Instant koffeinfix: kávépuding

Írtunk már róla, mennyire egyszerűen és gyorsan készíthetünk pudingot bolti zacskós pudingporok nélkül – így elkerülve az esetleges hozzáadott aromákat, színezékeket. Az alap vanília- és csokipudingnál nem áll meg az élet, más izgalmas ízesítésekben is pikkpakk főzhetünk házi pudingot. Kávérajongóknak például itt ez a kávés változat.

Kávépuding
Ötvös Zsuzsanna

A kávés ízesítést kétféleképp érhetjük el: instant kávé segítségével vagy egész kávészemeket használva. Az előbbi a gyorsabb megoldás, az utóbbi viszont mélyebb, intenzívebb kávéízt ad - ha jó minőségű kávét használunk. A kávépudingot különböző fűszerekkel turbózhatjuk: a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a tonkabab is jól illik hozzá.

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

20 g kukoricakeményítő 
60 g nádcukor (haladó kávésok csökkenthetik a mennyiséget, vagy el is hagyhatják a cukrot)
3 tojássárga
30 g jó minőségű szemes kávé vagy kb. 3-4 tk. instant kávé
4 dl tej 

1. Ha szemes kávét használunk, akkor mozsárban durvára törjük. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a durvára tört kávét, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül, hogy a tej átvegye a kávé aromáját. Ekkor leszűrjük a kávés tejet. Ha instant kávéval dolgozunk, akkor a tejből egy decit forrósítsunk fel, oldjuk fel benne a neszkávét, majd keverjük össze a maradék tejjel.

2. Egy lábasba kimérjük a keményítőt, a cukrot és hozzáadjuk a tojássárgákat is. Alaposan összekeverjük, majd a kávés tejet fokozatosan hozzáadagoljuk, és csomómentesre keverjük.

3. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Nem szabad hosszan forralni, mert a tojás kicsapódik. Az első buborék megjelenésekor már vehetjük is le a tűzhelyről.

4. Még forrón poharakba adagoljuk, majd behűtjük.

5. Durvára tört kávészemekkel vagy akár tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek