Emlékszel még, mi a konyhasó képlete?

GettyImages-175532570

A konyhában, ha iszunk egy pohár vizet, megsózzuk az ételt, bosszankodunk egy rozsdás kés miatt, vagy cukrot teszünk a teába, buborékos üdítőt töltünk magunknak, vagy csak veszünk egy mély lélegzetet, kevésszer jut eszünkbe, hogy ezeknek a molekuláknak mind tanultuk valaha a képletét kémiaórán. Rémlenek még az alapok?

Amikor a világháborúk egyes csatáinak pontos dátumát tanuljuk az iskolában történelemórán, a kotangens függvényt matematikából és a szerves vegyületek kapcsán a ciklohexán-szerkezetet kémiából, hajlamosak vagyunk bosszankodni, hogy erre a tudásra „soha életünkben nem lesz szükségünk”.

Soha ne mondd, hogy soha, a konyhasó, a víz, a cukor, a rozsda vagy akár a sósav képletének ismerete egyszer még jól jöhet. Ebben a kvízben biztosan. Az értékelésért majd görgess lejjebb!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Értékelés:

0–3 találatig: Ha majd érettségi találkozótok lesz, ezt ne meséld el a többieknek! Főleg, ha a hajdani kémiatanár is ott lesz.

4–7 találatig: Maradjunk annyiban, hogy reméljük, történelem- és matekórákra összpontosítottál, a kémiára azért nem maradt annyi kapacitásod. Találkozunk a világháborús és a matekos kvízben!

8–10 találatig: Bravó! Te talán még azt is tudtad volna, hogy a gyufa a vörösfoszfortól gyullad meg Gratulálunk, ez egyáltalán nem égő teljesítmény!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek