásokat.

 • 2011.07.26 08:30:36yotty

  kinyitom a szemem, nem faj sehol, csak el van zsibbadva a nyakam es a fejem egy resze. Migren sehol. Volt olyan, hogy hogy egymas utan 3x kellett megismetelnem, mert sorozatban jott a lataszavar, de alltalaban 1x is eleg. A neha 1 napig is eltartó görcsök helyett most ezzel a módszerrel max 2-2,5 óra alatt kiallitom, vagyis elo sem jön!! Ha elojon valamit elrontottam. Beszeltem kozben, mozogtam, rosszul helyezkedtem el. Jelenleg 10-ből 9x sikerül. Gyógyszert nem vettem be migrén miatt 5 éve!!
  Ha kérdese van valakinek a yotty@freemail.hu-n elér!

 • 2011.07.26 08:40:44yotty

  Talán segit!!!

  14 éves voltam az első migrénemnél. Akkor még fingom sem volt, hogy ez migrén. Utólag....
  Nálam hál istennek mindig látászavarokkal kezdődik! Innen tudom, hogy fél óra múlva jön a görcs. Az elöttem szólók összes tünete megvan nálam. Eljöm a migrén ha:
  1, Megizzadok és megfázik a fejem
  2, Ha hajmosás után túl sokáig szárítom a hajam és áthevül a fejbőröm
  3, Ha kakaósat, paprikásat, zsírosat, tejeset, vagy bármi nehezet eszek üres gyomorra, vagy rendszertelenül eszek
  4, Ha sokat számítógépezem, vagy tévézek
  5, Ha huzatot kapok
  6, Ha stresszelek
  7, Ha a kocsiban a légkondi sokáig megy
  8, Ha front van
  9, Néha fogalmam sincs mitől

  Voltam ct-n, mri-n, szakorvosnál többnél. Semmi szervi elváltozás.
  Az elsőnél lebénúlt a fél oldalam. Több órán át tartott a görcsös fejfájás. Mindent kihánytam. Amit felírt a doki az 2 qualerin 1 suprastin. Aztan 2 kataflam. Semmi nem segitett, max elbódultam tőlük. Ez ment egészen 5 évvel ezelöttig. (most 34 vagyok)
  Aztán történt egy véletlen. Alvás elött kezdett el vibrálni a szemem. Nagyon fáradt voltam mégsem tudtam elaludni. Csak feküdtem nyugodtan és vártam az elkerülehetetlent. És amikor a vibrálás elmúlt nem jött semmi!!! Nem hittem el. Meg sem mertem mozdúlni, hátha akkor fog belenyilalni. eltel 1 ora és semmi. Nem jott elo kesobb sem.
  Innentől kezdve sok proba es migren után kifejlesztettem a következő módszert:

 • 2011.07.26 08:41:25yotty

  Amikor elkezd látászavarom lenni(20-25 percig) kersek egy fotelt, szeket, agytamlat... mindegyj csak ulni lehessen rajta es legyen olyan magasan a tamlaja hogy ha a fejemet hatrafele rahajtom, akkor a tarkomnal legyen a teteje. Szabalyosan erezzem, hogy nyomja a fejem hatul. Probalok ugy elhelyezkedni, hogy 30-60 percen keresztul kibirjam mozdulatlanul. Es ez a lenyeg! Nem szabad megmozdulni a legkisebb mértékben sem. Beszelni sem semmit. Teljesen megnyugszom,szemem becsukom, ellazulok, szivveresem lelassul, vernyomasom leesik. Ezt az allapotot fenntartom 30-60 percen keresztül és

 • 2011.07.26 08:42:25yotty

  miert minden 3. megy csak el!

 • 2011.07.26 08:43:14yotty

  remelem megfejtettetek a sorrendet

 • 2011.07.26 09:22:13Fue

  Nekem is volt, a családban is gyakori, nekünk az ergotamin nagyon jól működik - a fájdalmat lényegében kiszűri, a beszédzavar, látászavar zsibbadás, hányás stb. sajnos marad.

 • 2011.07.26 09:22:55Kábé

  Nekem 13 évesen jelentkezett először a migrén, hatásos gyógyszer híján csak a lehűtött vizes törölköző és sötét szoba segített... Aztán kb 8 éve bevettem a fájdalmakra egy Flector port mi baj lehet felkiáltással. Hihetetlen, de a fájdalmaim tőle egészen csillapodnak, csak a kezdeti migrént megelőző jelenségeket nem szűnteti meg - hiszen ez erős fájdalomcsillapító, igaz nem kifejezetten fejfájásra. Korábban nem tudtam migrén ideje alatt szinte semmit csinálni. A Flectorral most már simán végig csinálok egy munkanapot, igaz nem vagyok olyenkor túl proaktív, de legalább nem kell (beteg)szabadságot kivennem. Kissé gyógyszer reklámra hajaz a hozzászólásom, de nekem tényleg ez az egyetlen, ami segít.

 • 2011.07.26 09:28:53denimfire

  Akupunktúra!!! Nem akkor kell kezelni, mikor rádtör a frász, hanem egyszerűen el kell járni akupunktőrhöz jópár kezelésre, és lecsökken, vagy akár teljesen megszűnik a rohamok száma.

 • 2011.07.26 09:35:02Liv80

  Sziasztok!
  13 éves korom óta küzdök az áltatok is felsorolt tünetekkel, de csak 18 éves koromban derítették ki, hogy migrénről van szó. Ekkor került a kezembe a "Mit árul el a betegséged" című könyv. Ennek hatására életmódot és szemléletet változtattam, aminek köszönhetően a kétheti rohamok először kéthavonta jelentkeztek csak, majd már csak fél évente.
  A Quarelin nekem is bevált, a roham nagyon korai szakaszában, de sajnos előfordul, hogy nincs nálam, és nem is vagyok gyógyszerpárti. Ilyenkor Yotti módszeréhez hasonló dolgot alkalmazok, leülök, megnyugszom, nem pánikolok a közelgő rohamtól, és "kibeszélem" a migrént a fejemből. Tudni kell ugyanis, hogy a roham előtt az erek kitágulnak az agyban, és a roham tulajdonképpen az erek visszahúzódása normális állapotukra.
  Ezek nálam a megoldások, de inkább az elkerülés híve vagyok, stresszmentesen élni, amennyire ez megvalósítható, de a tudatosság a lényeg.

 • 2011.07.26 12:43:23Kara kán

  A szg. monitor is lehet ludas. Főleg, ha 70-nél kevesebb Hz a képfrissítése. A laptopok általában ilyenek. Én most rákötöttem a notim egy külső, 75 Hz-en ketyegő monitorra, és a szemem nem fárasztja annyira.

 • 2011.07.26 13:35:35efi

  Kara kán
  Ne terjesszünk valótlanságokat.
  A laptopok 60 Hz-es képfrissítése teljesen mást jelent. Ott egy képpont folyamatosan világít, amíg nincs benne változás, nem pedig mp-ként 60-szor ki, majd újra be. Mp-ként 60-szor nézi meg a videókártya, hogy kell-e rajta változtatni, de ha nem kell, ott nem oltja ki! Elárulom neked, hogy CRT 75 Hz-en sokkal rosszabb, mint LCD-n 60-on.
  Tipikus példája annak, hogyan lehet egy problémát valótlan okra kenni, csupán a hit erejével.
  Az a gyanúm, hogy van még pár ilyen eset fronttal, huzattal stb.

 • 2011.07.26 15:26:13Kara kán

  efike!

  Nagy puszi neked, ha vetted a fáradtságot, és kijavítottál. Már, ha igaz, amit leírsz...
  Nekem a külső monitorom és a notebookom képernyője is LCD, így elvileg mindkettő jó ilyen szempontból, de még alszom erre egyet. Ugyanis a CRT-nél sem kell kioltani a katódsugárcsövet...

 • 2011.07.26 15:29:35Kara kán

  Írtam még egy hsz-t, de eltűnt az éterben.

  Az volt benne, hogy szerintem sok nőnél a migrén oka a szexuális kielégítetlenség. Nincs igazam?

 • 2011.07.26 17:57:20efi

  Én nem tudom...

 • 2011.07.27 08:47:50Dreaman

  A Flector nekem is használ, a mai napig azt szedem, de sajnos kicsinálja a gyomrom, mert elég erős, maró hatású szer, a gyakori szedése fekélyhez vezethet, (ezt az orvosom mondta, de a betegtájékoztatóban is megtalálható). Így aztán most próbálkozok más fájdalomcsillapítókkal, több-kevesebb sikerrel.. pokolian érzem magam, ha elkap egy roham, de inkább nem panaszkodom, haverom édesanyja is migrénes, de nála egy erősebb rohammal kórházba kell mennie, és napokig benntartják...szóval én inkább örülök, hogy egy fél napos vegetálással megúszom..

 • 2012.05.29 16:14:16preparababra

  Nekem a quarelin az egyetlen, ami segít, bár ismerek olyat, aki a flectorra esküszik. Nem is tudom, mióta vannak nagyon durva fejfájásaim, csak a bal halántékomnál, mindig. Eddig szerencsére csak párszor jutottam el a hányásig, de magát a fejfájást és a vele járó "cselekvőképtelenséget" gyakorlatilag bármi kiválthatja, ezért nem tudok rá készülni, ráadásul még nem jöttem rá, mik azok a jelek, amik megelőzik a fájdalmat, hogy preventíve bevegyem a gyógyszert :(

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta