Napokon belül jön a természeti katasztrófa

GettyImages-1165012080

Úgy tűnik, a 2023-as év a nagy természeti katasztrófák éve lesz, tömegek izgulnak napok óta Izlandon is. A magma akár órákon belül el is érheti az északi vulkán felszínét.

Két hete tartja izgalomban a katasztrófaturistákat az izlandi vulkánhelyzet. A földrengések nem maradtak abba a napokban sem, a várakozások szerint ez most nem marad el, akár a héten kitörhet a vulkán. Jövünk a legfrissebb hírekkel.

A vulkanikus működés több ízben átszabta a Föld térképét, nemrégiben Japán mellett született új sziget a földmozgások következtében egy vulkánkitörés után. Az északi szigetet a napokban 4000-nél több földrengés rázta meg. 

Izlandon nem ritkák a vulkánkitörések
Izlandon nem ritkák a vulkánkitörésekJagoush / Getty Images Hungary

A kérdés csak az, mikor következik be a nagy esemény

Tíz nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy olyannyira intenzív a szeizmikus aktivitás a Rejkjavíktól délre fekvő Grindavik városa környékén, hogy több ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia lakóhelyét. 

A legfrissebb meteorológiai és GPS-vizsgálatoknak köszönhetően tudjuk, hogy alig 450 méternyire a föld felszíne alatt van a magma, azaz folyamatosan emelkedik. A riasztási szintet éppen ezért pár órája narancssárga jelzéssel láthatjuk a meteorológiai térképeken, és már 400 embernek kellett kiköltöznie a vulkán környezetéből. 

Napokon belül felszínre törhet a magma
Napokon belül felszínre törhet a magmaWestend61 / Getty Images Hungary

Izlandon nem szokatlanok a vulkánkitörések, évente 4-5-6 alkalommal megtörténik a nálunk szokatlan esemény. Maga az ország a környező vizek medre alatt végignyúló Közép-Atlanti-hátság egyik víz fölé emelkedő, vulkanikus szigete, ennek köszönhetően kiemelkedően magas a szeizmikus aktivitás a szigeten. Az utóbbi időszak legnagyobb eseménye az Eyjafjallajokull vulkán 2010-es kitörése volt, amikor olyan nagy mennyiségű hamu került a levegőbe, hogy Európa teljes légterét le kellett zárni egy időre emiatt. 

A napokban a Faradalsfjall mozgolódik, a kitörési területe pedig az ország egyik déli félszigetét, a Reykjanes-félszigetet érinti, s még október 25-én, nagy mennyiségű földmozgás kíséretében indult be a vulkán. Főként az első napokban sújtotta nagy mennyiségű földmozgás a területet, azonban a rezgések nem csillapodtak, a lemeztektonika mozgása következtében érezhető földindulás az ott élők mindennapjaira azóta is hatással van. A lemezek ilyen esetben egymáson elcsúszva ellentétes irányba mozdulnak, az űrt köztük a magma tölti ki, ami a Föld köpenyéből emelkedik fel. A földrengések gócpontja mintegy 8 kilométerrel a talaj alatt található, így talán könnyebb érzékelni, hogy a már említett, 450 méteres mélységben észlelt magma mennyire közel is van a felszínhez eredeti helyzetéhez képest. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra