Így tisztítsd ki a sütő belsejét néhány egyszerű lépésben

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a sütődben, de nincs kedved hosszú órákon át sikálni? Ha megszívleled ezeket a tippeket, nem is lesz rá szükség!

Ha nem akarod, hogy a sütőd kormos szennyeződések és kellemetlen szagok gyűjtőhelye legyen, nem érdemes a végtelenségig halogatnod a kitakarítását, mert minél tovább vársz, annál rosszabb lesz a helyzet. Claudia Sidoti, a HelloFresh főszakácsa elmondta, hogyan is érdemes nekifognod a feladatnak, hogy ne őszülj bele, mire végzel.

Ha bolti tisztítószert használsz

Egy hatékony bolti sütőtisztító segítségével viszonylag gyorsan végezhetsz a piszkos munkával. Ehhez a következőket kell tenned:

  • Pakolj ki mindent a sütőből, beleértve a rácsokat is.
  • Teríts ki néhány újságpapírt, papírtörlőt (vagy bármi más védőréteget, amit nem sajnálsz) a sütő alá a padlóra.
  • Fújd be a sütő belsejét a tisztítószerrel. Ne hagyd ki az ajtót és a sarkakat sem! Amennyiben elektromos sütőt használsz, a sütőelemek alatti részre is jusson belőle. Ha megvagy, csukd be a sütőajtót.
  • Hagyd, hogy a tisztítószer kifejtse hatását. A legtöbbnek nagyjából 25-30 percre van szüksége, de a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy mit írnak a csomagoláson.

    Ha minden sütés után áttörlöd, sokkal könnyebb dolgod lesz
    Ha minden sütés után áttörlöd, sokkal könnyebb dolgod leszAndreyPopov / Getty Images Hungary
  • Amíg várakozol, fújd le a sütőrácsokat is – lehetőleg a lakáson kívül, hogy ne csinálj rumlit.
  • Ha letelt az idő, nyisd ki a sütőt, és töröld át a belsejét egy nedves ruhával. Ha makacs szennyeződésekbe ütközöl, használj súrolószivacsot.
  • Öblítsd le a rácsokat forró, szappanos vízzel. A lerakódások eltávolításához itt is jól fog jönni egy szivacs.
  • Szárítsd meg a rácsokat, és tedd vissza őket a helyükre.

Ha természetes megoldást keresel

Idegenkedsz a gondolattól, hogy vegyszerek kerüljenek a sütődbe, ahol ételeket készítesz? A szódabikarbóna és az ecet egyaránt alkalmas a zsíros, égett lerakódások eltávolítására, azzal viszont számolnod kell, hogy ez a megközelítés több időt igényel.

Sidoti azt javasolja, hogy dolgozd össze a két anyagot, a kapott sűrű pasztát pedig vidd fel a sütő megtisztítandó felületeire, majd hagyd rajta 12 órán keresztül, vagy legalább egy éjszakán át. Közben használd ki az időt, és tisztítsd meg vele a rácsokat is. A végén nedvesíts be egy mosogatórongyot, és töröld le a pasztát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra