Rezsicsökkentés a konyhában: így spórolj az energiával főzés közben

GettyImages-183743909

Ne gondold azt, hogy főzés közben nem spórolhatsz az energiával.

A takarékosságra a konyhában is érdemes megfelelő hangsúlyt helyezni, hiszen a sütés-főzés jelentős energiafelhasználással jár, ami a számla összegében is vastagon jelentkezik. Itt van néhány hasznos tipp, amivel lefaraghatsz költségeidből.

Főzz okosan

A Spark Energy azt javasolja, hogy az energiahatékonyság maximalizálása érdekében próbáld összehangolni a főzőeszközök méretét az elkészítendő étel mennyiségével. Hiszen ha például egyetlen tojást sütsz meg egy hatalmas serpenyőben, vagy néhány pirítós miatt feltekered maximumra a sütőt, csak feleslegesen pazarlod az energiát.

A serpenyő méretének helyes megválasztása segíthet energiát megtakarítani főzés közben
A serpenyő méretének helyes megválasztása segíthet energiát megtakarítani főzés közbenSimpleImages / Getty Images Hungary

Ha a serpenyő nem fedi le a főzőlap teljes felületét, azzal megint csak pocsékolsz: ebből akár 40 százalékos hőveszteség is származhat. Hasonló a helyzet akkor is, ha az edény alja nem egyenletes, mert eldeformálódott vagy megvetemedett.

Tartsd észben, hogy a rézaljú serpenyők gyorsabban felmelegednek, mint a hagyományos változatok, így ha spórolni szeretnél, hasznos lehet, ha beszerzel néhányat. A sütéshez pedig lehetőség szerint az üveg- és kerámiaedényeket részesítsd előnyben. Ilyen módon 25 Celsius-fokkal alacsonyabbra állított sütési hőmérséklet mellett is ugyanolyan gyorsan fog elkészülni az étel.

Használj fedőt

Ha fedőt használsz, az segít megtartani a hőt az edényben, amivel nemcsak a főzési időt rövidítheted le, hanem energiát takaríthatsz meg. Ez fordítva is igaz. Ha kétpercenként nyitogatod a sütőajtót, rengeteg hőt veszítesz: alkalmanként 25 fokkal eshet vissza a hőmérséklet, ezért extra energiába kerül azt visszanyerni. Apropó, ha már a sütőt használod, egyszerre akár több ételt is elkészíthetsz benne, hogy maximalizáld kihasználtságát.

Gondolj az előkészületekre

Mielőtt még bekapcsolnád az elektromos eszközöket, például a turmixgépet vagy a forró levegős sütőt, gondoskodj róla, hogy minden hozzávaló megfelelően elő legyen készítve. Ha igazán takarékos szeretnél lenni, a fagyasztott ételeket ne a mikrohullámú sütőben olvaszd fel, csak egyszerűen időben tedd át a hűtőbe.

Amennyiben magabiztos szakács vagy, az is segíthet, ha a sütés vége előtt néhány perccel kikapcsolod a sütőt. Zárt ajtó mellett a hőmérsékletnek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy az étel így is készre süljön.

Fontos, hogy ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtót
Fontos, hogy ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtótOlena Ruban / Getty Images Hungary

Kifizetődő lehet a sütő alapos kitisztítása is, hiszen a különféle szennyeződések és lerakódások csökkenthetik a készülék hatékonyságát. A jó hír, hogy a modernebb darabok már öntisztító funkcióval is rendelkeznek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra