EGÉSZSÉG

Te tudod, mi van a szádban?

2010. november 13., szombat 15:27

Sokan nem tudják, milyen fogpótlást, tömést, gyökérkezelést alkalmaztak nála korábban, vagy milyen implantátum került a szájukba. A fogorvosok egy része törzskönyvezné a fogpótlásokat, amely számukra információ, a fog tulajdonosának pedig garancia lehetne.

Fotó: Ammar Abd Rabbo
Fotó: Ammar Abd Rabbo

Tudja-e, mi van a szájában? -  kérdezi a fogorvos részéről, miközben a megszeppent beteg  úgy ül a kezelőszékben, mint akit valami huncutságon kaptak. Valójában fogalma sincs, miért kérdez ilyet az orvos, és válaszolni sem tud rá. Egyszerűen azért, mert a legtöbben nem tudják, milyen fogpótlást, tömést, gyökérkezelést alkalmaztak nála, és milyen implantátum került a szájukba.

A fogorvos ezt soha nem puszta kíváncsiságból kérdezi. Alapos oka van rá - magyarázza Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog- és állcsont sebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője.

A fogkő és veszélye

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

"Az érdeklődés kifejezetten szakmai jellegű. Ugyanis nincs az a képzett és gyakorlott fogorvos, aki a sokféle kapható, forgalomban lévő, hazai és külföldi implantátumok közül felismeri ránézésre, hogy a páciens 5-10 évvel ezelőtt milyen fajtát kapott ezekből. Márpedig a javítás, a regenerálás és a csere is ennek alapján történik."

A páciensek általában a költségeket nézik, úgy gondolják, csak az ár tartozik rájuk, az összes többi pedig a fogorvosra. Gyakran évekig nem is mennek vissza kontrollra, csak akkor keresik fel a szakorvost, ha valamilyen panaszuk van. De egyszer eljön az "igazság pillanata", mert a legtökéletesebb implantátum sem tart örökké. És ilyenkor teszi fel a fogorvos a már említett kérdést: tudja, mi van a szájában? Mert minden implantátum javításához vagy eltávolításához más és más eszközre van szükség, tehát a beavatkozás sikere típusfüggő. Sajnos az implantátummal foglalkozó cégek gyakran tönkremennek, eltűnnek a piacról, szinte utolérhetetlenek, és a szükséges technikai eszközöket ilyenkor lehetetlen beszerezni egy javításhoz, cseréhez vagy pótláshoz.

Itt is a legolcsóbb a legdrágább

Ilyenkor ugyanis legtöbbször külföldi piacokon kell beszerezni a megfelelő "alkatrészt". A megoldás az lenne, ha a páciens minden beavatkozásnál tájékozódna, hogy mi kerül a szájába. "Ajánlani csak azt tudjuk, hogy a széles körben ismert és elfogadott, jól bevált technikát válasszák, ne dőljenek be a pillanatnyilag kedvezőbbnek látszó bóvlinak. Az igazi jó módszer az lenne, ha kártyát kapnának a betegek, amelyen szerepelne az implantátum valamennyi adata, vagy ha törzskönyv készülne a beültetendő pótlásokról. Ez átlátható helyzetet teremtene, és megkönnyítené mind a beteg, mind az orvos helyzetét."

Kocsira, órára és fogra garancia

Vannak olyan rendszerek, amelyeket külföldi, piacvezető cégek alkalmaznak sikerrel - plasztik kártyát adnak minden betegnek, amelyről leolvasható minden szükséges adat az implantátumról, és a későbbiekben ennek alapján a páciens bárhol a világon megkapja a megfelelő ellátást.

Fotó: Betsy Fletcher
Fotó: Betsy Fletcher

"Az egyértelmű, hogy az orvos felelőssége a beteg tájékoztatása az anyagokról, mi több, az alkalmazott technikákról is neki kell felvilágosítani páciensét. Ennek ellenére úgy gondolom, nem árt ebben a témakörben felhívni a betegek figyelmét, hogy követeljék meg a részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást. Ha autót vagy drága órát, híradástechnikai berendezést vásárolnak, ragaszkodnak a garanciához és a márka ismeretéhez. Ma, amikor a fogorvosi szakmában valóban csúcstechnikát alkalmazunk, és az árak is ennek megfelelően magasak, enyhén szólva is luxus, megengedhetetlen könnyelműség figyelmen kívül hagyni, hogy mi kerül a szánkba, és mire számíthatunk időtállóságát tekintve."

Fogas tévhitek:

1. A tejfog úgyis kihullik, nem kell ápolni

Nem igaz. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, már a fiatal megmaradó fogak is rosszul fejlődhetnek, arról nem is beszélve, hogy az alapos rágás és a tiszta beszéd (hangképzés) elengedhetetlen eszköze az ép fogsor.

2. A rossz fogak örökletesek

Nem egészen igaz. Mindenki a saját fogainak épségéért felelős. Ami örökletes, az a szuvasodás elleni védekezőképesség. Inkább attól függ, hogy mennyire segít a génjeinek: még a legjobb örökletes tulajdonságok is tehetetlenek a rossz fogápolási szokásokkal szemben.

3. A fluoridok nem fontosak

Butaság. A flourid védi a fogzománcot és megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok, védi a fogak felszínét és segít megelőzni a fogszuvasodást.

Tipp: jó, ha jódozott vagy fluoridtartalmú sóval főzünk, mert így evés közben megfelelő mennyiségű fluoridhoz juthat szervezetünk.

4. Az erős dörzsölés az alapos fogmosás titka

Épp ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mossa fogait, fennáll anak a veszélye, hogy a fogzománc "eltűnik", lekopik, valamint megsérül a fogíny, melynek során az visszahúzódik, s szabadon marad a fognyak. A különböző fogpanaszok kialakulása innentől kezdve csak idő kérdése. Tipp: kicsi, söprő mozdulatokat alkalmazzon fogmosás során a piros résztől haladva a fehér felé, tehát a fogínytől a fog felé. A helyes fogápolásról itt olvashat bővebben.

5. A fogfehérítés nem árt

Legyünk óvatosak! Az úgynevezett "bleaching" eljárás során kémiai folyamat megy végbe a szájüregben, mialatt megörténhet, hogy a fehérítő anyag a laza tömésekbe és a fogak közötti résekbe jut, károsítva az idegeket. Figyelem: a hidakat és a koronákat nem lehet fehéríteni, fél év után pedig a fehérítés hatása elmúlik.

6. Akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörték szétállnak

Kéthavonta ajánlott új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 %-kal csökken a sörték tisztító hatása. (Hazánkban csak hétmillió fogkefe fogy egy évben, ami egy lakosra vetítve átlagosan 0,8 fogkefét jelent. Nyugat-Európában 2-3 fogkefe jut egy emberre.)

Tipp: betegség (megfázás, herpesz) után érdemes új fogkefét venni, így elkerülhetjük az újrafertőződést.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.13 19:27:42victor vacendak

  Ez így OK, ha mondjuk implantátumról van szó, bár a piacon kapható termékek 95%-a ár tekintetében messze nem hasonlítható az órákhoz, autókhoz, tehát azok garanciális kondíciói nem érvényesíthetők.
  A tömések tekintetében pedig van-e értelme az amalgám vagy a kompozitok összetételét részletezni? Vagy a gyökértöméskor használt sealer komponenseit? Nem sok. Aki viszont kérdez, annak nagy valószínűséggel válaszol minden fogorvos.

 • 2010.11.13 20:31:05Répatorta

  A pótlásokról már kb. 18 éve adunk műbizonylatot a pácienseknek, ami tartalmazza a felhasznál anyagok gyártóját, összetételét, fogszínt...stb és egyben a garanciális dolgokat is.
  A kisebb kezeléseket (pl a tömések) felkerülnek a kezelési kártyára, de ott nincs részletes anyagleírás.
  Bár nincs rálátásom az ország teljes fogászati helyzetére, de mintha nyitott kapukat döngetnének.

 • 2010.11.13 20:43:16panka

  Victor vacendak: egy implantátum alaphangon 160 ezerbe kerül. Egy tízezer forintos cipőre már jár fél év garancia, pedig azt nem építik be a lábamba. Százhatvanezerért, különösen ha azt a testembe építik, vállaljanak már garanciát.
  Az órás összehasonlítást nem tudom, nekem még sose volt 160 ezres órám, minek?

 • 2010.11.13 21:15:46victor vacendak

  Panka: a cikkeben autóról, drága óráról volt szó, nem cipőről. Az implantátumokra mindenhol jár garancia, de más jellegű, mint a fogyasztási cikkekre, hiszen azok meghibásodása szinte 100%-ban a páciens "érdeme", tehát az orvost, vagy a gyártót nem terheli felelősség.

 • 2010.11.13 21:20:51victor vacendak

  panka: kiegészítés, az implantátumok között sok olyan márka van, mely alaphangon jóval száz ezer alatti...:-)
  Az árat, amit a beteg fizet kisebb mértékben az implant rendszer (csavar, felépítmény, labortechnikai alkatrészek, lenyomatvételi, gyógyulási fejek), nagyobb mértékben az orvosi díj képezi. Így mivel ez utóbbi nagyon széles skálán mozog, taláni olcsóbb, és drágább rendelőt, teljesen ugyan azon termék esetén is.

 • 2010.11.13 22:33:50panka

  victor vacendak: az mondjuk igaz, hogy a költségek jelentős részét a fogorvos (szájsebész, implantológus) viszi.
  Milyen garanciát vállalnak az implantátumokra? Nem törik el, de kilökődhet, például? Arra gondolsz, hogy magáért az anyagért vállalják a felelősséget, de ha a beteg szervezete nem jól reagál, az nem az ő bajuk? A fogorvos például vállal garanciát a munkájáért? Örülnék, ha leírnád.

 • 2010.11.13 23:03:17victor vacendak

  A kilökődésnek számos oka lehet. Az általánosságban használt titán teljesen szövetbarát, az anyagból következő kilökődést vagy inkább allergiát csak olyan csavarok esetében ír le a szakirodalom, mikor valami olcsó, márkáról van szó, mely a gyártási költségek minimalizálása érdekében tartalmaz más fémeket is.

 • 2010.11.13 23:03:47victor vacendak

  A kilökődéshez az orvosnak azon túl, hogy esetleg a csavar sterilitása kompromittálódik a művelet során, nem sok köze van (na jó, ha őszinték akarunk lenni, még elkövethet egy hibát, de erről a szakirodalom véleménye erősen megoszlik - általában nem szerencsés egy fog-egy implantátum vegyes megtámasztást alkalmazni, de több lecsiszolt fog között már lehet csavar is). Lehet rossz technikával dolgozni, de ez nem kilökődést okoz, hanem egyéb, súlyosabb problémákat (ideg/ér képletek megsértése stb.) már a műtét közben.

 • 2010.11.13 23:04:35victor vacendak

  A tényleges kilökődés gyulladás következménye. A műtétet követő első 5 hét kritikus, ekkor van csontátépülés a csavar körül. Ha ez zavartalanul lezajlik (ebben a fázisban a dohányzás a legkártékonyabb tényező, melynek tilalmát szinte senki sem tudja betartani, emellett fizikai munka, sport kíméletesen az első hetekben), akkor szinte biztosan eljut a páciens a pótlás behelyezéséig. Eztán jön a sok éven át tartó rendszeres kontroll időszaka.

 • 2010.11.13 23:05:05victor vacendak

  Általában hathavonta fogkő eltáv, szájhigiénés instruálás. Ugyan is innentől a rossz szájhigiéné, ugyanúgy, mint a saját fogakat, könnyen ki tudja mozdítani a csavart. A garancia (a csavar cseréjére vonatkozik, de az azon rögzített hídra, fogsorra nem) általában magában foglalja a beteg részéről a kötelező hathavi viziten való megjelenést. Az, hogy mennyi időre szól (1-2 esetleg 5 vagy több évre), rendelőnként változó.

 • 2010.11.13 23:06:01victor vacendak

  A blogmotor nem "járult hozzá", hogy egyben beírjam az egészet. Bocs.

 • 2010.11.14 08:36:26Írókéz

  Ezen a nyitott kapu döngetésén elgondolkodtam. Rendszeresen járok fogorvoshoz és bár csak a tömés illetve inlay volt a legnagyobb beavatkozásom, de soha senki nem 'terhelt' részletekkel, hogy akkor most mit is és hogyan.
  Talán ez az utolsó fogászat ahová már pár éve járok az, ahol választási lehetőséget adnak a beépített anyaggal kapcsolatban. Mondjuk itt sem a szakmai oldalt magyarázzák (nem is erre van szükség), hanem az ár - minőség összefüggéseit.
  Gondolom azért nem készül garancia vagy bármilyen igazolás az elvégzett beavatkozásról, mert e mellé számla is kellene...

  Ha van itt szakember: egy félmilliós implantátum beavatkozásból ha a legjobb minőségű anyagot használják, mekkora hányad lehet a fogorvosi díj? Vonjuk le az anyagdíjat és minden más fixköltséget.

 • 2010.11.17 20:35:54panka

  victor vacendak: köszönöm. A dohányzás tilalmáról nem is tudtam, ez a lehetséges páciensek számát rögtön kétharmadára redukálja. Egy dohányos nem tud betartani öt hét absztinenciát, hacsak nem nagyon elszánt. De mi van, ha mégis rágyújt, az mekkora rizikót jelent?
  Na jó, nem faggatlak tovább, csak tényleg érdekel a kérdés.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta