KEDVENCEK

Kétmillió kutya országa - dilemma a nevelés

2011. február 26., szombat 15:02

A kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. De őszintén szólva nem vágyom a tökéletes kutyára, aki most lépett ki egy kutyatáp reklámból. Kutyanapló, 3. rész.

1. rész: Hirtelen lett egy kutyám

2. rész: Hogyan tartsunk életben egy kiskutyát?

Mimi éppen egy hónapja van nálam, és eddig nem telt el úgy egyetlen nap sem, hogy ne kaptam volna valami “jótanácsot” a kutya tartásával, nevelésével kapcsolatban. Ha van rajta póráz, az a baj, ha nincs rajta, az a baj – ez a viccből ismert nyuszika esete a sapkával.

Kétmillió nevelési elv

Magyarországon a kutyák száma óvatos becslések szerint is megközelíti a kétmilliót, ez kis túlzással kétmillió eltérő véleményt jelent arra nézve, hogyan kell bánni egy kiskutyával. Két rossz megoldás van, ha vadul állítom, hogy csak én tudom, mi a jó a kutyámnak, vagy ha kapkodva próbálok megfelelni a tanácsoknak.

Egyetlen célt tűztem ki, hogy jól alakuljon a közös életünk, mindketten jól érezzük magunkat, és ha valamit nem tudok előzetes ismereteim alapján, egyedül megoldani, kérdéseket teszek fel. Nemcsak az egyes fajták eltérő temperamentuma igényel egyedi bánásmódot, hanem minden egyes kutya – a gazdikról nem is beszélve.

Nem szabad a kutyát okolni

Minden viszony más, a legfontosabb a türelem, az önbizalom, az önkritika és a humorérzék megfelelő arányú keveréke – éppen úgy, mint az emberi kapcsolatokban. A nagy különbség az, hogy a kutya nem érti a nyelvünket és nem tud tájékozódni a világunkban – nekünk kell mindent megmutatni neki, jó vezetővé kell válnunk.

Nem a nevelési módszerek határozzák meg, hogy ki lesz jó gazdi és rossz gazdi, csak egyetlen szabály létezik, nem szabad a kutyát okolni a problémákért, hiszen a kutya viselkedése minden esetben a gazdáján múlik. A kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Higgadt és megbízható vezetőnek lenni nagy kihívás. Nincsenek kötelező szabályok.

Nem etetem az asztalról

Én elutasítom a testi kényszert, de van olyan ismerősöm, aki egy kritikus pillanatban összeverekedett a kutyájával, és le kellett nyomnia ahhoz, hogy azután a kutya elfogadja vezetőnek. Én soha nem adok Miminek az asztalról enni, de van olyan barátom, aki elfelezi a szendvicsét a kutyájával, és emellett problémamentes a viszonyuk, a rangsor hibátlan. Valaki életében nem emeli fel a hangját, és mégis hallgat rá a kutyája, de találkoztam olyan párossal is, ahol a kutya csak akkor vesz bármit is komolyan, ha egy határozott, mély hang szólítja fel.

A nevelési útmutatók hasznosak, de nem szabad abba a hibába esni, hogy elvárjuk, hogy a folyamat végén ott áll majd velünk szemben a tökéletes háziállat. Őszintén szólva, nem vágyom a tökéletes kutyára, aki most lépett ki egy kutyatáp reklámból – Mimi a társam, akivel együtt fejlődünk, és folyamatos visszajelzéseket kapok tőle, hogy milyen állapotban vagyok épp. Ha jó kedvem van, ő is vidáman ugrabugrál, ha rosszabb passzban vagyok, csökken az önbizalmam, ő is nehezebben kezelhető.

Nem cél a tökéletes kutya

Nem lehet cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, sokkal inkább az, hogy tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal, és ez nagy lehetőség. Nem csak a mentőkutyák, nyomozók, terelőkutyák, vadászkutyák, vakvezetők segítenek nekünk – a hétköznapi “kedvencek” is felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Kutyát tartani nem azt jelenti, hogy feláldozom az időm egy részét azért, hogy életben tartsak egy kedves kis állatot. A tanítás sem trükkökről szól, hanem a kutya-gazdi kapcsolat elmélyítéséről, a sikeres kommunikációról. A kutya arra tanít meg, hogy bízzak az intuícióimban és magamban, mint egy falka vezetőjében.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.26 15:54:04pikula

  első, éljen az első kutyás tanácsadó

 • 2011.02.26 16:01:44multi84

  Akiknek van national geographic adójuk azoknak sz.tem már a tökük kivan a hogyan bánjunk a kutyánkkal műsorokból. :D

 • 2011.02.26 16:34:54ladybuksi

  több "kutyás" adóm is van és van olyan adás, amit már harmadszor nézek meg, mindig találok benne valami újat.
  Kutyával élni - ha figyelek rá - csodálatos dolog. Igaza van a szerzőnek, hogy a fő cél, hogy a kutya boldog legyen, összhangban a gazdájával. Ezt elérendő, jártam a kutyámmal kiképzésre, hogy megbízhatóan megtanuljon néhány dolgot, ami könnyebbé teszi közös életünket. Ezek közül a legfontosabbnak azt tartom, hogy minden körülmények között vissza tudjam hívni(pl. macskakergetésből), illetve minden körülmények között megálljon, ha mondom. Ezek alapfeltételei annak, hogy póráz nélkül sétálhassunk. Meg kell ismertetni sok-sok séta során autókkal, motorokkal kerékpárokkal, más emberekkel, hogy ezek jelenléte természetes, és ne kihívás legyen számára...

 • 2011.02.26 16:57:10Mr. Hilter

  Imádom a német juhászokat. Tényleg. Szerintem a kutyák között felsőbbrendű fajtát képviselnek minden szempontból.

 • 2011.02.26 17:40:57belepofázok

  a blondira gondolsz kedves adolf? felsőbrendű néphez
  felsőbbrendű kutya!

 • 2011.02.26 17:54:21bélasuska

  egyeltalán nem felsőbbrendű a németjuhász... van amire nem jó, van amire csak az jó..

  pl rendőrkutyának csak a németjuhász jó (kivétel talán néha a malinois) ... de már németjuhászban is nagyon kevés, ami igazán alkalmas a munkára, egyre kevesebb. Egyre gyengébb idegzetűek azok is, a legtöbb már lefossa a saját lábát néhány teszthelyzetben...

  szóval fajon belül is hatalmas különbségek vannak

 • 2011.02.26 18:21:05tökki

  A kutyatenyésztést is szabályozni kellene.
  Sok idióta hozzá nem értő, százával tenyészti a kutyákat anyagi haszonszerzés miatt, ezért van tele az összes menhely.
  Sajnos ebben az országban nincs kultúrája az állattartásnak.

 • 2011.02.26 18:28:56NateDog

  [link]

  KUTYAKIKÉPZÉS!
  Okleveles minősítéssel (Kutyakiképző és kiképzésvezető, MEOE Őrző- Védő Sportbizottság) kutyakiképzést vállalok az alábbiak szerint:
  - alapvető engedelmes gyakorlatok megtanítása
  - kölyökkutya tréning
  - növendék kutyák szocializálása, problémás kutyák esetén viselkedéskorrekció
  - őrző - védő feladatokra történő felkészítés, akár az egyéni igényeknek is megfelelően (területvédelem, személyvédelem, objektumvédelem)
  - munkavizsgára, tenyészszemlére, kiállításra történő felkészítés, vizsgáztatás
  Hívjon, ha bármilyen problémája van négylábú kedvencével, megoldjuk!
  Választható kiképzési módok:

  - Bentlakással:
  A kutya a kiképzőnél tartózkodik a kiképzés ideje alatt, a gazda a kiképzés végén megtekinti a kutya munkáját, majd ha az számára megfelelő, még további 5-10 közösen végrehajtott adaptációs tréning során kerül vissza a kutya véglegesen a gazda kezébe.

  - Időpont egyeztetéssel:
  a. Kiképzővel:

  A gazda a kutya teljes kiképzését figyelemmel kísérheti, majd a kiképzés végén minden alkalommal elviszi a kutyát. Ez körülbelül 20-30 perces elfoglaltságot jelent alkalmanként. 3-4 alkalom minimum szükséges
  hetente. A kutya a kiképzés során a kiképző kezébe kerül át, majd amikor elkezdi a kért gyakorlatokat pontosan végrehajtani, akkor kerül át ismét a gazda kezébe.

  b. Gazdával:
  A kutya kiképzését a gazda kezdi meg a kiképző instrukciói szerint és irányítása alatt, majd a kiképzés végén minden alkalommal elviszi a kutyát. Ez körülbelül 30-40 perces elfoglaltságot jelent alkalmanként. 3-4 alkalom minimum szükséges hetente. A kutya számára ez a legkevésbé megterhelő kiképzési mód.
  Elérhetőségek:
  [link]
  natedog@invitel.hu
  30/4837655

 • 2011.02.26 18:29:33BKV figyelő.hu

  Nekem egy Szibériai Huskym van, lassan 5 hónapja boldogítjuk egymást. Tudni kell, hogy mint minden északi kutya, ő is makacs, önfejű és akaratos, viszont annál jobban tanítható. Pl. a szobatisztaságra nevelés 2 hét volt. Fel kellett ismerni a jeleket, hogy mikor akar kimenni, és a második héten már az ajtóba ült, azóta elvétve fordult elő 1-1 becsuri, de semmi komoly. Én annak a híve vagyok, hogy amikor nagyon rosszat csinál a kutya akkor igenis rá kell sózni a valagára, hogy érezze, nem csinált jót. (Nem elverni kell és ütni, csak picit rácsapni, ahogy a kisgyereknek is szoktak). Erre igazából addig van szükség, míg a kutya fel nem fogja, hogy a gazdi a főnök. Utána már mindenben hallgatni fog rá, anélkül, hogy felemelné a hangját.

  Ül, fekszik, pacsi, marad, jöhet, helyére megy stb. vezényszavakat már tudja, nagyon hamar megtanulta, hogy az én kajámból ő nem eszik, csak az az övé ami a tányérjában van, az is csak akkor, ha nekem nem kell. (Nagyon jó nevelési módszer, ha előbb "mi eszünk" a kutya kajájából, és csak utána engedjük oda őt, ugyanis mindig a falkavezér eszik először).

  Nekem sem célom a tökéletes kutya. Ne legyen olyan, mint egy idegen. Legyen eleven, boldog, időnként rosszalkodjon. de ha arról van szó, hogy szólok valamiért, hallgasson rám.

 • 2011.02.26 18:47:45Pannon Puma

  NateDog

  ez biztos, hogy az a hely?

 • 2011.02.26 20:51:53tris

  persze hogy van kétmillió kutya - mivel ennél több kutyaszar van a városban minden nap.

 • 2011.02.26 23:17:29Irsai Olivér

  Cesar Millan for president!!!

 • 2011.02.27 10:24:49lionking

  Egész biztos voltam abban, hogy lesz majd egy (pár, vagy sok) troll aki felhozza a kutyaszar témát.
  Valószínű ők nem esznek nem isznak és nem ürítenek vizeletet sem székletet

 • 2011.02.27 10:38:38tris

  lionking

  de igen. WC-be.

  csak szólok, hogy nem muszáj otthagyni a kutyaszart, rohadtul utálja mindenki. ezért tartják primitív bunkónak a kutyásokat. Meg pl. azért mert kutyafuttatónak használják a közparkot de azt is tele szaratják, hogy a pár éves gyerek arccal tutira beleessen.
  Annyira primitív a nagyrésze hogy csak a komoly büntetés segítene - mint a bagósokat úgy kell egyre szigorúbban fogni őket.
  (a bagósok sem tudják megérteni, hogy ne füstöljenek már össze 20 másikat, akiket zavar.)

 • 2011.02.27 12:10:16lionking

  tris:
  Téged is csak a kutyaszar zavar.
  Már írtam kutyás témában másutt, de akkor újra leírom:
  A kutyák nem fertőznek, rendszeresen be vannak oltva és nem csak veszettség ellen - már a többség. Évente minimum egyszer orvoshoz is elkerülnek. Tisztán vannak tartva.
  ELLENBEN!!! Ami senkit nem zavar vagy csak azért mert nincs póráz és a végén gazdi, a városban a macska és a galamb /veréb ürülék.
  A fertőzések 90%-a ezektől származik, a maradék a csövesektől hajléktalanoktól.
  Ez ellen még senki sem kezdett kampányolni.
  Érdekes, hogy mért a normálisan tartott tiszta beoltott kutyák és gazdáik a célpontok állandóan.
  Bemész a boltba megfogos a kosár fülét, amit előtte akárki összefogdoshatott fertőző betegséget hordva.
  Beleteszed a kenyeret bármit, de honnan tudod, hogy elött nem emeltek-e ki belőle egy másik kosarat, ami meg azelőtt a földre le volt téve, míg a vásárlója válogatott valami árufélét? Aztán az a tiszta szép patyolat kőről nem szedi ám össze azt a sok mindent amit a vevők a talpukon bevisznek. Á.
  És akkor pont az a pár kutya számít?

 • 2011.02.27 12:41:36nekemnyafogj

  lionking,
  a kutyak egy eleg nagy resze bizny nincs beoltva. volt olyan, aki buszken meselte, hogyan szerez igazolast... :(
  es egyebkent te sem gondolhatod komolyan, hogy ha a galambok is odaszarnak mindenhova, akkor a kutyaknak is szabad. olyan nehez es faraszto dolog egy zacsiba felmarkolni a cuccost, es kidobni??? miert kell magyarazni minden oldalrol a dolgot, miert nem lehet egyszeruen osszeszedni???

 • 2011.02.27 12:55:52lionking

  nekemnyafogj:
  Ne ferdíts, nem ezt írtam.
  Hanem azt hogy nem értem ezt a nagy rettegést a kutyáktól.
  Persze össze kéne szedni. Ja
  És a gazdátlan macskák után, és a galambok verebek után ki szedi össze? És ezek fertőznek!! Nem a kutyaürülék. Szóóó nem éppen higiénikus beletrappolni, de az esély, hogy ettől beteg lesz valaki nagyságrendekkel kisebb, mint a többi említett állatétól.
  Állandóan mindenki a kutyatartóknak ront neki, pedig hányszor látom, hogy kulturált embertársak végzik a kerítés vagy oszlop mellett kis vagy akár nagydolgukat is a legkisebb zavartatás nélkül.Hogy több hete nem mosakodott, ápolatlan fazonok fekszenek ülnek ott, ahová Te és a többi a gyerekét viszi, vinné vagy közlekedés közben megpihenne széken, padon. De nem ülsz le mert elötte vagy akár éppen ott van egy ilyen hajléktalan, aki 100x rosszabb mint egy kutya

 • 2011.02.27 12:57:35tris

  Pár kutya? Hol élsz te? Ezt kár ismételgetned, ezt a baromságot.
  Macskaszart nem is látok! Kutyaszarral tele a város, nincs ember aki ne lépett volna bele, aztán szarszagúan kellett hazamennie vagy épp ahová igyekezett (orvoshoz, munkahelyre).
  És hiába oltott a kutya azért nem jó ha az ürüléke belekerül a gyerek szájába. Pl. azért mert egy csomó baktérium normálisan van jelen a belekben, de komoly fertőzést tudnak okozni szemben, szájban, fülben.
  Ja? :O
  Kosárba nem teszek semmit csomagolás nélkül - jó régóta már meg is szoktam. És hazatérve kezet mosok.
  Az a pár millió kutyaszar zavar - miért nem lehet felszedni???
  Neked hogy tetszene, ha az anyák meg eldobnák a kakis pelenkákat? Szerintem kevesebb pelenkás gyerek van mint kutya, de biztos vagyok benne, hogy idegesítene.

  Ilyen nehéz belegondolni?

  a többi problémát nem is mondom, mert hülye kutyás is van meg hülyegyerekes is, attól még nem mind az. De ezt a szarkérdést kicsit kevesebben veszik komolyan.

  Pedig minden ember utál kutyaszarba lépni, még legjobb barátod is - szerintem te is.

 • 2011.02.27 13:01:39tris

  én nem látom, hogy az emberek szarnak a közparkba, viszont annál több kutyát látok ugyanezt tenni. Semmi baj - csak néhány kis mozdulat felszedni.

  de hála nektek ma már mindenki tudja, hogy fűre lépni tilos :)

 • 2011.02.27 13:32:21lionking

  tris: sajnállak korlátol vagy..
  1 az igaz vesszen a kutyaszar
  Azért nem látsz macskát meg macskaszart, mert többnyire éjjel szarják tele meg pisilik össze a homokozót a játszótereken.
  A kutyások, meg még a leghülyébbek is, nem engedik pl a játszótéren a homokozóba csinálni, de még be sem viszik. Nem is lehet , de azt ki akadályozhatja meg, hogy a többi állat ne ott végezze a dolgát? senki.
  És még egyszer mondom, nem azt mondtam hogy nem terjeszthet bármi bajt egy kutya, csak azt hogy kisebb az esélye egy lakásban tartott tiszta kutyától amelyik oltva van meg FÉREGTELENÍTVE!! bármit elkapni, mint mástól.
  Az én gyerekem is a homokozóban gyűjtött be olyan vírust, amit a macskák terjesztenek és 10 gyerekből 9 belehal. Nekünk szerencsénk volt, ő volt a 10-ik...

 • 2011.02.27 13:40:48tris

  lionking

  te buta vagy sajnos. Ezért nem tudod megérteni, hogy az emberek utálják a kutyaszart. A szemedbe nem mondják de a barátaid is elítélnek érte.
  Nálunk már nincs homokozó a játszótéren azért mert a kutyások beviszik a kutyát - és láttam már azt is, hogy ott végezte dolgát két csúszda között.
  Ne legyél már olyan buta, hogy azt hiszed ha féregtelenítve van akkor a szar illetve a nyál nem fertőző.
  Vannak olyan bélbaktériumok amik a normál bélflóra részei, de komoly szemfertőzést okozhatnak.

  kérdezz már meg egy számodra hiteles embert erről, de légyszi orvos legyen, ne a haver kutyás.

 • 2011.02.27 13:51:53tris

  Remélem rohadt kemény pénzbüntetéseket fognak kapni a kutyások a jövőben.

  nem igaz már, hogy nem bírnak lehajolni.

  és ne terelj itt most nem a kóbor macskákról és galambokról van szó. Hanem a hanyag kutyatartókról, akik nem veszik figyelembe embertársaikat.

  ne takarózzál már azzal, hogy a kóbor macska is szarik - azt nem a te dolgod felszedni. A kutyádét igen.

  IGEN, A TE DOLGOD!!!

 • 2011.02.27 14:06:47pricspracs

  Nekem van kutyám, méghozzá a főváros kellős közepén. Örököltem őkelmét, és amit megígértem haldokló gazdájának azt megtartom, bármennyire is nehéz.
  Nálam jobban senki nem utálja a kutyaszart, és azokat az embereket, akik otthagyják. Lelkiismeretlenség a többi emberrel szemben, és nem utolsó sorban a saját szeretett ebével szemben is!
  Én az unalmas reklámújságokat méretre tépem, kicsit meggyűröm, és amikor a kutyus készülődik, alátolom, majd egy ügyes mozdulattal a kezemre húzott nylon zacsival felkapon, és összekötöm a zacsi száját, és már mehet is a kukába. Ez kb 10 mp. Ma reggel egy idegen kutya szarát is felkaptam, mert nem bírtam elnézni.
  Annyira mocskosak a járdák, hogy én az úttest szélén viszem a kutyát. Talán a gyerekeket is ott kéne vinni, mert Ők mélyen lent vannak a talaj közelében, és beszívják a száraz kutyaszar porát.
  Az emberek sem különbek, mint a kutyás gazdák nagy része, mert ők is teleszarják, és hugyozzák a várost. Amikor a ház falán kb. 80 cm. magasságában kezdődik a pisi, és kb. másfél-két métert folyik, hát az bizony emberi. De láttam én már homokozóban is emberi fekáliát, sajnos!!
  KUTYÁS GAZDÁK, EMBEREK!!! VIGYÁZZUNK A GYEREKEKRE!!

 • 2011.02.27 14:48:23Fahim

  tris!

  Teljesen egyetértek veled, elképesztő mennyiségű kutyaszar kerül az utcákra, jó lenne ha felmérnék a kutyatartók hogy felelősek a kutyájuk szaráért.

 • 2011.02.27 14:49:04Fahim

  Kutyaadó nem lenne rossz.

 • 2011.02.27 15:31:14Solveigh

  1 hete ment az én 10 éves kis jorkim az örök vadász mezőkre, hirtelen, a légcsö össze rogyhatott és egy epileksziás görcs elvitte. A család na és én alig tudunk napirendre térni,Nem tudunk könnyes szem nélkül rágondolni , vagy beszélni rola,egy tünemény volt.- Hogy uj- még nincs helye az ujnak a szivünkben.

 • 2011.02.27 15:59:23lionking

  tris:
  Sajnállak hogy nem bírsz kilépni az együgyű kutya(tulajdonos) útálatodból. Valamikor valaki nagyon megsérthetett, de akkor orvoshoz kéne fordulnod, és nem itt osztani az észt mert olyat neked sajna nem adott senki.
  Amúgy kutyaszart szedni NEM AZ ÉN DOLGOM !!!!
  Az én kutyáim nem nyilvános helyen intézik elég nagy a kert, de itt is csak 3 m2-t használnak erre a célra.
  Úgyhogy a kutyaszaros útálatod címezd már másnak, mert ember nem volt még aki Pesten az én kutyáim után lépett volna bármibe.
  Ráadásul úgy, hogy teljesen egyet értünk abban, hogy mindenki szedje már fel a saját kutyája után a szart.
  Mert pl egyfolytában erről papolsz nekem, de mutizzad már meg, hogy én mikor írtam azt, hogy az a normális, ha valaki nem szedi össze?
  Ez is csak azt mutatja, milyen korlátolt vagy és olvasási vagy szöveg értelmezési problémáid vannak.

 • 2011.02.27 16:01:06lionking

  Solveigh: részvétem. Tudom milyen nekünk már a sok év alatt 3 is elment... megszokni nem lehet csak beletörődni.
  De itt is igaz a mondás
  Kutyaharapást szőrével, azaz mihamarább egy új kedvenc, és gyorsabban múlik a bánat.

 • 2011.02.27 16:26:44kis.csillag

  A cikkhez szólok hozzá...
  Szóval, nekem hosszú készülődés után lett kutyám. Neki pedig hoztam egy barátot egy menhelyről. Együtt csavarogtak (át a kerítésen).
  Aztán meghalt a kutyám. És ekkor lett a kutyám a másik, aki addig a kutyám társa volt, tőlem csak a kaját, a vizet és a simogatást fogadta el.

  Azóta sem hallgat rám igazán. Csak a veszteség miatti szomorúságban egymásra találtunk.
  Én is sokat hallgatom, hogyan kellene "megnevelnem". Könyvet is kaptam, bemutató is van. Aztán hazamennek az okosok. Mi pedig ott maradunk ketten, nézzük és szeretjük egymást. De ő "csak" szeret engem, de nem hallgat rám...Szeretem ezt a is dögöt, és azt, hogy szeret engem!

 • 2011.02.27 18:49:57Rabyn

  A kaka témához: Az értelmesebbje felszedi, aki meg nem elég értelmes annak hiába papolsz nem fogja felszedni a kutyaszart. Én felszedem, a környéken a kutyások felszedik, DE van is 10 méterenként zacskótartós szemetes, mindig van benne zacsi is.

  Magához a témához: Több olyan ismerősöm is van, aki teljesen kiakadt, hogy a kutyám nem tud pacsit adni, nem tudja mi az az ül, fekszik, ugrál, pitizz.
  Nekik mindig elmondom, hogy a kutyám nem cirkuszi állat, csak azokat a parancsokat tanítottam meg neki, ami az életben maradáshoz kell, mint a gyere, marad, hozzad, megáll, megvár, nemszabad, nem, fúj, esetleg az üljél-re le leül. Ennyi. Ja meg ha azt mondom, hogy micsináltál??? Akkor tudja, hogy rossz volt.
  Szerintem sokkal többre nincsen szüksége egy szeretetből, családtagnak tartott kutyának.

 • 2011.02.27 20:42:59tris

  nálunk is van zacsis szemetes. Egyébként ha nem lenne is lehet tudni kutyasétáltatás előtt, hogy kaki is lesz.

  nem érzem feleslegesnek a papolást - egyszer majd szégyen lesz otthagyni, kb. úgy mint ma terhesen dohányozni (régen azért nyomták rendesen)

  azért hagyják ott sokan mert még nem érzik cikinek. Nem érik, hogy utálják őket érte. Hogy bunkó parasztnak nézik az emberek. Ezt úgysem fogja mindenki felvállalni.
  oké az öregek aki 30 éve nem hajolnak le érte már talán nem is fognak. De az új kutyatartóknak már ez kéne legyen a normális. És ez csak úgy lehet, ha a környezet nem nézi el, nem nézi jó szemmel ezt.
  Nálunk a parkban egyszer büntettek is, ezt kéne többször. Meg jó lenne ha a kutyatartás témában erről is szó esne a médiában.

 • 2011.02.27 22:23:57kemido

  Én összeszedem a kutyám után minden alkalommal, pontosan azért, mert nagyon cikinek tartom, hogy nyílvános közterületen piszkít, amit látnak az emberek, és akkor ott hagyni...szerintem nagyon kellemetlen. Úgyhogy nagyon bántó tud lenni számomra, ha valaki úgy ámblokk a kutyásokat szídja, mert az biztos, hogy minden ember, aki eldob egy csikket, vagy egy papírzsepit, vagy minden gyerek, aki eldob egy csokispapírt, vagy kiköp egy rágót az utcán, nagyobb ártalommal van a környezetre, mint az én kutyám!

 • 2011.02.28 11:38:40Mr. Hilter

  Nem kéne ennyit rágódni a kutyaszaron. Magától lebomlik, környezetbarát. Mihez képest sok? Az ország településeinek környékét, a természetet és mindent ellepő szeméthalmokhoz képest elenyésző. Először arra kellene haragudni, azt kellene megakadályozni és a szemetet igénytelen állat módjára a környezetbe kihordó barmokat egytől egyig börtönbe zárni. Ha ez megtörtént, lehet kezdeni a kutyatartók fegyelmezését. Véleményem szerint.

 • 2011.03.03 14:52:21pöndörödő macskafülszőr

  Ez a kutyus a fotón megdöbbentően szép, engem rabul ejtett, annyira teszik.
  Nekem is van két kutyám és hozzá két macskám is, mókás egy falka, az tény, sok munka van velük, de megéri, olyannyira, hogy most tervezzük a harmadik kutyus beszerzését:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta