Földrengés miatt evakuálják a lakosokat

GettyImages-529318790
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyre fokozódik a szeizmikus aktivitás, egy napja egymást érik a földmozgások országszerte.

Veszélyhelyzetet hirdettek ki Izlandon, és ezreket kell evakuálni. Lehetséges, hogy kitör a vulkán?

Az izlandi hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek, és emberek ezreit szólították fel lakóhelyük elhagyására, miután több száz földrengés rázta meg az országot az elmúlt 24 órában. A Reykjanes-félszigeten élők vannak most a legbizonytalanabb helyzetben, Grindavik városának jelentős részét fel is szólították arra, hogy ideiglenesen hagyják el lakóhelyüket. 

Lassan 14 éve, hogy a Eyjafjallajokull vulkán kitört, azóta csak mozgolódik a sziget
Lassan 14 éve, hogy a Eyjafjallajokull vulkán kitört, azóta csak mozgolódik a szigetTim Graham / Getty Images Hungary

Bármikor kitörhet a vulkán

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal vizsgálatai megerősítették, hogy egyre nagyobb a szeizmikus aktivitás az északi szigetországban. Izland az óceánban végignyúló Közép-Atlanti-hátság egyik víz fölé emelkedő, vulkanikus szigete, hét vulkanikus körzetre osztott terület, ahol átlagosan 4-5 évente történik vulkánkitörés. Az utóbbi időszak legnagyobb eseménye az Eyjafjallajokull vulkán 2010-es kitörése volt. Az akkor a levegőbe került hatalmas mennyiségű hamu miatt egész Európa felett le kellett zárni a légteret.

A mostani probléma nem újkeletű, két éve már egyszer azt hitték, vége a nyugalmas éveknek, a Reykjanes-félszigeten fekvő Fagradalsfjall ugyanis már 2021 márciusában elkezdett mocorogniazonban fél év után ismét álomba merült. Akkoriban több százezer turista zarándokolt a Reykjavíktól mintegy 30 kilométerre lévő hegyhez, hátha szemtanúja lehet a nagy eseménynek, az azonban akkor elmarad.

A vulkán közel ezer éve csendes, de vajon meddig?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek