Veszélyes lehet, ha ezt az 5 élelmiszert nem mosod meg főzés előtt

GettyImages-854461566
Olvasási idő kb. 5 perc

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket jobb, ha főzés előtt megmosunk. Evidens, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket megmossuk, van, aki a húst is leöblíti, mielőtt megsüti vagy megfőzi, ám kevesen tudják, hogy van még számos olyan élelmiszer, melyek jobb, ha a csap alól mennek a fazékba.

Van, amikor a jobb ízélmény elérése miatt hasznos, hogy megmossunk bizonyos alapanyagokat sütés vagy főzés előtt, ám elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontból lényeges, hogy megtisztítsuk a hozzávalókat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

Avokádó, dinnye - vagyis aminek héja van

A legbiztosabban akkor járunk el, ha szinte mindent megmosunk, aminek héja van, és ez alól az avokádó és a dinnye sem kivétel, még akkor sem, ha a gyümölcsök héját nem esszük meg. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs héja növényvédőszereket, baktériumokat és számos egyéb kórokozót hordozhat, amelyek a feldolgozás, a csomagolás és a szállítás során kerültek rá. Miután nem a saját kezünk az első és egyetlen, amivel az élelmiszer a boltban vagy a piacon érintkezik, ezért nagyon fontos, hogy megmossuk a fogyasztást megelőzően.

Bár az avokádó azok közé az élelmiszerek közé tartozik, melyeknek a héját nem esszük meg, jobb, ha megmossuk a héját fogyasztás előtt
Bár az avokádó azok közé az élelmiszerek közé tartozik, melyeknek a héját nem esszük meg, jobb, ha megmossuk a héját fogyasztás előttWestend61 / Getty Images Hungary

Teljes kiőrlésű gabonák

Annak ellenére, hogy a gabonákat vízben puhára főzzük, a legtöbbjüket főzés előtt nem árt leöblíteni. Ugyanis az olyan gabonákat, mint a rizs, a quinoa vagy az árpa, alaposan le kell öblíteni hideg vízzel főzés előtt, hogy eltávolítsuk a felesleges keményítőt, szennyeződést és baktériumot. Ettől nemcsak tisztább, hanem puhább is lesz például a rizs, ami előöblítés nélkül a keményítő miatt nagyobb eséllyel ragad össze a főzés után. 

A quinoa nem lesz keserű, ha lemossuk főzés előtt
A quinoa nem lesz keserű, ha lemossuk főzés előttpjohnson1 / Getty Images Hungary

Talán kevesen tudják, hogy a quinoa minden magján természetes szaponinbevonat található. A szaponin egy olyan anyag, amely keserű ízt ad a quinoának, ha nem öblítik le, ezért fontos a felhasználás előtt tájékozódnunk, és a használati útmutatót elolvasnunk, hogy a forgalmazó cég a csomagolás előtt már előöblítette-e a quinoát, vagy nekünk kell azt főzés előtt elvégeznünk.

Savanyúságok

Ha nyersen fogyasztjuk a savanyú káposztát, a céklát vagy a gyöngyhagymát, nem feltétlenül fontos, hogy leöblítsük bármelyiket is. Ám, ha egy étel alapanyagaként használjuk fel, jobb, ha főzés előtt átöblítjük a savanyúságot. Így elkerülhetjük, hogy a főtt étel túlságosan savanyú vagy esetes legyen.

A töltött káposzta nem lesz túl savanyú, ha a harasztot és a gyalult káposztát főzés előtt átmossuk
A töltött káposzta nem lesz túl savanyú, ha a harasztot és a gyalult káposztát főzés előtt átmossukVajda Pierre / Index

Hüvelyes konzervek

Ha a főzéshez konzerv hüvelyeseket, például babot vagy borsót használunk, érdemes átöblíteni, mielőtt a serpenyőbe raknánk. Erre azért van szükség, mert a konzerv formájában kapható hüvelyesek gyakran sok tartósítószert, például sót tartalmaznak, melyek miatt akár túl sós is lehet az étel. Ez nemcsak az ízvilág, hanem az egészségünk szempontjából is problémás lehet. A hüvelyes konzervek mosása mindenképpen csökkentheti az ételek nátriumtartalmát.

Friss, előre csomagolt saláta

A leveles zöldek csokorban nőnek, ezért nagyobb az esély arra, hogy a szennyeződés, például a homok vagy a föld megbújjon a gyökér közelében. A legjobb, ha a gyökérvégével egy kicsit vízbe áztatjuk a salátafélét, amitől a szennyeződés fellazul, és nem marad a levelek között.

Bár a legtöbb salátakeverék általában megtisztítva és megmosva kapható, azonban nem árt, ha a fóliába vagy dobozba csomagolt vegyes saláta-összeállításokat, a rukkolát, a madársalátát vagy a bébispenótot fogyasztás előtt szitába tesszük, és megmossuk.

... és amit sose moss meg főzés előtt

A rosszul kezelt húsok és halak például a szalmonella vagy az E. coli baktériumok miatt könnyen ételmérgezést okozhatnak, ám ezeket nem lehet egy sütés vagy főzés előtti átmosással eltávolítani. A mosás sokszor pedig csak ront a helyzeten, mert ha valóban veszélyes kórokozók vannak a nyers húson, mosás közben a szétfröcskölt vízzel az egész konyhában szétszórhatjuk a fertőzést. A húsok öblögetése ráadásul ronthatja a hús minőségét. A hús megfelelő, kellő ideig tartó hőkezelése, vagyis a sütés vagy a főzés lesz az a folyamat, mellyel megelőzhetünk egy ételmérgezést. 

A húsok mellett a gombát sem kell megmosni felhasználás előtt, hiszen szivacsos állaga miatt könnyen felszívja a vizet, ami jelentősen rontja a gomba minőségét és állagát.

A szósz a keményítő miatt jobban rátapad a tésztára
A szósz a keményítő miatt jobban rátapad a tésztáraDronG / Getty Images Hungary

Vannak, akik főzés előtt vagy után leöblítik a nyers, száraz tésztát, ezzel azonban valójában eltávolítják a keményítőt a tészta külső felületéről. 

Ennek a keményítőnek azonban fontos szerepe van, hiszen ez segít abban, hogy a szósz, ami ízt ad a tésztának, minél jobban megtapadjon a tésztán. 

Miután a csomagolt tészta száraz termék, kicsi a valószínűsége annak, hogy olyan baktériumokat tartalmazna, amelyek élelmiszer-eredetű betegségeket, például ételmérgezést okozhatnak. 

Van néhány olyan japán módszer, amitől nemcsak egészségesebbek leszünk, de még a életünket is meghosszabbíthatjuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek