Rezsicsökkentés a konyhában: így spórolj az energiával főzés közben

GettyImages-183743909

Ne gondold azt, hogy főzés közben nem spórolhatsz az energiával.

A takarékosságra a konyhában is érdemes megfelelő hangsúlyt helyezni, hiszen a sütés-főzés jelentős energiafelhasználással jár, ami a számla összegében is vastagon jelentkezik. Itt van néhány hasznos tipp, amivel lefaraghatsz költségeidből.

Főzz okosan

A Spark Energy azt javasolja, hogy az energiahatékonyság maximalizálása érdekében próbáld összehangolni a főzőeszközök méretét az elkészítendő étel mennyiségével. Hiszen ha például egyetlen tojást sütsz meg egy hatalmas serpenyőben, vagy néhány pirítós miatt feltekered maximumra a sütőt, csak feleslegesen pazarlod az energiát.

A serpenyő méretének helyes megválasztása segíthet energiát megtakarítani főzés közben
A serpenyő méretének helyes megválasztása segíthet energiát megtakarítani főzés közbenSimpleImages / Getty Images Hungary

Ha a serpenyő nem fedi le a főzőlap teljes felületét, azzal megint csak pocsékolsz: ebből akár 40 százalékos hőveszteség is származhat. Hasonló a helyzet akkor is, ha az edény alja nem egyenletes, mert eldeformálódott vagy megvetemedett.

Tartsd észben, hogy a rézaljú serpenyők gyorsabban felmelegednek, mint a hagyományos változatok, így ha spórolni szeretnél, hasznos lehet, ha beszerzel néhányat. A sütéshez pedig lehetőség szerint az üveg- és kerámiaedényeket részesítsd előnyben. Ilyen módon 25 Celsius-fokkal alacsonyabbra állított sütési hőmérséklet mellett is ugyanolyan gyorsan fog elkészülni az étel.

Használj fedőt

Ha fedőt használsz, az segít megtartani a hőt az edényben, amivel nemcsak a főzési időt rövidítheted le, hanem energiát takaríthatsz meg. Ez fordítva is igaz. Ha kétpercenként nyitogatod a sütőajtót, rengeteg hőt veszítesz: alkalmanként 25 fokkal eshet vissza a hőmérséklet, ezért extra energiába kerül azt visszanyerni. Apropó, ha már a sütőt használod, egyszerre akár több ételt is elkészíthetsz benne, hogy maximalizáld kihasználtságát.

Gondolj az előkészületekre

Mielőtt még bekapcsolnád az elektromos eszközöket, például a turmixgépet vagy a forró levegős sütőt, gondoskodj róla, hogy minden hozzávaló megfelelően elő legyen készítve. Ha igazán takarékos szeretnél lenni, a fagyasztott ételeket ne a mikrohullámú sütőben olvaszd fel, csak egyszerűen időben tedd át a hűtőbe.

Amennyiben magabiztos szakács vagy, az is segíthet, ha a sütés vége előtt néhány perccel kikapcsolod a sütőt. Zárt ajtó mellett a hőmérsékletnek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy az étel így is készre süljön.

Fontos, hogy ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtót
Fontos, hogy ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtótOlena Ruban / Getty Images Hungary

Kifizetődő lehet a sütő alapos kitisztítása is, hiszen a különféle szennyeződések és lerakódások csökkenthetik a készülék hatékonyságát. A jó hír, hogy a modernebb darabok már öntisztító funkcióval is rendelkeznek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra