A titkos alagúthálózat London alatt ma is működik: már nem csak a kémek használják

GettyImages-HK4642-001

Évtizedek óta titkos földalatti alagutak egész hálózata húzódik London alatt. A Kingsway Exchange Tunnels néven ismert építményeket az évek során bombabiztos helyként, brit kémek és a James Bond-filmeket ihlető hírszerzők bázisaként és a kormányzati dolgozók exkluzív földalatti kocsmájaként is használták.

Most a második világháború óta először nyílnak meg az alagutak a nagyközönség előtt. Egy építészekből és befektetőkből álló csapat bejelentette, hogy a Kingsway Exchange alagutakat hatalmas turisztikai látványossággá alakítják. Ha a terveket jóváhagyják, a 268 millió dolláros projekt egy hatalmas kiállítássá alakítaná át a földalatti hálózatot, amelyben nagy felbontású képernyők, hangszórók, interaktív installációk, illatokat kibocsátó technológia segítségével mutatják meg, mi minden zajlott egykor a falak közt – írja a CNN.

A londoni alagutak

Az alagutakat eredetileg bombabiztos menedékként építették a második világháború alatt, ahol a londoniak biztonságban vészelhették át a bombázásokat. 40 méterrel a Chancery Lane metróállomás alatt húzódnak, és mintegy öt négyzetkilométert tesznek ki. A háború befejezése után az alagutakat lezárták a nyilvánosság elől, és az Egyesült Királyság Official Secrets Act védelme alá kerültek. Ez azt jelentette, hogy csak nagyon kevesen tudtak a létezéséről, arról pedig végképp hallgattak, milyen célokra használják ezeket a menedékeket. 

1968: A londoni Holborn alatti alagutakban található Kingsway Trunk Exchange törzshálózat tesztközpontja
1968: A londoni Holborn alatti alagutakban található Kingsway Trunk Exchange törzshálózat tesztközpontjaHulton Archive / Getty Images Hungary

James Bond munkája

Ezután a brit Special Operations Executive, a szabotázsra, kémkedésre és felderítésre szakosodott szigorúan titkos hírszerző szervezet otthonává vált. A szervezet az MI6 egyik szárnyaként működött, s olyan izgalmas, összetett hadműveleteket, akciókat hajtottak végre, olyan komoly ellenfelek ellen harcoltak, amelyek Ian Fleming brit regényírót a James Bond-könyvek megírására ihlették.

1957: A British Telecommunications Media Image Library által kiadott képen operátorok dolgoznak az áramellátó berendezéseken és a központi készülékállványokon a Kingsway alagútban lévő központban
1957: A British Telecommunications Media Image Library által kiadott képen operátorok dolgoznak az áramellátó berendezéseken és a központi készülékállványokon a Kingsway alagútban lévő központbanHandout / Getty Images Hungary

Az ötvenes évek változásai

Az 1950-es években az alagutakat a Kingsway telefonközpontnak, egy belső kommunikációs hálózatnak használták. A hidegháború idején ez a földalatti kommunikációs csomópont működtette a legelső transzatlanti telefonkábelt is – a „forróvonalat” az Egyesült Államok és a Szovjetunió vezetői között. A központban 5000 főkábelből álló, hömpölygő hálózat és a telefonvonalakat kiszolgáló 200 dolgozó szorgos közössége működött. A helyzet rendeződése után, az 1980-as években a British Telecom vette át a helyszínt, és az alagutakban megépítette a világ legmélyebben fekvő, kizárólag a kormány alkalmazottai által használható, engedéllyel rendelkező bárját. Egy biliárdasztalokat és jókora trópusi akváriumot tartalmazó játékteremmel együtt ez a hely számított a 80-as évekbeli londoni szórakozás csúcspontjának.

Az 1970-es években készült képen a híres bár egy részlete látható
Az 1970-es években készült képen a híres bár egy részlete láthatóHandout / Getty Images Hungary

Addig is érdemes meglátogatni a másik földalatti látványosságot

Az alagutak új terveinek elkészítése mellett a London Tunnels csapata részletes digitális térképet is készített a rendszerről, hogy pontosan úgy rendezhessék be, ahogyan azt a 20. század végén elhagyott állapotban hagyták. Ha a projekt még idén ősszel megkapja a tervezési jóváhagyást, akkor a helyreállítás és az építkezés befejezése után várhatóan 2027-ben megnyílik a nagyközönség előtt. Jelenleg London legjobban kiépített földalatti turisztikai látványossága a Churchill War Rooms, amely mindössze 3,6 méter mélyen a föld alatt található, és a Kingsway Exchange Tunnels által elfoglalt 8000 négyzetméteres terület töredéke. A London Underground csoport „Hidden London” túrákat is kínál, amelyeken a turisták felfedezhetik a város elhagyott metróállomásait. A London Tunnels Project azonban olyasmit ad majd a jövőben, amit senki más: „Az alagutak története, méretük, valamint a londoni Holborn és a történelmi Square Mile közötti elhelyezkedésük miatt, ezek az alagutak London egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává válhatnak” – mondta Angus Murray, a London Tunnels vezérigazgatója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra