Napon szárított paradicsom - a sütőből

Nyáron finom paradicsom is van, nap is van, elvileg minden adott lenne ahhoz, hogy saját napon szárított (magyarul: aszalt) paradicsomot készítsek. De persze mégsem készítek soha. Pedig idén aztán tényleg megcsinálhattam volna.

Ha ez elmaradt, még mindig nincsen veszve semmi, finom paradicsom még éppen van, és azt a sütőben is megaszalhatjuk, hogy így váltsuk ki a minimum ezer forintba kerülő bolti finomságot. Arra kell csak figyelni, hogy ez nem egy szapora műfaj, sok-sok paradicsomból kevés aszalt lesz a végén.

aszalt paradicsom1
Koncz Andrea

Én most többféle paradicsomot aszaltam a sütőben egyszerre, és tulajdonképpen mindegyik működött. Az apró koktélparadicsomok mellett szól, hogy sokkal hamarabb elkészülnek. A nagy, húsos, kevés levűek mellett meg az, hogy kicsit több anyag marad bennük a folyamat végén. Az egyetlen fontos dolog, hogy a paradicsom tényleg érett és finom legyen.

Hozzávalók egy 2 decis üveghez:

bő 1 kg paradicsom
kevés só
olivaolaj
bazsalikomlevelek
sütőpapír

1. A paradicsomokat megmostam. A koktélméretűeket kettévágtam, a nagy, hosszú szilvaparadicsomokat pedig keresztbe, körülbelül másfél centis karikákra.

2. A paradicsomdarabokból kiszedegettem a magos-leves részt. Ezt állítólag kiskanállal kell, én kézzel nyomkodtam ki. A maradékot a vágott felükkel fölfele sütőpapíros tepsire rakosgattam.

3. Amikor mindegyikkel megvoltam, az egészet enyhén megsóztam, és betettem a sütőbe.

4. A 80 fokos sütőben készülgettek. Az egészen piciknek már egy-két óra elég volt, a nagy daraboknak viszont kellett vagy 5 óra. A jó állag az, amikor már összeszottyadt (sötétebb színű és ráncos), de még nem csörgős. A csörgősre szárított darabok már később, az olajban sem puhulnak rendesen vissza.

Aszalás után, olaj előtt
Aszalás után, olaj előttKoncz Andrea

5. A kihűlt darabkákat néhány bazsalikomlevéllel együtt egy kis üvegbe gyömöszöltem, és felöntöttem olivaolajjal - ehhez egy sajátmárkás, semleges ízű extra szűz olajat használtam. Fontos, hogy az olaj mindenhol lepje el, többször is utántöltöttem alapos megrázogatások után, hogy mindenhova jusson oliva.

6. Ha a darabok folyamatosan az olaj szintje alatt vannak, és az üvegbe csak tiszta eszközzel nyúlunk bele, elvileg jó sokáig eláll.

Mire jó a szárított paradicsom?

Salátákba, tésztaszószokba, pizzák és lepények feltétének, péksütemények tésztájába ízesítésnek, szendvics mellé, mártogatós krémekbe, és ami még nem jutott eszembe. Mivel elég intenzív íze van, ha nem pépesített dologba kerül, érdemes apró kis cafatkákra vagdosni felhasználás előtt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek