Nagyot változik a vízdíj: ez a friss bejelentés

GettyImages-10171059

Akár 49-szeres különbség is lehet a legalacsonyabb és legmagasabb, hazánkban fizetendő vízdíj között, ugyanis az ivóvíz-szolgáltatás ára nemcsak a települések elhelyezkedésétől és lakosságszámától, de a víz fajtájától is függött eddig. Ez változik a jövőben.

Elfogadta a kormány a víziközmű-szolgáltatások módosításáról szóló, új jogszabályt, az állam átveszi az önkormányzatoktól a jövőben a vízszolgáltatással kapcsolatos feladatokat. 

930-féle különböző vízdíj van jelenleg érvényben Magyarországon, a tegnapi parlamenti ülésen azonban elfogadták ezek átalányosítását. Mutatjuk a részleteket. 

Vannak, akik jól járnak

Szerda reggel a Ma reggel vendégeként V. Németh Zsolt az energiával és közművekkel foglalkozó államtitkár az M1-nek elmondta, elfogadták azt a törvénymódosító javaslatot, mely a hazai vízdíjak közötti különbséget igyekszik felszámolni. Ha a települések igénylik, a kormány átvállalja a feladatokat és a költségeket az önkormányzatoktól.

Az egészséges ivóvízhez való hozzájutás alapjog – jelentette ki az államtitkár. 

A lakossági fogyasztók esetén a kompenzációs, rezsicsökkentett ár megmarad, azonban a nagyfogyasztók számára szolgáltatott vizet tekintve a jövőben változni fognak az árak.

Jövőre a törvénymódosítás szerint egyfajta alapdíj és egy fogyasztással arányos díj lesz a víz és csatorna esetében is, így ugyan egyesek nagy nyereségre tehetnek szert, míg másoknak nehézséget hoz majd a változtatás, hiszen többet kell fizetniük, mint eddig. Az árváltozás a nem lakossági fogyasztókat érinti.

Az ezerféle vízdíj országa

Az ország két végében ugyanis teljesen más körülmények között és teljesen más áron tudjak előállítani folyó vizet. Ez függhet az előállítás körülményeitől, hogy például karsztvíz vagy kémiai vagy fizikai úton előállított, vegyszerekkel tisztított vagy szűrt víz folyik-e a csapból. Jelenleg más és más az ár a lakosság számától függően is, ezért a nagyobb településeken olcsóbb az ivóvíz nagyfogyasztói ára, mint például a fővárosban. 

Mi az érdemtelen nyereséget elvonjuk, és az önhibáján kívül veszteséget termelők számára átadjuk – nyilatkozta V. Németh Zsolt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra