ALAPKONYHA

Pénteki süti: dán csokis keksz

Piszke 2016. október 21., péntek 12:18

A fémdobozban árult, drága (és nagyon finom) vajaskekszet pillanatok alatt előállíthatjuk otthon is: csak egy pontos mérleg kell hozzá, és ha épp nincs csillagos végű formánk, megteszi egy erős nejlonzacskó, aminek az egyik sarkát levágjuk, hogy körülbelül egy centinél kicsit kisebb átmérőjű, kör alakú nyílásunk legyen.

DSC 0165
Fotó: Piszke

Ne tévesszen meg a kekszek látszólag nagy mennyisége: a könnyű, sütés után omlós édességből csak akkor jut a fémdobozba, ha jól eldugjuk. Mivel benne lévő cukormennyisége fix, ha édesebben szeretjük, kevés porcukorral szórhatjuk, mikor kész lett, de nincs akadálya annak sem, hogy egy kis olvasztott csokiba mártogassuk...

Vajas keksz már volt pénteki süti, akkor a világos verzió elkészítését mutattuk meg. Íme: világos dán vajas keksz recept itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodatorta, sütés nélkül

Ötvös Zsuzsanna 2016. október 20., csütörtök 19:07

Egy sütés nélküli, gyorsan összedobható torta mindig jól jöhet. 

 

A jó hír, hogy ehhez a tortához tényleg nem kell a sütőt bekapcsolni, a rossz hír viszont, hogy egy éjszakán keresztül hűtenünk kell. Megérni azonban ennyit várni erre a tortára: a kekszes alap kellemesen roppanós, a fehér csokis krém lágy-krémes, és a csoki édességét szépen ki tudjuk egyensúlyozni bármilyen bogyós gyümölccsel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors egytálétel: gombás krumpli

Katucikonyha 2016. október 18., kedd 18:50

Önállóan is megállja a helyét, de ha úgy érezzük, kiegészítésre szorul, azért egy szép szelet hús vagy akár egy nagyadag zöldsaláta is jöhet mellé.

Sajnos sütni kell, de jó hír, hogy nem sokáig, és hogy az eredmény kárpótol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit én főzök, az cigány étel, a nutellás keksz is

Mártonffy Zsuzsa 2016. október 17., hétfő 17:42

A roma gasztronómia még szűz terület Magyarországon. Tonté Barbara zenés cigánycsaládból lett fővárosi értelmiségi, a Romani Gastro blogon Budai Zsanettel közösen hagyományos roma recepteket gyűjtenek és osztanak meg, hamarosan megjelenik az első szakácskönyvük. Miért roma étel a halászlé és a töltött káposzta? Hány cigány éttermet bír el a magyar piac? Barbarával beszélgettünk.

Miért indítottál cigány gasztroblogot?

Olvastam egy romákról szóló egészségügyi tanulmányt, amiben elborzasztó mutatók szerepeltek. Körülnéztem a saját családomban, és minden mutató igaznak bizonyult. Elhatároztam, hogy szeretnék valamit tenni ez ellen, és innen jött, hogy egészséges ételeket mutassak be a romáknak, és bemutassam a hagyományos cigány konyhát a külvilágnak.

Egy évig dolgoztam a koncepción, aztán elmeséltem a barátnőmnek, Zsaninak (Budai Zsanett), hogy szeretnék egy ilyen blogot. Ő másnap hozott egy kakast, megfőztük, ez lett az első recept. Ez szépen mutatja a személyiségünket, én ötletember vagyok, nem végrehajtó, kifejezetten lusta, van egy komoly kezdeti energiám, ami nagyon gyorsan elfogy. Zsani pedig a tettek embere, és nagyon kitartó.

Ezért működik szépen a blog, mert annyira különbözőek vagyunk, de közben imádjuk egymást, és nagyon jól tudunk együttműködni.

Milyen a roma konyha?

Amit a többségi társadalom cigány ételnek gondol, azok a 18. századi paraszti konyha fogásai, egyfajta szegénykonyha. Nyáron bőség volt, januárra minden elfogyott, akkor jött a böjt, aztán a húsvét. Ugyanezt a ciklikusságot figyelhetjük meg, ugyanazokhoz az alapanyagokhoz jutottak hozzá. Ami a különbség, hogy van néhány recept, ami a természeti és vándorló életmódra utal. Nálunk is megvan a természeti népek kovásztalan kenyere, ez a bodag vagy vakaró, de számos más neve is van.

Ez a szegénykonyha nagyon rímel a most divatos fenntartható gazdálkodásra. Sokat használunk csontos húst, belsőségeket, az állat minden részét felhasználjuk, nem lehet mindig csak csirkemellet enni. Ez a fenntarthatóság irányába visz. Találtunk nagyon archaikus kölesrecepteket is a roma konyhában. Ezek felkutatatlan területek.

Ami még jellemző, hogy az évszázados szegénység hozott egy eszközhiányt. Egy cigányasszonynak nincs krumplipucolója, fokhagymanyomója. Én szinte vágódeszkát se használok, anyukám a krumplit is kézben pucolja, ott is vágja fel. Emiatt nagyobb darabok a falatok. A mennyiségek is nagyok, sokat főzünk.

A cigány családnál úgy kell főzni, hogy napi egyszer tudsz enni, annak másnapig tartani kell. Hiszen ha vándoroltak, tízre volt tűz, délre megfőztek, se mód, se pénz, se lehetőség nem volt a napi többszöri étkezésre. Nagyon jellemzőek a nyílt tűzön készült, bográcsos étkek, grillkezdemények. Fűszeresebbek, csípősebbek is az ételek, a hagyományos cigány konyha nagyon kevés fajta fűszerrel dolgozik: sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával. Jellemző a lecsós alap. Egytálételek készülnek, babos, tésztás, húsos fogások, hogy lakjál jól, és bírjad másnapig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: egyszerű, de tökéletes diótorta

Ötvös Zsuzsanna 2016. október 16., vasárnap 12:22

Itt az ősz, itt a diószezon, ez pedig egy igazi diórajongóknak való ez a torta, ugyanis nemcsak a krémbe kerül darált dió, hanem a piskótába is. 

A diót érdemes megpirítani száraz serpenyőben pár perc alatt, így sokkal karakteresebb, intenzívebb ízű lesz a tortában. A piskótát akár egy-két nappal korábban, előre is megsüthetjük.

További diós sütemény recepteket a linken talál, ahol még 20 kedvencünket gyűjtöttük össze..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nappal a nyitás után már be is zárt Vajnáné fánkozója

Szűcs Gyula 2016. október 15., szombat 12:34

Pénteken óriási médiaérdeklődés közepette nyílt meg Vajna Tímea fánkozója, az Arany János utcai Mr. Funk, szombatra virradóra azonban "váratlan technikai okok miatt" már nem nyitott ki az üzlet. A vezetőség erről egy Facebook-posztban tájékoztatta az édesszájú vevőket:

Korábban egyébként 1100-1100 darab ingyenfánkot is beígértek szombatra és vasárnapra, de a Facebook-tájékoztatás szerint ezt az akciót a nyitás után újból meghirdetik majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nutellafüggő? Próbálja ki ezt!

Katucikonyha 2016. október 15., szombat 10:30

Mogyorókrémet csináltunk már házilag, ami persze jobb, mint a bolti nagytestvér. De kicsit macerás, nehéz elérni a tökéletes állagot. Viszont itt a megoldás! Ez még annál is könnyebb, hiszen a natúr kesudió héját nem kell kapirgálnunk, elég csak bedobni az aprítóba. A végeredmény nagyon finom, és a gyereknek is nyugodta(bba)n adhatja. 

A szuperegészséges kesudió mellé egy kevés nyírfacukor és kókuszzsír kerül, így az alakunk miatt sem kell annyira aggódnunk. A kesudiónak magában is elég édeskés íze van, a zsírtartalma pedig kevesebb, mint más dióféléké, sőt tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nem is magyarázom tovább, próbálja ki! Az adagot nyugodtan sokszorozhatja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: karamelles-diós korongok

Piszke 2016. október 14., péntek 17:08

Ne tévesszen meg senkit az aprócska méret: rengeteg csonthéjas a tésztában és a töltelékben, a vajjal sem takarékoskodtunk, és bár nem mondható, hogy egyenként sok cukrot tartalmaznának a tortácskák, azért összességében ebből egyszerre egynél többet elég nehéz magunkhoz venni.

DSC 0029 (1)
Fotó: Piszke

Kicsit olyan, mintha valami népszerű bolti karamelles csokiszeletet ennénk, csoki nélkül, na és persze szuper házi kivitelben. A csonthéjasokat lehet variálni, elfér benne a mogyoró vagy a vágott mandula, pekándió vagy más egzotikusabb dióféle is, de akár a szimpla (sótlan) földimogyoró is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajnáné fánkozója minden közpénzt megér!

Dívány 2016. október 14., péntek 13:12

Pénteken 10 órakor nyitott meg az Arany János utcában Vajna Tímea legújabb vállalkozása a csodálatos nevű Mr. Funk. Az esemény marketingjét nem bízták a véletlenre, még a TV2 híradója is foglalkozott a témával, persze nyilván csak az esemény hírértéke miatt. Azon is látszik, hogy igazi családi kisvállalkozásról van szó, hogy Vajnáné korábban elárulta: szakácsaik "és Andy közösen alakították ki a receptúrát". 

De ha ez nem lenne elég, ingyen fánkot ígértek minden Facebookos érdeklődőnek és jelentkezőnek, ami nem kis vállalás, mert péntek reggelig 2400-an jelezték érdeklődésüket és 1500-an a részvételt. Mi lesz ebből? Maga alá temeti a fánkozót a roham? Vagy úgy jár Vajna asszony, mint Jamie, akinek a megnyitójára senki nem volt kíváncsi? Elmentünk megnézni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ebédmenük az igazán jó helyeken

Divany.hu 2016. október 13., csütörtök 11:22

Menő éttermekben enni sok ember szeret, ám azt kár tagadni, hogy ezek a helyek nem olcsóak. Szerencsére nem csak a 8-12 fogásos degusztációs menüre lehet benevezni ezeken a helyeken, hanem gondoltak azokra is, akik ebédidőben szeretnének fogyasztani, mérsékeltebb áron. Ez mindenkinek megéri, a tulajdonos pénzt keres, a személyzet termel, a vendég pedig jókat ehet. Korábban már megnéztük, hol ehet jókat, de azóta számos átrendeződés volt a piacon, helyek zártak be, és nyíltak újabbak, séfek cikáztak a házak közt, szóval zajlott az élet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütés nélküli édesség: kókuszos túrógolyó

Katucikonyha 2016. október 12., szerda 17:46

Villámgyorsan, akár gyerekkezek segítségével is összedobhatja ezeket a golyókat, uzsonnára már ehetik is. Ha szereti a kókuszgolyót, ez is be fog jönni!

Szereti a kókuszt? ITT talál 20 receptet, a túrósokért pedig IDE kattintson! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk: rántott hús liszt és zsemlemorzsa nélkül

Dina 2016. október 11., kedd 10:54

Megmondom őszintén: élek-halok a rántott húsért. Majdnem minden vasárnap a szülőknél ez volt a menü, és már a nyál is összefutott a számban, amikor megéreztem az illatát. Így amikor diétába kezdtem és hazalátogattam a szüleimhez, dilemmába kerültem: liszt, tojás, zsemlemorzsa, bő olaj... Nem éppen diétás alapanyagok! Így hát kerestem egy olyan receptet, ami kicsit más, de egészséges rántott húst ígér, így akkor sem kell lemondania róla, ha diétázik. Elkészítettem, és megmutatom, mi lett a végeredmény!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most kiderül, tényleg finom-e a zöldséges brownie

yuka 2016. október 10., hétfő 14:13

Egyre többen esküsznek rá, hogy a brownie zöldséges változatban is működnek, ám valószínűleg még többen vannak a kétkedők. Leteszteltük, milyen a csokis süti, ha céklás, vagy cukkinis!

A brownie-őrület pár éve épp lecsengeni látszott, amikor elkezdtek feltűnni a zöldséges változatok. Elsőre kétségkívül nagyon bizarrul hangzik, hogy süssünk brownie-t céklával, brokkolival, cukkinivel vagy karfiollal, de a répatorta, vagy a sütőtökös pite is pont ugyanilyen bizarr ötletnek tűnt annak idején.

És akár egy kétségbeesett anyuka tett rá kísérletet, hogy megegye végre a gyereke a céklát, akár az egészségesebb brownie változatot keresők kevertek először zöldséget a csokimasszába, végül nem csak ők, de mindenki jól járt vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a hatodik íz, ami miatt annyira imádjuk a pizzát!

Dívány 2016. október 9., vasárnap 11:48

A szénhidrátokért mindenki rajong: pizza, tészta vagy sült krumpli – egyszerűen képtelenek vagyunk lemondani róluk. Eddig úgy tudtuk, hogy öt íz van, amit az ember érzékelni tud – a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az unami –, ellenben egy új kutatás szerint nagyon úgy tűnik, hogy lehet egy hatodik is. Igen, korábban is volt szó arról, hogy bővült a kör, de ez most más. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Enne fagylaltot egy hal szájából?

Menő/Ciki

moana 2016. október 8., szombat 11:32

Ismeri a taijakit? Nem? Nos, ez egy tengeri keszeg alakú, jellemzően vörösbabkrémmel töltött japán tésztakosárka, amit a Meidzsi-korban készítettek először, és amit a XX. század vége óta már sokféle egyéb töltelékkel is készítenek.

Manhattanben például fagylaltot pakolnak bele a Taiyaki NYC nevű helyen, amelynek ötlete akkor pattant ki a tulajdonos, Jimmy Chen fejéből, amikor Japánban járt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
253 szavazat 371 szavazat

Pénteki süti: csokis-kókuszos gluténmentes

Piszke 2016. október 7., péntek 14:47

Az ősz legszaftosabb sütije: a tésztában lévő almapüré nemcsak az ízét adja át a tésztának, hanem szuper állagot is biztosít, míg a – legegyszerűbben egy kávédarálóban, házilag előállított (és gluténmentes) – lisztek tartást adnak azzal, hogy felszívják a nedvességet.

(Figyelem! A zabban nincsen glutén, viszont az arra érzékenyek csak olyat vegyenek, ahol az üzemben sem dolgoznak fel gluténtartalmú gabonákat, mert csak ezeknél garantált, hogy nem vált ki tüneteket, ezt a csomagoláson fel szokták tüntetni.)

DSC 0012
Fotó: Piszke

Lehet használni persze őszi jellegű fűszereket is, de akkor nem fogjuk érezni annyira a kókusz ízét, itt pedig most ez volt a cél: ezért is került a tetejére kókuszpehely. Így akár ünnepi alkalomra is tálalhatjuk, de egy sietős pénteken kevés porcukor vagy csak sima kókuszreszelék is megteszi a csokimáz helyett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nullamunkás sós: szezámos-túrós háromszögek

Katucikonyha 2016. október 6., csütörtök 16:01

Olyan gyors sósat mutatunk, amit munkából hazaesve 5 perc alatt begyúrhat, aztán ha mindent elrendezett, gyorsan kisütheti. Az sem gond, ha másnapra is marad tészta, semmi baja nem lesz.

Hétvégére is tökéletes választás, ha nincs kedve pogácsát keleszteni. Ráadásul kiszaggathatja akár annak is, de lehet belőle rúd, kis négyzet vagy háromszög. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hely, ahol csak sötétben üzletelnek

etelka 2016. október 5., szerda 18:15

Este nyolc. A városi forgalom már alább hagyott. a nagybani piacon viszont ekkor indul be igazán az élet. A behajtásnál ellenőrzik a súlyunkat, rögtön kiderül, nem jártunk még itt. Megkapjuk az engedélyt, irány a következő kapu, ahol szintén ellenőriznek. A furcsa, kéttornyú kapun túl fehér teherautók sora, ameddig a szem ellát. Jobbról, balról elsuhanó targoncák. Az igazgatósági épületnél találkozunk Kékedi Tiborral, a piac helyiség-gazdálkodási igazgatójával, aki körbe vezet a hatalmas területen, ahonnan a magyar zöldségesekhez érkezik az áru. 

A piac két részre oszlik, a nagykereskedők temperált raktárakat bérelnek, ők azok akik főleg importáruval foglalkoznak. A legerősebb napok vasárnap és a szerda, a nyári idényben csütörtökön is nagy az élet itt.

A másik részben a helybiztosítással rendelkező árusok kapnak helyet, azaz megadott helyért fizetnek. Este kilenctől jöhetnek azok, akik nem foglaltak placcot, ők a maradék helyekre állhatnak be. Felülről nézve akár egy furgonpiacnak is tűnhet a forgatag, a dobozosok előtt kipakolva az áru. A legjobb helyek állítólag a sarkok és a főútvonalak mellett találhatóak, ide igyekeznek helyet foglalni a termelők. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg Hamburgban ették az első hamburgert?

Szűcs Gyula 2016. október 4., kedd 11:20

Mitől palóc a palócleves? Tényleg a gulyások főztek először a gulyáslevest? Julius Caesar találta ki a Caesar salátát és Hamburgban ettek először hamburgert? A NetPincér csapata összeállított egy ötös listát azokról az ismert kajákról, amiket rendszeresen eszünk, de valószínűleg sosem gondoltunk bele igazán abba, miért pont ez a nevük.

Gulyásleves

Ha van ikonikus, egész nemzeti gasztronómiánkat szimbolizáló étele a magyar konyhának, az a gulyásleves. Nemzeti étkünk eredetét kutatva hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a halászlé analógiájára – halászlé az az egytálétel, amit a halászok készítettek maguknak – a gulyásleves az a leves, amivel a gulyások időnként meglepték magukat. Ha így okoskodunk, bizony rossz úton járunk.

Az Alföldön legelésző marhacsordák nagybajszú felügyelői pályafutásuk során egyféleképpen találkoztak a marhával: egyben. A marhagulyás tehát nem klasszikus pusztai étel, hanem városi fogás, mely a XIX. század első felében vált igazán népszerűvé.

shutterstock 410518399

Palócleves

A palócleves természetesen Palócföld lakóinak ősi eledele, mely évszázadok óta ott rotyog a jó palóc atyafiak kondérjaiban. Ugye ez így teljesen hihető? A valóság szerencsére ezúttal is izgalmasabb, mint gondolnánk.

shutterstock 381639619

A magyar gasztrotörténelem egyik leghíresebb alakja Gundel János vendéglős, aki 1871-ben vásárolta meg a Virágbokor nevű vendéglőt. Itt a kor számos hírességét láthatta vendégül Liszt Ferenctől Tisza Istvánig. A palóclevest azonban egyik kedvenc vendége, Mikszáth Kálmán kedvéért találta fel, aki arra kérte, hogy készítsen neki egy olyan levest, amilyet még sohasem evett. A többi már történelem...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mennyit tudnak a bolti szilvalekvárok?

Koncz Andrea 2016. október 3., hétfő 09:12

A szilvalekvár (vagy dzsem) szinte minden nagy üzletlánc legkeresettebb termékei között szerepel. Talán azért van így, mert ezt használjuk leggyakrabban a süteményekhez, talán azért, mert baracklekvárt többen főzünk be, a szilvát meg inkább megvesszük. A lényeg viszont az, hogy a jó szilvalekvár nagyon finom.

De vajon mennyire jó az átlagos? Összevásároltunk tízfélét, ha nem is a teljes kínálatot, de annak jó részét le is fedtük. A gyümölcstartalom egészen tág határok között változik, volt olyan, amelyben 100 gramm lekvárhoz/dzsemhez 45 gramm szilvát használtak, és olyan is, ahol 414 grammot. Ebben az esetben - néhány kivételtől eltekintve - azt látszik, hogy a több az jobb, de ez persze az árban is tükröződik. 

Összességében azt a tanulságot vontuk le a tesztből, hogy a nagyon olcsó lekvár ritkán jó, talán az Aldisat emelnénk ki, mint kiugróan jó ár-érték arányú lekvár, de csak azoknak, akik a savanyút szeretik. Ha valakinek fontos, hogy a lekvár jó is legyen, meg viszonylag olcsó is, akkor ajánljuk szilvalekvár sütőben módszert, bár fajlagosan valószínűleg még az is többe fog kerülni, mint itt a mezőny alja - viszont kétszázszor finomabb is lesz, mint a mezőny alja. És akkor még azt is elmondhatjuk, hogy élelmiszerkönyvi definíció szerint különleges minőségű szilvalekvárt csináltunk.

Szilvalekvár, dzsem és extradzsem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A lekvárfélék olyan készítmények, amelyeket egy- vagy többféle friss vagy tartósított gyümölcsből, cukorral vagy anélkül (esetleg mézzel vagy édesítőszerrel) a kívánt töménységűre főznek és hőkezeléssel, esetleg tartósítószerrel vagy a két módszer kombinálásával tartósítanak

A szilvalekvár olyan lekvárkészítmény, amely felezett vagy durván aprított szilvahúsból készül. Állománya kenhető, íze jellegzetes karamelles, színe kékesfekete, barnásfekete, ehhez egyéb gyümölcs nem adható. A szilvalekvár esetében a 10% feletti cukor hozzáadását a megnevezésben jelölni kell (pl. cukrozott szilvalekvár).

A különleges minőségű szilvalekvár kizárólag szilvából, cukor hozzáadása nélkül keményre főzött, de kenhető, sötét színű készítmény, amely héjdarabokat részben tartalmazhat.

A dzsem cukor, pulp és/vagy gyümölcspüré és víz megfelelő kocsonyás állományú keveréke, a minimális gyümölcstartalom 1000 gramm dzsemben 350 gramm szilva. 

Az extradzsem cukor, sűrítetlen gyümölcspulp és víz megfelelően zselés állapotú keveréke, minimális gyümölcstartalom 1000 gramm dzsemben 450 gramm szilva.

Talán nem túl igazságos módon mi most egy kalap alá vettünk mindent, amit a köznyelv szilvalekvárnak hív, az élelmiszerkönyv pontos előírásait a fenti keretesben megtalálják. A teszt vakteszt volt, a lekvárokat kizárólag érzékszerveink segítségével értékeltük. Az elérhető maximális pontszám 20 pont volt, a nyertes csak fél pontot vesztett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors ebéd: halloumis cukkini

Katucikonyha 2016. október 2., vasárnap 09:47

Hétközben különösen praktikusak a grillsajtos ételek. Gyorsan elkészülnek, nincs velük sok gond, és finomak is. Padlizsános grillszendvicsben és dióval, salátaágyon is szeretjük.

Ha csak simán, serpenyőben grillezzük, azért lesz némi füst a konyhában, így ezúttal 20 percre bedobtuk a sütőbe, ment mellé néhány idényzöldség, és jó kis ebéd kerekedett belőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: szilvás fordított süti

Ötvös Zsuzsanna 2016. október 1., szombat 08:51

Ennek a sütinek az alapja egy egyszerű kevert tészta, amelyet körülbelül annyi ideig tart összeállítani, mint egy muffin tésztáját. Ehhez jön még egy plusz lépés: a lédús szilvaszemeket karamellizált cukron, egy kis vajjal megrottyantjuk – ezt a lépést nem érdemes lespórolni, mert isteni vajkaramellás beütése lesz a süteményünknek! A tésztába egy kis extra mákot is csempésztünk, ami szuperül kiegészíti a szilvát.

Ugyanezt egyébként más gyümölccsel is megtehetjük, bár a szilvával nehéz versenyre kelni, de akár friss, darabolt ananásszal, sőt almával is készülhet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: citromos kekszek

Piszke 2016. szeptember 30., péntek 11:08

Ezek a könnyű vajas kekszek ideálisak egy csésze tea mellé egy őszi délután, és nem fogunk csalódni az ízében sem, ugyanis van benne egy kis csavar, ami igazán érdekessé teszi az egészet.

DSC 0008 (1)
Fotó: Piszke

A bazsalikom és a citrom szokásos páros mondjuk sülteknél, na de édes sütiben? Igen!  Az enyhén savanykás citrom és az önmagában is édeskés-fűszeres-parfümös  bazsalikom meglepően tökéletes duót alkotnak, amiből egy remek keksz kerekedik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Michelin csillagos fitneszkaja lehet az új őrület

(va) 2016. szeptember 28., szerda 14:52

Több mint három éve dolgozik séfként a Michelin csillagos Costes-ben Palágyi Eszter, aki a Magyar Konyha Online-nak adott interjúban mesélt legújabb projektjéről, amelyben edzőkkel és dietetikusokkal együttműködve születtek meg a különleges fogások.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tartósítsa az ősszel betakarított fűszernövényeket!

ermiz 2016. szeptember 27., kedd 11:18

Lassan beköszöntenek a hajnali fagyok, ami azt jelenti, hogy a kint tárolt bazsalikom, snidling vagy citromfű el fog szomorodni, legalábbis ha nem mentjük meg leveleiket az enyészettől. A The garden love gyűjtötte össze azokat a tippeket, melyek segítségével házi fűszernövényekkel vészelhetjük át a telet. 

  • A növényeket legjobb délelőtt, napfényes időben leszedni. 
  • Ne hagyja virágozni őket, szedje le a bimbókat még a szüretelés előtt
  • A legtöbb, ha nem is az összes fűszernövényt bármikor lehet szüretelni, hamar újranőnek. A kivétel a bazsalikom és a petrezselyem, amiket időben le kell szedni, különben felmagzanak. 
  • Tartósítás előtt mossa meg a növényeket! 

Bizonyos területeken, ahol nem olyan hideg a tél, néhány fűszernövény egész télen elél, és lehet őket folyamatosan szedegetni. Ezeket érdemes időnként alaposan megkurtítani. Ezek általában a fás szárú növények, mint a kakkukfű, a rozmaring és zsálya. Az oregano, a majoranna és a citromfű viszont nem szereti a hideget. 

shutterstock 362623601

Most pedig jöjjenek a tippek, amikkel egész télre megőrizhetjük a fűszerkertünk növényeit, a triviálistól a kevésbé ismert módszerekig.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés