ALAPKONYHA

Mogyorós-narancsos répatorta

Ötvös Zsuzsanna 2016. január 3., vasárnap 10:09

Ez a répatorta még a közeledő ünnepekre hangolódás jegyében készült, de bármikor bevethető. A tésztába durvára darált mogyoró került és illatos narancshéj. A krémsajtos mázból sem érdemes kispórolni a narancsot, így lesz igazán illatos-narancsos a répatortánk. A mázból nem csak a torta tetejére jutott, hanem a közepére is: higgyék el, dupla adag narancsos-vaníliás krémsajttól még a legszaftosabb répatorta is sokkal-sokkal jobb lesz.

És most jön az utolsó trükk, amitől tényleg szuperszaftos lesz ez a süti: a félbevágott piskótalapokat egy kevés narancslikőrrel locsoltuk meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: csodás sült krumpli kecskesajtos mártogatóssal

Katucikonyha 2016. január 2., szombat 12:39

Ez a sült krumpli ugyan nem húsz perc alatt készül, de olyan sok macera azért nincs vele. Cserébe ropogós, ízes, belül pedig jó puha. A kecskesajtos mártogatóssal pedig nem csak köretként, de simán főételként vagy bulikajaként is tálalható. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: zabpelyhes-gyümölcsös keksz

Piszke 2016. január 1., péntek 21:32

Sütit az új évben is kell enni! Sőt, mindjárt az első nap, hogy azután minden napra jusson...

DSC 0041(1)
Fotó: Piszke

És ha meg is fáradtunk az ünneplésben vagy már látni se bírjuk a konyhánkat, egy ilyen tál-mérleg-villa eszközigényű keksz belefér. Ráadásul természetesen egészségesen kezdhetjük az évet, hiszen, mint tudjuk, amiben zabpehely meg gyümölcs van, az nem lehet káros, és persze fogyaszt is...!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen lapkasajt módra csomagolt csokoládét!

Becca 2015. december 31., csütörtök 13:12

A csokoládés – pontosabban milkás Philadelphia krémsajt után – azt hittük már nem lesz durvább, de aztán jött a cadbury-s változat, amin szintén csodálkoztunk egy darabig. Bár meg kell hagyni, a csokis sajtkrém egyáltalán nem rossz, sőt, kifejezetten finom, de, hogy ez az új japán csoda mennyire gusztusos, azt döntse el ön. 

CC bord
Fotó: shop.bourbon.jp

És, hogy mi ez? Hát ez a szeletelt csokoládé, amit egy mozdulattal olvaszthat bele a pirítósba, palacsintába, a piskótatekercsbe, sőt, pogácsa/kekszszaggatóval akár formákat is kivághat belőle a szerencsés japán háziasszony.

Kívánatos a csokoládé, ami úgy néz ki, mint egy szelet ömlesztett sajt?

  • 173
    :O
  • 119
    Inkább nagyon bizarr!
  • 135
    Bármit megeszek.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Karamellhab, étcsoki és tejszín - egy pohárban

Ötvös Zsuzsanna 2015. december 30., szerda 10:49

Legalább tízmillió kalória ez a pohárdesszert, de ilyenkor ősszel-télen, amikor korán sötétedik, hideg, eső, köd, hó, vagy ónos eső van odakint, egyszerűen jólesik egy ilyen izmos desszert. A fajsúlyos karamellát ezúttal könnyed-légies hab formájában töltjük pohárba, majd a karamell édességét egy kevés étcsokoládés krémmel hozzuk egyensúlyba, végül pedig tejszínhab-rózsákkal is megfejeljük.

A karamellhab alá még ízlés szerint törhetünk össze kekszet vagy morzsolhatunk össze megmaradt piskótaszéleket, ha önmagában nem találnánk elég izmosnak az édességet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szilveszteri hidegtálra: majonézes krumplisaláta

Katucikonyha 2015. december 29., kedd 12:39

A szilveszteri bulira alap a lencse, kaszinótojás, virsli és társaik, de mellé befigyelhet néhány másik étel is. Nálunk ilyen a családi nagy kedvenc, a majonézes krumplisaláta. Iszonyú laktató, egyáltalán nem egészséges, viszont nagyon finom.

Ha már kiheverte a karácsonyi gyomorsokkot, jöhet a második felvonás! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így egyen szusit japán tökéletességgel

Becca 2015. december 27., vasárnap 12:28

Japánban a szusi sokkal több, mint egy finom étel — sokkal inkább egy művészeti forma. Szóval ha önnek eddig a szusi kis falatkákat jelentett hínárba burkolva, amit szójaszószba kell tunkolni és wasabival megspékelni, akkor vegyen egy pillantást a következő grafikán, melyet az oszakai Swissotel Nankai készített.  

A hasznos infógrafikát a szálloda vendégeinek készítették, akik még nem ismerkedtek meg — vagy nem sajátították el a japán konyha egyik leghíresebb ételének, a szusinak minden csínját-bínját. Többek között az is kiderül, hogy nigirit csak úgy szabad enni, hogy a húsos fele kerüljön először a szájba, illetve ennek a részének kell érintkeznie egy kevés szójaszósszal is, plusz nem szabad lerázogatni a „felesleges” szójaszószt a szusiról. Jó hírünk van azoknak, akiknek nagy kihívás a pálcikával való étkezés, mert kézzel szusizni teljesen lefogadható. Hurrá! Nézegesse meg a japán etikettet szusi evésre, rengeteg tippet kap, illetve a különböző szusi-fajtákkal is megismerkedhet.

A „sushi” szó savanyút jelent, általában ez egy falatka, nyers halból és enyhén ecetes rizsből , de manapság nagy divatját éli a vegetáriánus és vegán változat is. Makinak hívják a kis tekercseket: amikor belecsavarják a rizsbe a húst és szárított, préselt hínárral, vagy algával fogják össze, illetve létezik még a nigiri, ezt a legegyszerűbb elkészíteni, mert itt csak rá van helyezve a rizsre a hús, vagy a zöldség.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Brigadeiro, a brazil csokigolyó

Katucikonyha 2015. december 26., szombat 11:16

Ezt a brazil édességet akár gyerekek is elkészíthetik szülői felügyelettel, és adhatják ajándékba, vagy akár az ovis sütivásárra is elkészíthetik. Csak néhány hozzávaló, pár perc munka, és készen is vagyunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: havas narancsos-mákos torta

Piszke 2015. december 25., péntek 08:39

Milyen sütit ajánlhatunk december 25-ére? Nem könnyű feladat. De ha nem is pont ma áll neki ennek a mákosnak, azért tegye el a receptet, mert egyszer még nagyon jól fog jönni!

DSC 0017
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán karácsony Steiner Kristóf konyhájában

Steiner Kristóf 2015. december 24., csütörtök 11:35

"És ti mit esztek karácsonykor?" - kérdezik tőlem gyakran húsevő barátaim, mintha legalábbis a vegánok valamiféle különös lények lennének, akik még szenteste is csak magvakat rágcsálnak. Pedig pompás ünnepi vacsorát készíteni vegán módon koránt sem ördöngösség - ha minden vendég hús, tej, és tojásmentesen étkezik.

Ennél sokkal nehézkesebb rávenni a nemvegán családot, hogy kerüljön húsmentes alternatíva is az asztalra a húsos falatok mellé. Abban bízom, hogy ezzel a négy recepttel kisegítek néhány "vegyes háztartást", ahol vegánok és húsevők közösen ülik körbe az ünnepi asztalt. A receptek és a fotók - amelyeket most mutatok meg először - a Kristóf konyhája című, itt már megvásárolható szakácskönyvemben is megtalálhatóak, ezeket "karácsonyiasítottam" kicsit az ünnep kedvéért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kávés trüffeltorta az ünnepi asztalra

Ötvös Zsuzsanna 2015. december 23., szerda 15:30

A csupacsokis trüffeltorta tökéletes választás lehet karácsonyra: nem nehéz elkészíteni, a csokit pedig általában mindenki szereti. Mi most kávéval ízesítettük az alap trüffelkrémet.

Erre két módszer is létezik: áztathatunk a forró tejszínbe kb. egy órára mozsárban durvára tört kávébabokat – itt érdemes jó minőségű, lehetőleg frissen pörkölt arabica kávét választani, vagy fel lehet oldani instant kávét a forró tejszínben. Mi az előbbi módszert kedveljük, a kávé mellett akár egy kezeletlen narancs héját is a tejszínbe reszelhetjük: a kávé és a narancs nagyon szépen harmonizálnak egymással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babapiskóteteszt: mi menjen a tiramisuba?

Tuna Judit 2015. december 21., hétfő 14:15

Közeledik a karácsony és ezzel együtt a lázas ételgyártás és idegeskedés is beindul. Ebben az időszakban rendszerint egyszerű receptekkel, árkörképekkel és ajándék tippekkel próbálunk segíteni, és most ez a teszt is emiatt született meg.

A babapiskóta, azon kívül, hogy a gyerekek egyik kedvenc rágcsálnivalója, az egyik legkönnyebben elkészíthető, nagyon finom sütemény, a tiramisu alapanyaga is - és nem is gondolná, hogy még hány kiváló, egyszerűen összedobható torta alapanyaga.

Így hát elhatároztuk, hogy megtaláljuk a legjobbat. Óriási a felhozatal egyébként ebből a termékből, elég nagy fejtörést is okozott, hogy hogyan fogunk ennyi fajtát megkóstolni, aztán arra a konszenzusra jutottunk, hogy a saját márkásakat szemlézzük, illetve a nagyobb márkákat, amiket mindenki ismer – így alakult ki a kilences mezőny.

Babapiskóta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A termék meghatározása Búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Formája hosszúkás, a két végén kiszélesedő, nyújtott ovális vagy hosszúkás, egyenletesen vastag, a két végén legömbölyített. 

Érzékszervi jellemzők 

  • Alak
Hosszúkás, keskeny, középen karcsúsított, két végén legömbölyített, egyenlő nagyságú és vastagságú, teljes alakú.
  • Szín, külső 
A halványsárgától a világosbarnáig terjedő, egyenletes színű.
  • Állag 
Törékeny, jellegzetesen száraz, jól lazított, csomómentes.
  • Íz, illat 
Kellemesen édes, friss tojásra emlékeztető illatú és ízű.

Felhasználható anyagok

  • Búzaliszt  
  • Cukor (szacharóz)
  • Glükóz (dextróz-monohidrát)
  • Glükózszirup Keményítőpor
  • Tyúktojás, tartósítószer nélküli fagyasztott tojáslé
  • Vanília
  • Adalékanyagok: Nátrium-hidrogén-karbonát (100 g késztermékre számított összes Na-bevitel legfeljebb 300 mg)
  • Szalalkáli (NH4)2CO3 
  • Kristályvanillin

Ahogyan már fentebb említettem, a legjobb megtalálása volt a cél, nem tudományos alapon teszteltünk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a kóstoló alatt. Alapul a régi, gyerekkori babapiskótát vettük – igaz, annak nem volt cukorbevonat a tetején, és kicsit el is voltunk képedve, hogy mostanság az a trendi, ha agyon van cukrozva valami. Szóval jelen esetben fontos volt, hogy van-e rajta cukor, vagy nincs, milyen a formája, mennyire „fogbeletörős”, és természetesen az sem volt utolsó szempont, hogy ízletes legyen. 

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, amit tehát az ízre, kinézetre és az állagra adtunk. Mi sem gondoltuk volna, de nagy különbségek vannak az egyes termékek között, érdemes végigolvasni a tesztet; ezt a hajtás után azonnal meg is teheti.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsonyi szakácskönyv-ajánló, 2. rész

Koncz Andrea 2015. december 20., vasárnap 12:00

Ahogy arról már az előző cikkben szó volt, szakácskönyveket ajándékozni jó. Ebbe a részbe most bloggerek idei újdonságait gyűjtöttük egybe. Még hat könyv, amit a fa alá tehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű ünnepi desszert: gesztenyés tiramisu pohárban

Katucikonyha 2015. december 19., szombat 11:27

Igazi tiramisu rajongó vagyok, hiszen a maga egyszerűségével egy nagyszerű édesség, amit bármikor képes lennék bekanalazni.

A karácsonyhoz nálam hozzátartozik a gesztenye, a gesztenyés édességek. Így ez a klasszikus desszert is átalakult gesztenyéssé, és hogy még gusztusosabb legyen a tálalása, adagoljuk ki poharakba. 20 perc munkával kész is az elegáns ünnepi desszert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: 5 perces csokis a készülődéshez

Piszke 2015. december 18., péntek 18:13

Mindenki gondosan megsütögette már a karácsonyi aprósütiket, és jól eldugta a dobozokat? Szaloncukrok az ágyneműk közé elrejtve? És neki kellene látni hétvégén a zserbónak és a bejglinek is...

DSC 0005 (1)

De mi legyen a pénteki édességgel, mikor már csak pár szem földimogyoró árválkodik a mikuláscsomagok alján? Dobjunk össze egy ilyen sütit, és söpörjük be a dicséreteket. Mert ez a süti nem az a szivacsos, rágós, internetet elöntő mikrosüti: ez sokkal-de-sokkal finomabb annál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy karácsonyi szakácskönyvajánló, 1. rész

Koncz Andrea 2015. december 18., péntek 16:44

Szakácskönyvet adni elsőre nem tűnik túl szellemes ajándéknak. Pedig a főzni szerető népeknek ez igazi jó tipp, nem is ismerek olyan konyhabolondot, aki nem tudna kapásból bármikor legalább három olyan könyvet felsorolni, amire tényleg vágyik.

Ezért aztán karácsony tiszteletére elég tekintélyes gyüjtéssel készültünk, minden könyvhöz azt is odaírjuk, hogy kinek ajánlanánk az adott kötetet. Alapvetően idén három irányba indultunk a válogatással, ezt a három témát pedig két cikkben szedjük össze.

Ebben az első cikkben a sztárszakácsok idei legjobb újdonságai kerültek be. Ezek mellé pedig az "írók akik főznek is" mottója alapján válogattunk néhány könyvet olyanoknak, akik kedvelik, ha a gasztronómia irodalmi értékekkel jár párban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi isler, karácsonyra hangolva

Ötvös Zsuzsanna 2015. december 17., csütörtök 17:24

Az isler igazi klasszikus karácsonyi sütemény nálunk: egyrészt mindenki szereti a puha lekváros linzertésztát a roppanós csokibevonattal, másrészt pedig praktikus is, hiszen jól záródó dobozban sokáig friss-szaftos marad, nem szárad ki, így akár előre is elkészíthetjük.

A hagyományos islerrel szakítva most egy kívül-belül karácsonyi változatot mutatunk: a mézeskalácsfűszerrel turbózott kakaós-mandulás linzerkorongokat szilvalekvárral ragasztottunk össze, majd a csokibevonatot csillagos-fenyőfás mintákkal dobtuk fel. Ha egy klasszikusabb változatot szeretne, kattintson a mandulás-málnalekváros isler receptjéért!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 karácsonyi menü a hagyományostól a húsmentesig

Katucikonyha 2015. december 16., szerda 15:59

Ön tudja már, mi lesz az ünnepi menü? Ha nem, vagy még nem teljesen alakult ki, adunk néhány ötletet, milyen menüket készíthet el. Lesznek hagyományos, könnyű, vegetáriánus, pepecselős és kezdőknek való receptek is.

Én képtelen vagyok kevés főzéssel megúszni a karácsonyt, ebbe már bele is törődtem, viszont igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy legalább utána legyen néhány nap nyugi, amikor legfeljebb egy salátát vagy köretet kell összeütni. A töltött káposzta, egy jó marhapörkölt, néhány sült mindig szerepel a menüben, így aztán szilveszterig ki is tartanak a maradékok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyhat: quinoás brokkoli, joghurttal

Tuna Judit 2015. december 15., kedd 11:43

Indítottunk egy fogyókúrás sorozatot, amelyben olyan ételek receptjeit mutatjuk meg, amelyeket dietetikus segítségével állítottunk össze. És mivel a hangsúly nem csak a fogyáson, de az egészséges étrenden és a súlymegtartáson is van, továbbvisszük ezt a vonalat. 

A következő ételt rendkívül egyszerű elkészíteni, és annyit lehet belőle enni, amennyit csak szeretne; hiszen sem a brokkoli, sem a joghurt nem hizlal, a quinoa meg egészséges. Egyébként meg képtelenség sokat enni a brokkolis quinoából, mert elég laktató. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötperces vendégváró sós rágcsa

Katucikonyha 2015. december 14., hétfő 08:41

Van már sok sós vendégváró falatka receptünk, amiket ITT összegyűjtve is megtalál, de azt gondolom, ezekből sosem lehet elég.

Íme egy újabb kitűnő, öt perc alatt összeállítható keksz Nigellától. A recept nyugodtan gazdagítható kedvenc zöld fűszereinkkel, szárított paradicsommal vagy akár olívabogyóval, de kis kolbászdarabkákkal is.

A vendégek pedig boldogan fogják falatozni, amíg várják az ünnepi vacsorát. Ha szeretne, tálalhat mellé mártogatósokat is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az igazi Gundel palacsinta

Ötvös Zsuzsanna 2015. december 13., vasárnap 13:56

A palacsintarajongóknak is kedvezhetünk az ünnepek alatt a Gundel palacsintával. Dió, kandírozott narancshéj, rum, csokoládé – igazi ünnepi ízek, így ez a klasszikus simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is.

Ráadásul kényelmesen elkészíthetjük előre is: lesütjük a palacsintákat, elkészítjük a tölteléket és a csokiszószt, majd amikor a desszertre kerül a sor, csak összeállítjuk.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: diós-sztracsatellás narancskenyér

Piszke 2015. december 11., péntek 10:14

A narancs és a dió igazi szezonja a december. És bár az ünnepek alatt nem lesz hiány édességből, nem baj, ha készülődés közben is le lehet kanyarítani egy szeletet egy gyors, illatos, szaftos süteményből.

DSC 0109
Fotó: Piszke

És bár itt nem a díszítés volt a lényeg, ha a szimpla cukormáz helyett étcsokival vonjuk be a narancskenyeret, netán marcipánnal, vagy fondant-tal, és kicsit ünnepibb-csillogóbb karácsonyi jellegű díszítést használunk, nyugodtan feltehetjük az ünnepi asztalra is, főleg, ha kerül hozzá egy kis tejszínhab, édes mascarpone esetleg egy korty narancs- vagy diólikőr.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: lehet-e otthon halandónak bonbont önteni?

Primilla 2015. december 10., csütörtök 16:16

Bonbont készíteni nagyon trendi dolog mostanában, az ember bármerre néz, mindenhol szép/cuki bonbonformák kelletik magukat. Nem régen a szolnoki csokifesztiválon érintőlegesen sikerült kikupálódnom csokoládé ügyileg, ráadásul még a Mikulás is hagyott itt egy csomó alapanyagot, úgyhogy végképp minden együtt állt az első próbálkozáshoz.

Mint afféle csokoládéügyi félműveltnek, a kísérlet legnagyobb kérdése az volt, hogy lehet-e a házi körülmények között vállalható minőségű bonbont készíteni, vagy óhatatlanul magukon fogják viselni a sutaság összetéveszthetetlen jegyeit. Átlagos háztartásban ugyanis szerintem nincs sem maghőmérő, sem pedig porított kakaóvaj, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy mire számíthat, aki hirtelen felindulásból vesz egy csokiöntő formát azzal a szándékkal például, hogy karácsonyra DIY bonbonokat ajándékoz.

Vagyis a kísérletben semmiféle olyan eszközt és anyagot nem használtam, ami nem kapható mondjuk egy átlagos szupermarketben, vagy nincs egy átlagosan felszerelt háztartásban.

Háromféle bonbont készítettem, egy fehércsokoládés-vörösáfonyást, egy étcsoki hüvelybe töltött mogyoróst, és egy rumos-kókuszos tejcsokist. Tapasztalatok hajtás után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: gombás-tejszínes csirke

Katucikonyha 2015. december 8., kedd 17:02

A hús semmi elősütést nem igényel, a tejszínes-sajtos szaftban csodásan puha és szaftos lesz. Az összeállítás csupán néhány percet vesz igénybe, és egy óra múlva már az asztalon is lehet az ebéd.

Nyugodtan használjon hozzá bolti üveges gombakeveréket, nagyon jókat lehet kapni tőke- és bocskorgombával, laskával… A snidling és a kakukkfű kellemesen ízesíti. A sajt és a tejszín pedig garantálja, hogy nem szárad ki a hús. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezentúl mindig erről fog álmodni, ha tésztát eszik!

Becca 2015. december 7., hétfő 14:31

Azt hiszi, hogy már evett igazi, olasz, parmezános carbonara tésztát? Akkor nézze meg ezt a videót és utána kérdezze meg magától: mi volt az, amit eddig carbonarának hittem?!

I * CARBONARA Join us on www.iloveitalianfood.org #carbonara #pasta #italianrecipe #iloveitalianfood #100per100italian #italy

Posted by I LOVE ITALIAN FOOD on Wednesday, 7 October 2015

De most komolyan, van ennél tökéletesebb étel? Nem elég, hogy frissen készül eredeti olasz recept szerint, olasz szakács által, de még jól meg is van forgatva egy jó minőségű parmezánban sajtban is (parmigiano reggiano), ami a hő hatására kissé megolvadt. Mostantól ha olasz étteremben eszünk, ez biztosan eszünkbe fog jutni, és majd szomorúan konstatáljuk, hogy ilyen csak a mesében van.

Csodálja meg még párszor a videót, érezze a tészta ízét a szájában, majd ébredjen fel. Mi is így tettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés