Nem tudsz lefogyni? - PCOS hormonzavar lehet az ok

A fogamzóképes korú nők körében ez a leggyakoribb endokrin betegség. Gyakran az elhízás, a diabétesz vagy a meddőség oka, miközben az érintett talán nem is tud róla. A PCOS népbetegség, de nem csak az elhízott, megerősödött szőrzetű, meddő nőt jelenti. A Webbeteg segítségével utánajártunk milyen tünetekre kell figyelni, és mivel kezelhető a probléma.

A PCOS mozaikszó jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

Az elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de emellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ban szenvedő nőknél. A PCO-szindrómás nők például hajlamosabbak a magasvérnyomásra és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

Férfi nemi hormon okozza

Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az androgén túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben. Ilyen panasz például a fokozott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik,  és szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhető az erősen pattanásos bőr és túlsúly is.

Meddőséget okozhat

Az "esztétikai" problémákon túl egyéb tünetek is jelentkeznek. A PCO-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy teljesen kimarad. A legtöbb nő emiatt keresi fel orvosát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre.

Hosszabb távon pedig meddőséget is okozhat. A szindróma nevét adó petefészek elváltozás ugyanis úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ez által lehetetlenné válik a megtermékenyülés. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.

Cukorbetegség is kialakulhat

Fontos tudni

Bár az inzulinrezisztencia fennáll, kezdetben a vércukor-szint nem feltétlenül tér el a normálistól, de az inzulin szint már emelkedett lehet. Ezért fontos, hogy a rutinszerű vércukormérésen túl az inzulin szintet is kontrollálja a vizsgáló orvos. A pontos diagnózishoz szükség van az ún. terheléses vércukormérésre, amikor egy pohár cukros víz megivása után, meghatározott időközönként vesznek vért a betegtől.

A betegség rendkívül változatosan zajlik. A számos lehetséges tünet közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik. A menstruáció rendszertelensége, vagy teljes hiánya, az elhízás, az aknés bőr, a szőrösödés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett számos anyagcsere eltérés illetve kóros laborlelet is színesítheti a képet. Ide tartozik a lipid szintek emelkedése, és a szénhidrát anyagcsere kisiklása. Mivel a test szövetei érzéketlenek az inzulinra, ezért azt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli, ez pedig kezelés nélkül cukorbetegség kialakulásához vezethet. Mindemellett az egymást követő ovuláció-mentes ciklusok miatt az ösztrogén szint is folyamatosan magas, ami hosszú távon hajlamosít a méh- illetve az emlőrák kialakulására.

PCO-szindrómám van?

Bár a férfi hormonok okozta külső "jelek" (túlsúly, szőrösödés, zsíros, pattanásos bőr) alapján is felmerülhetne a PCOS gyanúja, inkább az a jellemző, hogy egy nő a vérzészavarral, esetleg fogamzási nehézséggel keresi meg orvosát.

A vérvizsgálat, a hasi illetve hüvelyi ultrahang rendszerint elvezet a diagnózisig. A hormonszintekben (pl. LH- vagy luteinizáló hormon, férfi nemi hormon, stb.) általában nincsenek nagyon durva eltérések a normálishoz viszonyítva, sőt, ha valamelyik szintje jelentősen emelkedett, az a PCOS ellen szól.

PCO-szindróma korai tünetei

1. Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
2. Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
3. Sok kis ciszta a petefészekben
4. Aknés, pattanásos bőr
5. Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
6. Terméketlenség
7. Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus)
8. Hajhullás, esetleg kopaszosodás
9. Súlyproblémák, elhízás

A hormonkezeléssel a fogyás is megindulhat

A PCO szindrómát ma még sajnos gyógyítani nem lehet, de megfelelő készítményekkel minden tünete megszüntethető, csökkenthető. A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulin rezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása, illetve a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

Metformin

Az idén ötven éves gyógyszert annak idején az "időskori", ma 2-es típusúnak nevezett cukorbetegségnél vércukorcsökkentő hatása miatt kezdték alkalmazni. Amikor a metformin inzulin rezisztenciát csökkentő hatása kiderült, a cukorbetegség minden fajtájában elkezdték alkalmazni. A PCOS-betegeket pedig már tíz éve kezelik vele világszerte, sikerrel. Ugyanakkor, problémát jelent, hogy ez a gyógyszer sehol nincs hivatalosan cukorbetegségen kívüli alkalmazásra törzskönyvezve. (Hazánkban például kifejezetten tilos bármely gyógyszer hivatalos javallatán kívüli alkalmazása.) Másik probléma: a metformin terhességbeli használata. Terhesség vonatkozásában a gyógyszereket világszerte három csoportba osztják: A. terhesség alatti használata biztonságos, B. terhességben való biztonságáról nincs kellő adat, C. magzatkárosító. Az USA-ban és Ausztráliában a metformin B kategóriájú, vagyis alkalmazása terhességben nem tiltott, csak megfontolandó. A gyógyszertájékoztató viszont a terhességben és szoptatás alatt való használatát egyáltalán nem javasolja. Sok orvos ezért állíttatja le azonnal a megkezdett kezelést terhesség esetén, míg néhányan a 12. hétig engedik, s csak nagyon kevesen "hunynak szemet" a terhesség egész folyama alatti használatához.

Az inzulinrezisztencia kezelésére elsődlegesen a cukorbetegek terápiájában is használt metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják. Ez a gyógyszer általában pár hónap vagy fél év után kezdi kifejteni hatását. Jelentkezik az első spontán vérzés, szépül a bőr és megindul a fogyás.

Vannak azonban olyanok, akiknél a metformin szedése nem hozza meg a várt hatást, azaz nincs menstruációs ciklusuk fél év után sem, nem jön létre a terhesség. Ők kipróbálhatnak újabb generációs inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket, pl. a glitazonokat is.

Azok a hölgyek, akik nem kívánnak teherbe esni, csökkenthetik tüneteiket bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátlókkal is. A fogamzásgátló egyrészt mérséklii a méhnyálkahártya-ráknak a magas ösztrogénszint miatti fokozott kockázatát, másrészt segít a férfihormonok szintjének csökkentésében is. A ciklus mesterségesen előidézhető ún. progeszteron származékokkal is, melyek szedése mellett rendszeres megvonásos vérzés jelentkezik.

Akik viszont szeretnének teherbe esni, azoknak a klomifen hatóanyagú készítményt javasolja az orvos. Ez nem hormon, hanem az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy szedése alatt fokozott a veszélye egy nagyobb ciszta kialakulásának, szedését ezért ultrahangos megfigyeléssel kell követni. Ha a klomifen nem hatékony, egyéb olyan készítmények is kipróbálhatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve a petefészket stimulálják.

A gyógyszeres terápia mellett egyre nagyobb teret kap az életmód változtatás is, mellyel a cél az, hogy a beteg megszabaduljon súlyfeleslegétől. Számos vizsgálat szerint ugyanis a PCO-szindrómában szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában is képes a hormon egyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására, és segíthet az inzulinrezisztencia felszámolásában is.

webbeteg.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra