Forró iszappal a téli levertség ellen

Az iszap méregteleníti a bőrt és a szervezetet, gátolja az öregedést és idegnyugtató hatású is. Egy kezelés során leginkább ez utóbbit lehet megtapasztalni. Egy szlovákiai wellness-városban jártunk, amelyet nálunk korábban felfedeztek az arab vendégek.

Széttörtétek a mankót Pöstyénben, ugye? - kérdezte egy ismerősöm, amikor hazaértem a fürdővárost bemutató sajtóútról. Sajátos hangulatú wellness-városban jártunk, ahol széttörni a mankót /kirúgni a hámból nem szokványos kaland.

A vendégek jelentős része arab

A Vág partján található 30 ezres lakosú város - szlovák nevén Piestany - fő tevékenysége a gyógyturizmus, és részben az idegenforgalmi lobbik hatására a vendégek jelentős része arab, valamint izraeli. Természetesen oroszok és németek is nagy számban utaznak ide, de ők minden európai fürdővárosban jelen vannak.

Főként középkorúak és idősek kezeltetik magukat a város gyógyszállóiban, mivel itt mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyvizek találhatók. A több mint 60 °C hőfokú források ásványianyag-tartalma literenként 1500 mg, és megtalálható a kénes iszap is, amelyet többek közt a kopásos ízületi betegségek és gyulladások kezelésére használják.

Kerekesszékből bot

Ezért is lett a város jelképe a mankóját kettétörő férfialak, amelyet 1894-ben, Budapesten festett meg Heyer Artúr festőművész. “Néhány éve még kerekesszékkel jártam, azóta már bottal tudok közlekedni, és azon vagyok, hogy idővel erre se legyen szükségem”- magyarázta az egyik hotel éjszakai bárjában egy hatvanas, Dubaiból érkezett úr, aki évente néhány hetes balneoterápián vesz részt, és hogy a budapesti csoport iránti rokonszenvét kimutassa, egy zacskó diót ajándékozott nekünk.

A dió élettani hatásai

Ha már beszámolónk célja a wellness ismeretterjesztés, utánanéztünk ajándékunk jótékony élettani hatásainak. Eszerint ez a csonthéjas telítetlen zsírsavakban gazdag, ha magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után eszünk pár szemet, már az is segít normalizálni a koleszterinszintet, A dióban omega-3 zsírsav is található, ez szívvédő hatású (és Szendi Gábor szerint levertség ellen is kiváló).  Vértisztító hatása van, serkenti az emésztést, a kutatások azt is kimutatták, hogy csökkenti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. A rák megelőzésében is szerepe van, mert a benne található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak.

A hatvanas célközönség esti aktivitását tekintve a fürdőterápiák hatásában lehet valami, ugyanis a tánctér megtelt, és a nosztalgikus zenéket játszó zenekar a műsor végén a lelkesedést látva ráadást is adott. Pöstyén egyébként nem pezsgő éjszakai életéről ismert. A városban néhány étterem és söröző szokott sokáig nyitva tartani, valamint egy török tulajdonú pincekocsma, ahol kívánság szerint Youtube-diszkóra is van lehetőség, a pultosok és pincérek is szívesen vesznek részt a közös táncban.

Mintha felforrósították volna a Balatont

Visszatérve a gyógyterápiára, a városban jellemzően a szállodák wellness-részlegei az ismertek, ezek óriási komplexumok, rengeteg szolgáltatással. A masszázs itt valóban gyógykezelés, néhol fájdalmas. Masszőzöm rögtön rájött, hogy ülőmunkát végzek, és elmondása szerint két hónapnyi stresszt nyomkodott ki a vállamból húsz perc alatt.

A termálfürdők egy része itt a szokottnál melegebb, ezekben negyed óránál tovább nem ajánlott ülni. A forró iszapfürdőbe lépve elsőként olyan érzésem volt, mintha a Balatont felforrósították volna, itt azonban sűrűbb volt az iszapréteg a medence alján.

Az iszap fajtái

Az anyagukat tekintve az iszapnak több fajtája létezik: tőzeg, fango (vulkáni talajból származó, forró, ásványi iszap), szervetlen iszap, szerves iszap, keverék iszap (szervetlen és szerves anyagok egyaránt megtalálhatók benne), valamint mesterségesen előállított iszap. Ez utóbbira néhány helyen környezetvédelmi okból van szükség.

Az iszapot nemcsak reumás panaszok kezelésére használják, az ásványianyag-tartalma miatt méregteleníti a bőrt és a szervezetet, és persze pótolja a hiányzó ásványi anyagokat.  A benne található kén például gombaölő hatású, valamint befolyásolja a faggyútermelést. A gyógyászati célra használt iszap egy része jellemzősen szelént is tartalmaz, amelyik a szabadgyököket köti meg, így gátolva az öregedés hatásait, és tartalmaz vasat is, amelyik gyulladáscsökkentő hatású, és a bróm is jellemzően megtalálható bennük, ez pedig idegfeszültség-oldó hatással bír.

Egyszerűbben az iszap a bőrt regenerálja és feszessé teszi, közben a vérkeringést fokozza, így a közérzetnek is jót tesz. Egy kezelés alatt leginkább az utóbbi hatását lehet érzékelni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra