ALAPKONYHA

Pénteki süti: túrórudi brownie

Piszke 2016. január 29., péntek 12:36

Az ezerkalóriás sütemények összekombinálása már nem mai találmány, a sajttorta és a brownie házassága sokak számára lehet ismerős. De miért ne lehetne a brownie-t krémsajt helyett túróval párosítani? Hiszen mindannyian tudjuk, az étcsoki és a túró együtt ütős párost alkot a Túró Rudiban is: nyugodtan hívhatjuk ezt a gyors pénteki sütit Túró Rudi brownie-nak is!

DSC 0064

Ha pedig a Túró Rudi mellett bejön a pilótakeksz vagy a dunakavics, ne hagyja ki a pilótakekszes-dunakavicsos brownie-t.

Csak egyszerűen: gyors pesztós bableves

Katucikonyha 2016. január 28., csütörtök 13:22

A jó minőségű pesztó kétségkívül bármilyen ételt megkoronáz. Így történt ez akkor is, amikor ez doboz babkonzerv, egy kis hagyma és egy üveg pesztó árválkodott csak itthon. Gyors paradicsomlevest már készítettünk pesztóval, az is nagyon finom, de ezt is érdemes kipróbálnia. Pesztó és pesztó között elképesztő különbségek vannak, tesztünket itt olvashatja.

A leves tíz perc alatt összedobható, ekkor még nem nyújt különösebb gasztronómiai élményt, de a pesztó valami egészen más szintre emeli. Nem is kell ennél több egy téli hétköznapon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10+1 krumplis étel, amikért odáig vagyunk

Katucikonyha 2016. január 27., szerda 11:35

Tudjuk, tudjuk, hizlal, tele van szénhidráttal, nehéz emészteni stb. De mi szeretjük. Nem állítjuk, hogy minden nap kell enni, de mértékkel belefér. Jöjjenek tehát a rakott krumplik, lepények, sült krumplik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kockázott baconök tesztje: egy gyártó mind felett

Tuna Judit 2016. január 27., szerda 09:42

Sok helyen lehet kapni kockázott bacont, mégis az a helyzet, hogy hiába veszi a jól ismertet, vagy a saját márkást, mindenhol ugyanazzal a gyártóval találkozik. A Tamási-Hús Kft. uralja a bükkfánfüstölt kockázott baconök birodalmát, és akármerre jártunk, mindig beléjük botlottunk. Egészen pontosan a kilencféle kockázott bacon közül öt esetében biztosan ők a gyártók, a hatodik (egyébként a nyertes) termék esetében az összetevőlista alapján tippeltük mi.

Jó, persze azért vannak kivételek és akadt olyan termék is a kóstolón, amelyiket máshol gyártottak, vagy csak szimplán nem volt feltüntetve a csomagoláson a gyártó neve, így az sem derülhetett ki, hogy hol készült.

Szóval visszatérve a Tamási-Húsra, érdekelt minket, hogy a rengeteg azonos összetevőlistájú termék között van-e különség, ha már az első helyre és az utolsóra is ilyen került. Kovács Pétertől, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától a következő választ kaptuk: „Tekintve, hogy a sajátmárkás termékek olyan brandek, amik partnereink tulajdonát képezik, ezekről nem nyilatkozhatok. Annyit elárulhatok, hogy a forgalomban kapható bacon termékek nem egyeznek meg teljesen beltartalmukat tekintve. A termékek specifikációja vevőnként eltérő lehet." Így már érthető, hogy miért lett a látszólag azonos összetevőlistás bacon (többek között) az első és az utolsó helyezett is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajteszt: a legolcsóbb lett a befutó

mzd 2016. január 26., kedd 12:34

Újabb teszt került fel a NÉBIH blogjára, a Szupermentára: a legújabb cikkükben vajakat vizsgáltak és kóstoltak - ennek az eredményeit ismerhetik meg most önök is. Előre leszögezzük, aggodalomra nincs oka: a 33 mintázott termék biztonsággal fogyasztható, viszont ettől függetlenül minden harmadik vaj esetében intézkedniük kellett a szakembereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészséges szuperreggeli: kókusztejes chiapuding

Katucikonyha 2016. január 25., hétfő 19:42

A chiamag vagy azték zsálya afféle szuperélelmiszer, mivel Omega-3 tartalma igen magas, értékes fehérjeforrás, magas az antioxidáns tartalma és értékes vas-, kalcium- és foszforforrás. Vegánoknak az előbb felsoroltak miatt különösen ajánlott a fogyasztása, de húsevő halandóknak is jót tesz.

A magok folyadékba áztatva néhány óra alatt többszörösükre duzzadnak, és kocsonyás (kaviárra emlékeztető) állagúvá válnak. A fura állag ellenére finom, és tényleg sokára éhezünk meg, ha ezt esszük reggelire, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható.

Hol szerezzük be?  Bioboltokban vagy azok webáruházaiban biztosan talál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most jó cukikat próbálhat ki Budapesten

ermiz 2016. január 23., szombat 14:50

A Dining Guide ír arról a kezdeményezésről, melynek során Budapest legmenőbb cukrászdáiban lehet kóstolni. Én a legmenőbb jelzővel vitatkoznék, de az tény, hogy olyan helyek ezek, amiket érdemes legalább egyszer kipróbálni. A tömött pénztárca azért jól fog jönni! 

Az ötlet gazdája Borogdai Bea, a Dynamo kerékpárkölcsönző és cukrászda tulajdonosa, aki azt ötlötte ki, hogy összefog néhány másik cukrászdával, és csinálnak egy gyűjtőfüzetet. A lényeg, hogy az ember kap egy füzetet, és ahol eszik egy sütit, ott kap egy pecsétet. Ha mind a hat helyen evett, akkor akkor a résztvevő cukrászdák közül választhat egyet, ahol ingyen kap egy süteményt. Nem kell sietni, az akció egész évben tart. Sütire fel! 

Ide menjen sütizni! 

Pénteki süti: narancsos-mandulás piskóta

Piszke 2016. január 22., péntek 10:04

A kevesebb több: ez a finom vajas piskóta pár hozzávalóból áll csak, de átjárja a narancs aromája, lágyan, de sűrűn morzsás a vajtól, a tetején pedig ropogós réteget alkot a pirult mandula. Már csak egy csésze finom tea szükséges a tökéletes pénteki uzsonnához!

Narancsos mandulás vajaspiskóta
Narancsos mandulás vajaspiskóta
Fotó: Piszke

Ha pedig valaki inkább narancsos kekszre vágyik, itt egy, amiben a mandula marcipán formájában képviselteti magát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyhat: almás-zelleres csirkesaláta

Katucikonyha 2016. január 21., csütörtök 08:38

Egy kis zöld a télben egy egészséges, ugyanakkor laktató saláta formájában. A sok zöld jótékony hatását nem kell bemutatni, a csirkemell sovány hús, mégsem szárad ki, ha sütés közben lefedjük. A kesudió pedig gazdag kalciumban, magnéziumban és vasban. Ha bevásárol hozzá, akár többször is elkészítheti a héten, a saláta összetevőit pedig kedvére variálhatja. És persze szeretjük, hisz erősen alakbarát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 gombás étel a pástétomtól a rétesig

Katucikonyha 2016. január 20., szerda 16:44

Ön is szereti a gombát? Adunk 12 tippet, mit készítsen belőle, ha már unja a rántott gombát!

Ha nem tudja, mossa-e, olvassa el cikkünket

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sport szelet, a házi kedvenc

Primilla 2016. január 19., kedd 11:20

A „dobjunk össze pikpakk egy sütit” élethelyzet  nagy győztese nálunk a klasszikus sport szelet. Tulajdonképpen ez a kókuszgolyó kisöccse, csak nem kókuszos, és nem kell órákig gömbölygetni, viszont sütni sem kell, a nem létező tészta és krém pedig egy finom, homogén sütivé borul össze.

Határozottan retró feeling
Határozottan retró feeling

Mindenki kedvence, csak jó sok rum(aroma) legyen benne. Extra bónusz: a kezünket sem kell összekenni vele, ha van otthon egy gyerek, aki szeret gyurmázni. Ebben az esetben a felnőtt csak kiméri és beleborítja a keverőtálba a hozzávalókat (bár nagyobb gyerek már erre is képes), a kuktánk pedig elintézi a többit. Tízperces meló, mindent egybevetve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: pozitívan csalódtunk a leveskonzervekben

Tuna Judit 2016. január 18., hétfő 11:07

Különböző helyekről válogattunk össze érdekes ízesítésű, vagy hazánkban újdonságnak számító konzerves leveseket. A cél az volt, hogy kiderítsük, mennyire ehetők, illetve, hogy ki tudjuk-e találni,  milyen levest eszünk. Természetesen ezúttal is vakteszten kóstoltuk a termékeket, így a leves állagán, szagán, kinézetén kívül, más információnk nem volt a pontozásnál.

Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, de az összetevőket azért a kiértékelésnél megnéztük, kíváncsiak voltunk, hogy mennyi adalékanyagot hordoznak magukban -- vagy, hogy egyáltalán van-e olyan, aminek elfogadható az összetétele. És azt kell, hogy mondjuk, pozitívan csalódtunk ezekben a készítményekben, ugyanis alig-alig tartalmaznak mesterséges anyagokat, vagy ízfokozókat.

Nos, természetesen -- ahogyan azt gondoltuk -- merész tippek születtek az ízeket illetően, még az a szerencse, hogy némelyik levesben látható volt, hogy nyomokban húst is tartalmaz, vagy répát, így lehetett legalább következtetni, hogy milyen ételnek szánták. 

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, amiből a legrosszabbnak csak 5-öt sikerült elérnie -- igen, szerintünk is rémisztő. Volt egy erős középmezőny és tulajdonképpen egy kiemelkedő nyertes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Palacsintapuding - két kedvenc egy pohárban

Katucikonyha 2016. január 17., vasárnap 14:57

Ez a desszert annak idején úgy született, hogy túl hígra sikerült a puding a palacsintához, így nem a puding került a palacsintába, hanem a palacsinta a pudingba. Ez aztán annyira népszerű lett, hogy ezután mindig így kértük a palacsintát. A gyerekeknek garantáltan a kedvence lesz, így készíthet egy nagy tállal, vagy adagolhatja poharakba is.

Mehet a tetejére gyümölcs vagy tejszínhab, de bele is szórhat diót vagy épp mazsolát. A csokipudingba kakaó helyett mehet étcsokoládé is, de vaníliapudinggal is nagyon finom lesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyikonyha: vasárnapi marhahúsleves

Katucikonyha 2016. január 16., szombat 10:05

A kedvenc téli levesem. Kellőképpen átmelegít ez a hihetetlenül ízes, klasszikus leves. Erőt ad, ha betegek vagy kimerültek vagyunk, szóval tökéletes. Akinek van bevált receptje, természetesen készítse aszerint, ez azoknak szól, akik nem tudják, hogyan álljanak neki. 

Ha a léből marad egy kevés, fagyassza le szűkösebb időre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: lisztmentes mandulás csokitorta

Piszke 2016. január 15., péntek 14:14

Ettől még természetesen nem diétás, miért is lenne, nincs éppen elég diétás recepttel tele az internet minden szeglete januárban? Ez a torta különben is olyan intenzív ízű-illatú, hogy egy helyes vékonyka szelet el tudja űzni a ránk rontó édesség utáni vágyat, na és persze a téli depressziót. 

lisztmentes mandulás csokitorta
Fotó: Piszke

Ha pedig valakinek a karácsonyi sütésből (darált) dió vagy mogyoró maradt még ki otthon, a mandulát azzal is nyugodtan helyettesítheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 hiba, amit elkövet, amikor étterembe megy

ermiz 2016. január 14., csütörtök 15:55

Senki nem szeret bénázni egy étteremben, ahogy tette azt többek közt Mellisa Mc Carthy a Kém című filmben, amikor boldogan megette a kézmosásra kapott törlőkendőt, mert azt hitte valamyilen francia specialitás. Hogy ön ne követhesse el se ezt, se mást, abban a Washington Post segít, akik összegyűjtötték a legjellemzőbb tévedéseket. Korábban már megírtuk, milyen speciális szabályok vonatkoznak a szusievésre, ha arra is kíváncsi, kattintson. 

shutterstock 230601649

Ne halmozza egymásra az üres tányérokat!

Elisabeth Parker a Crane&Turtle étterem menedzsere szerint egy jobb étteremben a legjobb, ha a tányért ott hagyja, ahol van. "Egy tányértorony a többi vendég számára azt jelentheti, hogy a szerviz nem megfelelő." - magyarázta a lapnak Parker. Hiába igyekszik segíteni a felszolgálónak, nem biztos, hogy ennek ez a legjobb módja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 nagyon citromos édesség

Katucikonyha 2016. január 13., szerda 13:13

Tombol a citromszezon, ilyenkor több helyen hozzájuthat érett, kezeletlen héjú citrusfélékhez is, melyek héját érdemes lereszelni, és kis dobozokba lefagyasztani. Amikor szükséges, csak előkapja és kivesz belőle egy keveset. Ha szemfüles, találhat Meyer citromot is a zöldségesnél, melynek különleges aromája igazán egyedi. De receptválogatásunkban nem feledkeztünk meg a frissítő, lime-os édességekről sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: melyik a jó tortilla?

Tuna Judit 2016. január 12., kedd 10:49

Nincs olyan étel, amit ne lehetne tortillába csavarni. Akkor is jó ha vendégeket vár, de reggeliként, tojással megöltve is zseniális. És ne feledkezzünk meg a chili con carnéról (csili hússal), a gyrosról (ami sokkal finomabb tortillával, mint pitával) és a Nutellás változatról sem.

Szóval rengeteg ételhez passzol, éppen ezért eljött az ideje, hogy leteszteljük őket. Az az igazság, hogy csak úgy, magukban nem nagy élvezet ezeket fogyasztani, így legalább egy kicsit megpirítottuk őket a szerkesztőségben - így jobb képet kaptunk az ízükről. 

Egyébként a szerkesztőségben megoszlottak a vélemények arról, hogy a pitát milyen formában érdemes fogyasztani, legtöbben a kicsit megsütött „amolyan gíroszos, odacsapom a hússütő rácsára” érzést részesítik előnyben, de van olyan is, aki csak durr, bele pakol mindent, ha kell kicsit rámikróz, és kész is.

Ön hogy szereti a tortillát?

  • 1381
    Természetesen kicsit megpirítva.
  • 577
    Teljesen mindegy, ha benne van a töltelék, mindkét verzió oké.
  • 153
    Minek pirítgatni? Jó az úgy, ahogy van.

Összesen tízféle tortillát kóstoltunk. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, íz alapján pontoztuk mindegyiket. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a mezőnyben volt rossz, közepes és finom tortilla is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Expressz fahéjas csigák

Katucikonyha 2016. január 11., hétfő 13:32

Kisgyerekeseknek reggeli/délutáni mentőötlet, ha nincs otthon reggelinek vagy uzsonnának való, de azért a felnőttek körében sem szokott rá panasz lenni. Ameddig öltözködnek a gyerekek, ki is sül. 

További csigákat ITT talál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán Oreo pite - sütés nélkül, fél óra alatt

Steiner Kristóf 2016. január 10., vasárnap 10:11

Készítettem én már jó néhány csokis desszertet, és soknak óriás sikere van a vacsorapartikon, de bevallom, minden korábban elsajátított recept némileg feleslegesnek tetszett, amikor először kóstoltam bele ebbe a mennyei pitébe, amely Oreo kekszből, a világ egyik kedvenc édes-krémes ropogtatnivalójával készül.

Az ember azt gondolná, hogy egy olyan igazán, döbbenetesen, tökéletesnek nevezhetően finom csokoládétorta elkészítése minden esetben komoly időbefektetéssel jár, ráadásul valószínűleg még elrontani is könnyű a receptet. Pedig ez a sütemény valóban percek alatt készült el, és még sütni sem kell.

Már most le kell szögeznem, hogy "cserébe" viszont nem a legegészségesebb szénhidrát és kalóriabomba, de aki kísérletező kedvében van, annak a hozzávalók között adok néhány tippet, hogyan érdemes karcsúsítani. Én mindenesetre bevallom, pont úgy szeretem, ahogy Salamon Sára barátnőm készíti - tőle van ez a csoda recept.

Sára a vegán szakácskönyvem, a Kristóf konyhája egyik fotósa volt - és maga is igazi konyhatündér. Baráti vacsorákon, partikon, és egyéb sátoros ünnepeken mostanra már az összes barátunk követeli ez egyszerű és nagyszerű receptet.

Pénteki süti: almás-citromos fonat

Piszke 2016. január 8., péntek 08:33

Ennek az igazi uzsonnasütinek a titka a tésztában lévő mascarpone (de natúr krémsajttal is ugyanolyan tökéletes): a tésztája szaftos, nem szárad ki egykönnyen, ezért egy délutáni sütésből – ha marad – másnapra is szuper reggeli lesz.

Ugyan szükséges kicsit keleszteni a tésztát, de nem igényel komolyabb dagasztást, és 15 percnél több munkát, nagyon könnyen kezelhető, ezért simán belefér egy péntek késő délutáni otthoni bekuckózásba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: almás karaj

Katucikonyha 2016. január 7., csütörtök 10:26

Ha az ünnepek alatt eleget főzött, és egy kis egyszerűségre vágyik, mutatunk egy gyors almás karajt. Tálalhatja akár külön köret nélkül is, fő a gyorsaság és az egyszerűség. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tart a kenyérsütéstől? Süssön ír szódás kenyeret!

Katucikonyha 2016. január 6., szerda 11:48

Tudjuk, hogy sokan nem mernek belevágni az otthoni kenyérsütésbe, vagy egyszerűen csak vasárnap van, és nincs otthon élesztő. Ezért mutatjuk meg az alábbi receptet.

Pár perc alatt összeállítható a tészta, amihez csak olyan dolgok kellenek, amik jó eséllyel minden konyhában megtalálhatók. Dagasztani, keleszteni nem kell, így csak a mosogatásra kell pár percet rászánni.

A tésztát felturbózhatja néhány extra hozzávalóval, magvakkal, fűszerekkel, esetleg egy kevés minőségi sajttal. Ebbe a verzióba néhány szárított paradicsom és olívabogyó is került. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gránátalmás-citromkrémes pite

Ötvös Zsuzsanna 2016. január 5., kedd 13:41

Itt a gránátalma-szezon, hiperekben, piacokon már jó áron találhatunk szép gránátalmákat, a piros magokat most egy pitéhez használtuk. A pite alapja mákkal turbózott omlós tészta, amibe egy réteg savanykás-pikáns citromkrémet töltünk.

A citromkrémre mákos-mascarponés habrózsák kerülnek, amelyeket bőven megszórunk a gránátalma-magokkal. A gránátalma bontásához itt talál képes útmutatót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: felejtse el a bolti padlizsánkrémeket, de gyorsan!

Tuna Judit 2016. január 4., hétfő 09:31

Mindenki nagyon várta ezt a tesztet. Az első pofon akkor jött, amikor a kollégák meglátták a tálakba kitett krémeket, a látvány eléggé nem egyezett a bennünk élő idealizált képpel. És akkor még azt nem is tudtuk, hogy egyenesen katasztrofális ízük van a gyári padlizsánoknak.

Az idei év egyik legnagyobb csalódása volt ez a teszt. Annyira borzalmas volt az összes termék, hogy ezentúl is inkább otthon állunk neki padlizsánkrémet készíteni, mintsem bármelyiket is megvegyük ezek közül. 

A padlizsánokat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, naivan a „sok jó között”, szerettük volna megtalálni a legfinomabbat. Nos, ebből inkább a „legehetőbb” lett, sajnos. A maximálisan elérhető pontszám 20 volt, és nem csodálkozunk, hogy még a közelébe sem jutottak el a termékek. 

Összesen hatféle előre elkészített padlizsánt találtunk a boltokban, volt közöttük konzerves, műanyag dobozos, és befőttes üveges változat is. 

Ha szeretne egyszer igazán jó padlizsánkrémet enni, próbálja ki a libanoni baba ganousht, ha még ennél is egyszerűbbre vágyik, akkor ezt a puritán receptet. És ha csak teheti, süsse a padlizsánt faszenes grillen, a plusz füstös íz egyszerűen zseniális bármilyen padlizsánkrémet is készít.

(Egy harmadik verzió lehet például a 2-3 faszénen feketére grillezett padlizsán kikapart belseje egy pohár tejföllel, fokhagymával, kevés olivaolajjal, és citromlével elkeverve, só, bors, szevasz, kész.)

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés