Karácsonyi menüajánló, ha nem akar a konyhában állni

Gyors és egyszerűen elkészíthető karácsonyi menüt mutatunk azoknak, akik a lehető legkevesebb idő alatt szeretnék villantós fogásokkal lenyűgözni a családot. A leves előző nap szinte készre főzhető, tálalás előtt tíz percnyi dolgunk lesz vele, a hús elsülöget magában alacsony hőfokon, a vörösboros-aszalt szilvás mártás pedig szintén elkészülhet egy nappal hamarabb. Csakúgy, mint a desszert, amivel a finisben már csak annyi dolgunk lesz, hogy a tetejére reszelünk egy kevés fehércsokit.

Előző menüajánlónkat itt találja.

Előétel: répás krumplikrémleves koktélrákokkal

A leves tulajdonképpen egy egyszerű krémleves krumpliból és répából, amelyet most koktélrákokkal turbózunk fel. A leves maga nyugodtan elkészíthető előző nap, aztán csak fel kell forrósítani, belefőzni a rákocskákat és elkeverni benne a tejszínt.

Leves1
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 főre:

600 g krumpli
250 g sárgarépa
2 babérlevél kb.
1,5 l víz
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
só, bors
2 dl zsíros (hab) tejszín
250 g (fagyasztott) koktélrák vagy garnélarák

1. A krumplit és a répát megtisztítjuk, a krumplit kockákra, a répát karikákra vágjuk.

2. Az olajon megdinszteljük a kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és a répát. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük a babérlevéllel, sóval, borssal, majd fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.

3. Mikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük a zöldségeket, míg sima és egynemű nem lesz a leves.Eddig a pontig előző nap is elmehetünk.

4. Kb. 10 perc alatt megfőzzük a levesben az előre kiolvasztott koktélrákokat. Végül folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.

Főétel: sült kacsamell vörösboros-fűszeres aszaltszilva-szósszal

A főétel omlósra sütött, vajpuha, szaftos kacsamell, ami jól elvan a sütőben, nem sok munka van vele. A kacsamellet vörösboros-fűszeres aszaltszilva-szósszal fogjuk megbolondítani, ez is elkészülhet egy nappal hamarabb.

Főétel2
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 főre:

4 db bőrös kacsamell
4 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
só, bors

Aszaltszilva-szószhoz:

150 g aszalt szilva
kb. 3 dl testes vörösbor
fahéj
bors
kb. 2 tk. balzsamecet

1. A kacsamelleket megtisztítjuk, sózzuk-borsozzuk. A bőrös oldalukat beirdaljuk, majd száraz serpenyőben mindkét oldalukat 1-2 perc alatt hirtelen megsütjük, a bőrös felével kezdjük.

2. A kacsamelleket a bőrös felükkel felfelé tepsibe sorakoztatjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágjuk. A kétféle hagymát a kacsamelleken eloszlatjuk.

3. A tepsit alufóliával letakarjuk, és 150 fokra előmelegített sütőben nagyjából 2-2,5 óra alatt omlósra, puhára sütjük. Az utolsó 20 percre levesszük az alufóliát a tepsiről, hogy szépen megpiruljanak a kacsamellek.

4. A szilvaszószhoz az aszalt szilvát egy nappal korábban annyi vörösborba áztatjuk, amennyi ellepi. Másnap kicsit felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Annyi vörösbort adunk még hozzá, hogy sűrűbb szósz állaga legyen. Ízesítjük balzsamecettel, fahéjjal, borssal, végül összeforraljuk. Előre is el lehet készíteni.

 5. A kacsamelleket a sült hagymával és a vörösboros-fűszeres aszaltszilva-szósszal tálaljuk, köretként kínálhatunk még hozzá hagymás tört krumplit, de ha végképp turbó megoldás kell, akár kuszkuszt is.

Desszert: Mézeskalácsfűszeres csokimousse pohárban

A menüt mézeskalácsfűszeres csokihab zárja le: igazi jolly joker lehet karácsonykor ez a desszert! A habos-könnyű állagú, fűszeres csokimousse-t rétegezhetjük bármilyen morzsásra tört keksszel, ami éppen otthon van: jó hozzá a maradék mézeskalács, babapiskóta, amaretti keksz, zabkeksz is – mi most mogyorós-csokis kekszet használtunk hozzá. A mousse-t előző este is elkészíthetik, úgyis állnia kell, jól elvan a hűtőben, tálalás előtt pedig reszeljék a tetejére a fehércsokit.

Csokimousse1
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 tojássárgája
160 g tej
2 lap zselatin
220 g habtejszín
200 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
kb. 2 tk. mézeskalácsfűszer
tetszőleges keksz a rétegezéshez
pár kocka fehér csokoládé a díszítéshez

1. A tojássárgákat habosra keverjük a mézeskalácsfűszerrel, majd hozzáadjuk a tejet. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.

2. A tejes-tojásos elegyet lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, benne marad a nyoma. Semmiképp se forraljuk, mert akkor a tojás összeugrik!

3. Ha a krém besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kicsavart zselatinlapokat.

4. Beledobjuk a kockára tört étcsokoládét is a tojásos-tejes krémbe, és egyneművé keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

5. A tejszínt habbá verjük: nem kell teljesen kemény habbá verni, csak legyen tartása. Két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a csokis masszához.

6. A kekszet aprítógépben vagy nejlonzsákban nyújtófa segítségével morzsásra törjük.

7. Poharakba rétegezzük a kekszmorzsát és a csokimousse-t felváltva. Egy éjszakára, de minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük.

8. Tálalás előtt nagylyukú reszelőn lereszelt fehér csokoládéval szórjuk meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek